Folly Art Norg op 13 bijzondere plekken

Afbeelding
actueel
NORG – Wie in augustus Norg en omgeving bezoekt zal soms zijn ogen niet kunnen geloven. Wat staat daar in het landschap? Is het een huis, een ding, een bouwval? En hoe komt dat hier terecht? Stichting Amonet, met Ina en Rob Reijnders (foto) als initiatiefnemers, geven de Norgers en hun bezoekers deze maand 13 Folly’s cadeau.
‘Een Folly is een zinloos bouwsel dat mooi past in het landschap maar verder nergens toe dient. Bouwwerken zonder functie,’ legt Rob Reijnders uit. Na onze oproep in januari hebben we 20 reacties gekregen en een jury heeft de beste 13 Folly’s er uit gekozen. Die Folly’s laten we nu in Norg en omstreken in de maand augustus zien. We hebben een heel leuk routeboekje gemaakt van 32 pagina’s met daarin afbeeldingen en omschrijvingen van de Folly’s. En natuurlijk een routekaart op A3 formaat waar de 13 Folly’s  op te zien zij, want een paar zie je vanaf de gewone weg, maar de  meesten zijn verscholen in het landschap omdat ze daar het mooiste uitkomen,’ zegt hij.
De namen van de objecten spreken voor zichzelf. Wat te denken van Tubehenge, Ver-kijker, Zwarte Toren, Stromhuis, De Vlieger en Home Sweet Home. Folly Art Norg is een nieuw initiatief dat de handen van veel mensen in Norg en de gemeente op elkaar krijgt. ‘Er is veel medewerking om dit project te doen slagen,’ zegt Ina Reijnders. ‘Daar zijn we blij mee. Natuurlijk was er bij sommige grondeigenaren op locaties enige uitleg nodig. Want wat is een Folly en wat moet ik ermee? Uiteindelijk hebben we groen licht om op 13 bijzondere locaties Folly’s te plaatsen. Zo staan we bijvoorbeeld op de brink in Westervelde, de schapenwei in Langelo  en hebben we een Folly op het nieuwe woningbouwterrein het Oosterveld in Norg. In totaal is er een route van 16 kilometer die ook op te knippen is in 2 x 8 kilometer. Goed te wandelen en te fietsen. Met de auto is iets lastiger, maar kan ook, al moet er dan nog wel naar de plaats van de Folly worden gewandeld. Het is allemaal goed te doen. Overigens staan de Folly’s er de gehele maand augustus. Dus voor wie wil, je kunt ook elke dag even kijken. De routes zijn onder andere in samenwerking met Albert Flokstra van het IVN Norg in elkaar gezet.’
Kunsterf Norg aan de Brinkstraat 1 in Norg is het centrale hart van Folly Art. Daar kunnen de routekaarten en het boekje worden gekocht. Dit dagelijks in augustus van 10.00 tot 17.00 uur. Ook zijn daar maquettes van de bouwsels te bewonderen en is er extra informatie over de bouwers en kunstenaar te vinden.  De opening is op zondag 5 augustus 11.00 uur met enkele verrassingen en zal worden gedaan door Gerrit Kamstra medewerker van de provincie Drenthe. Om 10.00 uur zijn er al activiteiten op het terrein in het centrum van het dorp. ‘We zouden het mooi vinden dat Norg in augustus een Folly Art dorp wordt. We geven ons enkele jaren de tijd om dit evenement op de kaart te zetten,’ laat Rob Reijnders weten.
Ook het publiek zal bij de Folly’s worden betrokken. Er is een prijsvraag voor het mooiste en of bijzonderste bouwval. De prijsuitreiking aan de winnaar is op zondag 2 september. Het publiek mag kiezen. Ina Reijnders denkt dat de Folly’s  in Norg uitstekend tot zijn recht komen. ‘Norg is geweldig als het gaat om natuur, met bos, heide en eslandschappen. Ik denk dat de 13 bouwsel er perfect in passen. Onze makers komen uit heel het land. Van Groningen tot Leeuwarden, van Assen tot Utrecht. We hebben er ontzetten veel zin om te zien hoe deze objecten in de buitenlucht ons zullen verrassen. Echt, het wordt heel leuk.’ Wie meer wil weten kan kijken op www.amonet.nl.
 
 

UIT DE KRANT

Lees ook