Een dorpshuis voor elk dorp; Hoe houden we voorzieningen in stand?

Afbeelding
actueel
Het Grote Lijsttrekkersdebat van het Westerkwartier
WESTERKWARTIER – Woensdag 21 november is de grote dag. De dag dat de inwoners van de vier Westerkwartiergemeenten naar de stembus mogen. Het belang is groot, want hoe zijn de 33 beschikbare raadszetels straks verdeeld? Blijft het Westerkwartier een christelijk bolwerk, of slaan de ‘lokalen’ ook hier hun slag. Misschien over links, of toch liberaal. Voordat u uw keuze maakt kruisen de negen deelnemende partijen de degens in het RodenburgTheater (Agora) te Leek. Daar zullen zij dinsdag 13 november proberen u, de kiezer, te overtuigen van hun standpunten. Een mooi avondje uit, want het RodenburgTheater is een schitterende locatie om cultuur en zeker ook politiek te beleven. Tijdens de avond staan vier grote thema’s centraal. Hete hangijzers die de Westerkwartierder gemeenschap bezig houdt en soms zelfs verdeelt. Wij introduceren deze thema’s in de komende vier weken in de Krant en de Streekkrant. Deze week: Zorg en Welzijn.
Ouderen moeten steeds langer thuis blijven wonen. Een mooi streven. Zeker omdat de gemiddelde mens ook steeds gezonder en steeds ouder mag worden. Onlogisch is het dus zeker niet. Helaas is het wel zo dat niet elk mens ‘gemiddeld’ is. In hoeverre moeten we mensen aan hun lot overlaten? En wat is de rol van de gemeente mochten er zorgtaken en hulpvragen ontstaan. Na de jaarwisseling begint Tinten Welzijnsgroep –of beter: Sociaal Werk De Schans- aan hun opdracht om dé ingang voor basisondersteuning in het Westerkwartier te worden. Een hele opgave voor de nieuwkomer nadat de vertrouwde gezichten van SPiNN en Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn de aanbesteding hebben verloren. Wat gebeurt er met de lokale kennis en wat nu als Tinten de afspraken niet nakomt en het welzijnswerk allesbehalve een goede start kent? Hoe denken de politieke partijen hierover en gaan, dan wel kunnen, zij ingrijpen als alles mis dreigt te gaan?
Wat te denken van de voorzieningen in de dorpen. In Leek vrezen veelal oudere inwoners voor het voortbestaan van de Schutse, een voorziening waar veel van deze senioren graag komen om hun dag door te brengen. En de Schutse is niet alleen. In het hele Westerkwartier staan voorzieningen met als doel de gemeenschap te verbinden en te vermaken. Wie is er verantwoordelijk voor het behoud van deze voorzieningen? En wat is er mogelijk?
In Oldehove doemt een nieuw probleem op nadat supermarkteigenaar Eric Brands bekend maakte met zijn supermarkt te stoppen. Dat betekent dat er in Oldehove straks geen plek meer is waar men hun dagelijkse boodschappen kan doen of een extra pak koffie kan halen. Niet bijzonder handig in een dorp waar in de wijde omgeving geen buurtsuper meer te vinden is en waar toch behoorlijk wat senioren wonen in onder meer de Ripperdastede. Is er een rol weggelegd voor de gemeente Westerkwartier om naar het voorbeeld van de Gaveborg in Oostwold tóch bepaalde voorzieningen in stand te houden? Misschien zelfs toe te voegen, zoals bijvoorbeeld een supermarktfunctie Of ligt het initiatief bij de burgers. Vragen genoeg waar de politieke partijen hopelijk een antwoord op hebben tijdens Het Grote Lijsttrekkersdebat van het Westerkwartier.
En u kunt erbij zijn! Vanavond (dinsdag 13 november) om 20.00 uur in het RodenburgTheater (Agora) te Leek. Een avond waarin politiek Westerkwartier u gaat proberen te overtuigen van hun standpunten. Tevens is er de gelegenheid voor u, de aanwezige kiezer, om een vraag te stellen aan één van de lijsttrekkers. We sluiten het debat af met een ‘open microfoon’, dus heeft u een onderwerp waar u zeker een antwoord op wilt, of wilt u de partijen iets meegeven, laat van u horen en kom naar het RodenburgTheater. De deuren openen om 19.30 uur, waarna het debat aanvangt om 20.00 uur. De toegang tot het theater is –uiteraard- gratis. Mocht u niet in staat zijn om naar Leek te komen; Omroep Westerkwartier zal de uitzending live aanvangen rond de klok van 19.30 uur. Meeluisteren via de ether kan op frequentie 105,3. Voor andere frequenties, analoog en/of digitaal, kunt u terecht op www.rwkfm.nl. Hier is de uitzending ook online te beluisteren, live en integraal.

UIT DE KRANT

Lees ook