Stress en vermoeidheid verdwijnen door Mindfulness voor Mantelzorgers

Afbeelding
actueel
NOORDENVELD –  ‘Mantelzorgers weten als geen ander dat er vaak aan de situatie niet veel te veranderen valt. Dan blijft wel de vraag: Wat kun je zelf doen om gezond te blijven en het in je situatie vol te houden.’ Dit zegt Annetje Brunner. Zij is Mindfulness trainer van De Werkschuur en zelf ex- mantelzorger voor haar moeder die aan dementie leed. Op donderdag 22 november van 19.30 tot 21.00 uur is er een voorlichtingsbijeenkomst in het Inwonersplein aan de  Schoolstraat 50 in  Roden over Mindfulness voor mantelzorgers. Daarvoor kunt u zich aanmelden.  Welzijn in Noordenveld draagt zorg voor de organisatie, de gemeente Noordenveld maakt het mogelijk dat mantelzorgers kosteloos kunnen deelnemen.
Odelia Roorda en Tine Beks (foto) zijn beude ook mantelzorgers en hebben de cursus Mindfulness al gevolgd. Ze zijn er volop enthousiast over.  ‘Toen ik het aanbod in De Krant las dacht ik gelijk van yes, dat ga ik doen,’ zegt Oledia Roorda. ‘’Mijn man heeft 5 jaar geleden een hartinfarct gehad. Van het ene op het andere moment krijg je een ander leven. Niet alleen hij, ook ik. Mijn focus lag vanaf die tijd 24 uur per dag bij hem. Dat doet wat met je. Ik dacht altijd, overbelast worden als mantelzorger, nee, dat overkomt mij niet. En toch is het mij overkomen. De cursus Mindfulness heeft mij geholpen om vooral ook aan mezelf te werken. Nog steeds doe ik oefeningen die mij helpen om mijn grenzen te stellen,’ zegt zij. Annetje Brunner: ‘Wanneer je zorgt voor een naaste kun je je overbelast voelen. Hoe graag je het ook doet voor die ander die je dierbaar is. Dit kan zich uiten in moeheid, somberheid, onrust, piekeren, slapeloosheid of moeilijk kunnen ontspannen. Er kunnen zorgen zijn of je het zelf wel allemaal vol zult kunnen houden. Langdurige stress kan ook allerlei lichamelijke klachten geven zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk, maag- en darmklachten of slaapproblemen.  Wat kun je zelf doen om gezond te blijven, en het in je situatie vol te houden, daar gaat het in de mindfulness training over’.
Weer regie
In de mindfulness training train je je aandacht, net zoals je spieren traint, door te oefenen.  Door steeds weer terug te keren naar het huidige moment zoals het is, met vriendelijke milde aandacht. Je leert hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met die belastende situatie en met de heftige emoties die er soms mee gepaard gaan. Je leert hoe je ook in moeilijke, stressvolle omstandigheden voor jezelf kunt blijven zorgen. Annetje Brunner: ‘Daardoor krijg je weer het gevoel terug de regie over je eigen leven te hebben. Ook al is er verdriet, zorg of pijn.’ De 8-weekse training start in januari en vraagt best veel inzet, elke dag thuis oefenen met behulp van audio opnames of cd’s. Juist het regelmatig oefenen maakt dat je een nieuwe vaardigheid ontwikkelt waar je je hele leven op terug kunt vallen.  Ook Tine Beks is vol lof over de gevolgde cursus. ‘Mijn man heeft Parkinson en wij hebben een gehandicapte dochter. Zorgen voor een ander is zwaar. Je cijfert je soms helemaal weg en staat als het ware in dienst van een ander. Mindfulness maakt je bewust van je situatie. Het is hard weken en beslist niet zweverig. Om het vol te houden moet je veel discipline hebben. Ik heb er veel baat bij door de oefeningen regelmatig te doen. Het helpt echt. Ik zou deze cursus iedere mantelzorger willen aanraden. De sfeer is ook goed en de begeleider Annetje Brunner doet het geweldig.’ Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar deze training voor mantelzorgers blijkt dat mantelzorgers na de training meer kwaliteit van leven ervaren. Ook neemt het gevoel van grip op het leven te hebben toe en heeft men minder last van piekeren, spanning en vermoeidheid. In de voorlichtingsbijeenkomst kunt u kennismaken met de theorie en de manier van oefenen en uw vragen stellen aan de trainer. Ook kunt u zich daar aanmelden voor de training. Aan de training gaat altijd een individueel gesprek vooraf. U kunt zich nu aanmelden voor de voorlichtingsbijeenkomst bij WiN, per mail mantelzorg@welzijninnoordenveld.nl of telefonisch 050-3176500. Voor meer informatie kunt u vragen naar Jannie Houwing.
 

UIT DE KRANT

Lees ook