‘Het is zó tof om je eigen sound te maken, je bent nooit uitgeleerd’

Afbeelding
actueel

Julian en Martijn geven sounddesignlessen voor Muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier


WESTERKWARTIER – Iedereen weet het: de Nederlandse dj-scene is ongelofelijk populair. Onze eigen Armin van Buren, Martin Garrix, Nicky Romero, Afrojack, Tiësto en Hardwell draaien over de hele wereld.  Een droom van heel veel jonge boys én girls. Want wat is er nou leuker dan je eigen sound maken? Techniek en muziek met elkaar te verbinden? En mensen daarvan laten genieten? Daar weten Julian Sembiring  en Martijn van Keulen alles van. Julian is producer en dj, Martijn begeleidt opnames van bands, singer songwriters en andere artiesten in zijn eigen studio. Ook schrijft hij nummers voor singer songwriters. Samen geven de mannen workshops ‘sounddesign’ namens Muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier voor kinderen vanaf 10 jaar.


Groningen. Vrijdagmorgen, uurtje of tien. We spreken de mannen in het Platformtheater, waar Martijn zijn eigen studio heeft. De twee kennen elkaar van de opleiding muziek & sounddesign op het Noorderpoort. Julian is bijna iedere zaterdag in Café Donovan’s te vinden waar hij draait als dj Iliano. “Superleuk om te doen. Ik ben altijd met muziek bezig. Daarnaast volg ik nog een opleiding als ondernemer. Natuurlijk, artiest zijn en groot worden zou fantastisch zijn. Maar als dat niet lukt heb ik iets achter de hand, dat is het idee. Een functie in een management of zo. Sowieso iets in de muziek”, vertelt Julian die een switch maakte van drummer naar producer. Muziek zit ook in het DNA van Martijn. Al 17 jaar speelt –ie piano.  “En beetje saxofoon”, haha. “Ik wil doorgroeien in de muziek. Mijn werk is fantastisch. Zo heb ik donkere jongens in de studio met nummers in de trap-scene, maak ik producties voor rappers en zo staan er twee dames die een klassiek nummer willen opnemen. Zelf houd ik erg van soul en jazzmuziek, maar de afwisseling maakt het zo leuk. ”


Julian en Martijn zijn twee jaar geleden benaderd door Jeroen, een vriend van Roelf Postma, de coördinator van Muziekschool en Kunstbedrijven Westerkwartier.  Voor een jeugdkoor in Leek hadden ze nog een backingtrack (een koorachtergrond) nodig, vertelt Martijn. “Die hebben wij als stagiaires op het Noorderpoort in elkaar gezet. Dat paste perfect bij onze opleiding muziek en sounddesign, waar we onder andere leren hoe je arrangementen en effecten maakt.  Het project in Leek was heel geslaagd, iedereen was enthousiast. Zo kwamen we in contact met Roelf. ‘Geven jullie sounddesignlessen?’, vroeg hij ons. Of we misschien workshops wilden verzorgen. Dat leek ons wel wat. We hebben driedaagse workshops van 45 minuten per keer op scholen gegeven waar we toewerkten naar een gezamenlijk eindwerkstuk. Daarnaast geven we buitenschoolse workshops van 10 lessen in Cultureel Centrum Zuidhorn voor kinderen vanaf 10 jaar. Ze leren produceren in het programma Ableton. Het is echt bijzonder om te zien hoe jongeren techniek en muziek oppakken. Geef een kind een laptop en software, en binnen een mum van tijd maken ze bijzondere dingen.”


Julian: “Het leuke is; je bent nooit uitgeleerd. Het is zó tof om je eigen sound te maken. En muziek verbindt, het is de taal die iedereen spreekt.” Lijkt het jou ook leuk om zelf je eigen muziek te maken? Of droom je van een carrière als dj? Elke droom start bij doen! Stuur een mailtje voor een workshop sounddesign naar: muziekschoolkunstbedrijven@gmail.com.  Martijn of Julian mailen kan ook. Martijn: studiodecologne@gmail.com. Julian: djilianos@hotmail.com.

UIT DE KRANT

Lees ook