‘Het proces van schaap naar product is heel bijzonder’

Afbeelding
actueel
Wool is Cool keert terug in Roden
RODEN -  In Kunstencentrum K38 opent Henny Zikken aanstaande vrijdag de tentoonstelling ‘Wool is Cool 2’. Het nummer twee staat er niet voor de sier, want twee jaar geleden werd de eerste editie van Wool is Cool al in K38 gevierd. Vanwege het grote succes, krijgt dit nu dus een gevolg. Met andere kunstenaars die allen op hun eigen manier iets moois van wol maken. Drie van hen kwamen alvast tezamen in K38, om vooruit te blikken op de expositie.
Meta Geerts, Afra Hartog en Viola Holman zijn drie van de acht exposanten die van 2 tot en met 24 februari exposeren aan de Kanaalstraat. Allen vilten zij schapenwol. ‘Ik vilt al vrij lang en maak vooral “draagbare spullen”. Denk daarbij aan hoeden en dergelijke. Ik haal mijn inspiratie uit natuur en de veranderingen hiervan. De invloed van de mens op natuur boeit mij mateloos’, zegt Meta over haar werk. Afra ‘boetseert met wol’, zoals ze het zelf zegt. ‘Mijn uitgangspunt is de mens. Soms hebben mijn werken een diepere betekenis. Ik werk nu al zo’n tien jaar met wol’, aldus Afra. Waar Meta en Afra meerdere werken zullen laten zien, houdt Viola het bij één installatie. Ze viltte een parasol van 2,5 meter als vliegenzwam. Niet verwonderlijk dat zij voor het thema ‘paddenstoelen’ heeft gekozen. ‘De techniek van het vilten fascineerde mij al heel snel. Vilten is vrij intensief werk, maar het is zeer leuk.’
Dat vilten leuk is krijgen steeds meer mensen door, zo lijkt het. Ondanks dat het nog relatief onbekend is, groeit het aantal kunstenaars dat zich met wol bezighoudt. Overigens zijn niet alle exposanten bezig met vilten. Zo wordt er ook hangend werk gemaakt met wol en is er ruimte voor industrieel vilt.
Om mensen te enthousiasmeren voor kunst met wol, zal er tijdens de expositie een tafel zijn waar men kan breien, vilten en haken. ‘Men kan op die manier de andere kant van vilten zien’, zegt Viola. ‘Het heeft soms een wat oubollig karakter, maar dat is het helemaal niet.’ Afra vindt het proces vooral heel boeiend. ‘Het proces van schaap tot product is heel bijzonder’, meent zij.
En de veelzijdigheid van wol maakt het geheel nog aantrekkelijker. ‘Je merkt dat er veel verschil in wol zit. Het is schaapafhankelijk’, zegt Meta. Of de drie nu ook als schapenkenners kunnen worden gezien? ‘Nee, daarvoor zijn er simpelweg te veel soorten.’ De overige exposanten zijn: Gea van Eck (maakt wandobjecten van wol door eindeloos te prikken met een naaldje), Irma Frijlink-Grasveld (maakt twee- en driedimensionale kunstwerken met textiele componenten), Klara van Langevelde (maakt werk over de mens met textiel), Astrid Polman (laat zich inspireren door lichaam en de natuur) en Annie Veldkamp (maakt viltkunst waar men stil van wordt).
Kortom: genoeg variatie en inspiratie tijdens de expositie in K38. Wat de kunstenaars hopen te bereiken? ‘Dat de bezoekers enthousiast worden over wol. Dat zou het mooiste zijn.’ Aanstaande vrijdag 1 februari wordt de expositie om 16:00 uur geopend.

UIT DE KRANT