Folly Art Norg kent 20 blikvangers

Afbeelding
actueel

NORG – Van 4 augustus tot 1 september zijn ze te zien in Norg en omgeving. Folly’s en wel 20 stuks in totaal. Te zien in een wandelroute van 6 kilometer over de Norger Es, bos, langs water en gewoon, ergens verscholen in het landschap. Rob en Ina Reijnders (foto) zijn de drijvende krachten achter dit evenement in het Norgse.


‘Vorig jaar hebben we het aangedurfd de eerste Folly Art in het dorp op te zetten,’ zegt Rob Reinders. ‘Dat is toen prima gelukt met 20 aanmeldingen en uiteindelijk 13 gebouwde Folly’s. De Verkijker, die nu nog steeds bij Langelo staat, was toen een eerste prijs waard van de jury. Dit jaar werden we overspoeld met inzendingen. Wel 70 stuks. De inzendingen kwamen vorig jaar vooral uit het noorden. Nu uit het gehele land. Het is ineens als een olievlek verspreid en dat is fantastisch om te zien. Het maakt dat we nu ook meer Folly’s gaan plaatsen en wel 20 stuks, zodat je om de 300 meter een bouwwerk ziet staan.’
Een selectiecommissie heeft de 70 inzendingen beoordeeld. Daarvan mochten in april 30 bouwers een presentatie geven en uiteindelijk zijn er 20 uitgekozen. Die krijgen allemaal een geldbedrag voor de bouw. In de week voorafgaand aan de opening komen de bouwers naar Norg en worden de Folly’s ter plekke gebouwd. Op zondag 1 september is de afsluiting. Dan maakt ook de jury de winnaar van 2019 bekend.
Ina Reijnders: ‘Een Folly is een nutteloos bouwwerk die je kan verleiden tot een speciaal verhaal. Een ander ziet het als een kunstwerk en weer een ander laat zijn fantasie de loop, wat een prikkeling kan geven tot creativiteit. We stellen geen eisen aan de bouwers. Wel kijken we goed waar Folly en landschap elkaar treffen. Want weet je, we hebben in Norg een geweldig mooi esdorpenlandschap en daar maken we dankbaar gebruik van. Het is een mix van architectuur, beeldende kunst en vormgeving en dat zonder enige functie.’
De reacties van het publiek en de deelnemers waren vorig jaar goed en positief. ‘Wat me vooral opviel was dat het bekijken van de Folly’s  ook bij kinderen erg in de smaak viel,’ laat Rob Reijnders weten. ‘Het is mooi dat dit jong en oud treft.’De opening is op zondag 4 augustus om 11.00 uur op het terrein van Kunsterf Norg aan de Brinkstraat. Om 11.30 uur is er een pianoconcert in Folly ‘De Lege salon’, achter op het weiland nabij Kunsterf Norg. ‘Ook goed om te vertellen is dat Nel Haringa en Fred Olijve uit Een een extra Folly hebben neergezet onder de naam ‘Onderkomens’ op het Kunsterf. Het gaat hierbij om zeven objecten,’ aldus Ina en Rob Reijnders.
Wie de route wil wandelen kan alle dagen tussen 10.00 en 17.00 uur bij Kunsterf Norg terecht voor een routeboekje van € 10,- met foto’s en inhoudelijke informatie over de bouwobjecten. Het maakt niet uit met hoeveel personen je de route loopt, je hoeft maar 1 boekje te kopen. Wie wil fietsen kan dat ook doen, met de auto is lastiger. Kijk ook op www.follyartnorg.nl.

UIT DE KRANT