‘Voor zóveel mensen iets organiseren, daar haal ik mijn voldoening uit’

Afbeelding
actueel

Plaatsvervangend Jaarbeursvoorzitter Bert Rijks over de Rodermarktfeestweek


RODEN – Na het vertrek van Anne Rozema als voorzitter van de Jaarbeurs Roden, heeft nog niemand de hamer van hem overgenomen. En dus is vicevoorzitter notaris Bert Rijks plaatsvervangend voorzitter. Potentiele kandidaten zijn er wel. Een mooi lijstje zelfs, volgens Rijks die zich al tien jaar secretaris van de club mag noemen. En ook al zet corona een streep door de grootste beurs in zijn soort van het noorden, achterover leunen doen ze niet bij het beursbestuur. Sterker nog, er worden grootste plannen gesmeed om de beurs nóg aantrekkelijker te maken voor een breed publiek.  


Al eerder was Bert Rijks voorzitter van de Jaarbeurs Roden, het jaar tussen Geert Wolters en Anne Rozema in. De rol als tijdelijk voorzitter past hem prima, zegt hij zelf. Niet zo vreemd dus dat hij tijdelijk de hamer in de hand neemt nu de opvolger van Rozema nog niet op de troon zit. “Volgens gebruik doet een aftredend bestuurslid zelf een voorzet voor een opvolger. Dat is nu, door het hele coronagebeuren anders gelopen. Tot er een nieuwe voorzitter is aangesteld, neem ik de honneurs waar”, zegt de notaris die geniet van het hele feestgebeuren in het dorp. “Rodermarkt is een uniek feest met een hoog reüniegehalte. Veel oud-Roners komen terug om met familie of vrienden  Rodermarkt te vieren. Iedereen komt om te feesten, plezier te hebben en te genieten. De sfeer is gemoedelijk, er is geen gedoe. Sommige mensen zie je maar één keer per jaar: met Rodermarkt. Dat je iets voor zóveel mensen mag organiseren, daar haal ik mijn voldoening uit”, zegt Rijks die je niet met een pilsje in de hand zult tegenkomen. “Ik drink de hele week geen druppel drank. Ik was ook voorzitter van de commissie Veiligheid. Als je daar verantwoordelijk voor bent moet je, als er iets gebeurt, helder kunnen denken.”


Rijks herinnert zich nog goed, toen hij als kind altijd naar de parade kwam kijken. En met zijn ouders een rondje beurs maakte. “Ik ben van oorsprong Norger, maar Rodermarkt hoorde erbij. Vaste prik. Van oorsprong was de jaarbeurs een landbouwbeurs. Nu is het echt een consumentenbeurs geworden. Het hele jaar door zijn we ermee bezig. Vaak krijg ik te horen in april-mei: ‘Zijn jullie alweer met de Rodermarkt bezig?’ Als ik zeg dat we vanaf november iedere maand bij elkaar komen voor de volgende beurs reageren mensen verbaasd. Oktober is de enige maand dat er, behalve de evaluatie, niets gebeurt. In de maanden voor de Rodermarkt zitten we wekelijks bij elkaar. Het is een hele voorbereiding. Je moet de beurs wel bezet krijgen. Het moet body hebben. De vraag die centraal staat is: hoe kunnen we de beurs naar de huidige wensen van het publiek neerzetten? De beurzen van nu worden steeds professioneler. We willen de beurs aansprekender en interactiever maken met actieve presentaties waarbij we multimedia inzetten. Zonder daarbij de geschiedenis uit het oog te verliezen uiteraard. Volgend jaar willen we werken met themapleinen. Uitbreiden waar we mee begonnen zijn. Zo hadden we vorig jaar het duurzaamheidsplein waar ook de gemeente presentaties over duurzaamheid verzorgde. Daar willen we meer naar toe. Je zou kunnen denken aan een ‘bouwplein’, waar een bouwbedrijf, dakdekker, installateur en een hypotheekadviseur te vinden zijn. Dat kun je ook doen met een ‘vrijetijdsplein’, waar bezoekers van alles tegenkomen op het gebied van vrijetijdsbesteding. En we willen iets doen met live-cooking.”


Corona of niet, het bestuur zit niet stil. Al is het nog wel spannend hoe de beurs eruit gaat zien volgend jaar, zegt Rijks. “De onzekerheid is een punt. We weten niet wat we kunnen en mogen. Anderhalve meter afstand op een beurs en feesttent is niet te doen. Bovendien kun je onmogelijk op elke hoek van de bar een handhaver neerzetten. Toch moeten we vroeg beginnen. Artiesten moet je al in november/december boeken. We hopen dat er tijdig meer duidelijkheid komt.”


Tot slot nog even over de nieuwe voorzitter. Rijks hoopt, of hij gaat er eigenlijk vanuit, dat er volgend jaar een nieuwe op het podium tijdens de opening staat. “We hebben een aantal kandidaten op het oog. Die moeten we nog vragen dus daar kan ik nu nog niets over zeggen. We hebben een mooi lijstje. Het moet in ieder geval iemand zijn met een behoorlijk netwerk, die affiniteit heeft met Roden, de Rodermarkt en de feestweek.”

UIT DE KRANT