‘Bij de Buren’ wil er zijn voor heel het dorp

Afbeelding
actueel
VEENHUIZEN – Bij ‘Bij de Buren’ staat de deur voor iedereen open.  In de voormalige basisschool De Veenster aan de Kerklaan in Veenhuizen is aan de achterzijde een schoollokaal omgevormd tot een pleisterplaats voor inloop en ontmoeting. Wie op woensdag wil langskomen is van harte welkom.
Grietje Vording en Saskia Schotman zijn dit initiatief gestart. Was de doelgroep aanvankelijk de senior uit het dorp, nu dan is iedereen welkom. ‘We hebben gemerkt dat er in ons dorp een echte ontmoetingsplek ontbreekt. Die hebben we nu met een aantal enthousiaste vrijwilligers gecreëerd en we merken dat we langzamerhand bekender worden in het dorp. Dat is mooi, want dat betekent dat het gaat lopen,’  laat Grietje Vording enthousiast weten.
Elke woensdag van 10.00 tot 16.00 uur is ‘Bij de Buren’ open. De koffie staat klaar en voor wie wil wordt er tussen de middag gekookt. In de middag staat regelmatig een activiteit op het programma. ‘Soms een spreker, soms een spel, soms een workshop zoals bijvoorbeeld schilderen,’ zegt Saskia Schotman. ‘We sluiten aan bij de wensen en mogelijkheden van de deelnemers. We merken trouwens dat een activiteit goed is om te organiseren, maar niet eens het belangrijkste is. Mensen willen elkaar ontmoeten en spreken. We horen hier heel veel verhalen over Veenhuizen, over hoe het er vroeger aan toe ging. Ook nieuwe inwoners weten ons initiatief te waarderen. Zo komt er ook een moeder met kind uit een ander land om op deze wijze het Nederland en ons dorp  beter te leren kennen. Dat is ook mooi. Onze inloop is er dan ook voor iedereen uit het dorp. Jong en oud, kom gewoon eens langs en doe mee.’
Wie meer wil weten kan even bellen met Grietje op 06 53490271. Voor deelname wordt een kleine bijdrage gevraagd afhankelijk of men blijft mee eten of niet. Financiën hoeven geen struikelblok te zijn, die worden op een prettige manier opgelost.  Bij de Buren wil zich in de komende periode meer in de picture zetten. ‘We willen meer body krijgen in Veenhuizen. Ook willen we nieuwe ontwikkelingen niet in de weg staan, willen we de samenwerking zoeken en initiatieven die goed zijn voor de inwoners van ons dorp opzetten. Wat te denken van een klein dorpswinkeltje, een zorgpost met misschien wel medicijnuitgifte, sprekers uitnodigen die iets kunnen informeren over welzijn, zorg en hulp. Er is genoeg te bieden op dit gebied. Het zijn zomaar wat ideeën die leven bij de inwoners van Veenhuizen en wellicht kunnen we ze in de praktijk brengen,’ aldus Grietje Vording.
Huisvesting voor ouderen in Veenhuizen is ook een gemis in het dorp. ‘We zien ouderen nu naar Norg, Assen of Roden verhuizen, terwijl ze liever hier in het dorp hadden willen blijven wonen. Dat zou je kunnen oplossen door een paar levensbestendige woningen te bouwen met zorgappartementen. Zo versterk je het dorp. Deze plek in het dorp heeft daarvoor mogelijkheden. Want met het vrijkomen van de voormalige school De Vlinderhof, de oude winkel, de Pastorie en de kerk, kun je in dit gebied veel meer toevoegen dan dat we nu doen.  Het zou mooi zijn die plannen uit te bouwen. Vooralsnog zijn we gestart met inloop en ontmoeting en iedereen die er over mee wil praten en denken is van harte welkom.’
 
 

UIT DE KRANT