Dit zijn de vijf populairste sporten in Nederland

actueel

Nederland is een echt sportland. Door de overheid wordt deelname aan georganiseerd sporten aangemoedigd, want sporten draagt in grote mate bij aan een gezond lichaam. Maar je hoeft je natuurlijk niet aan te sluiten bij een sportvereniging om in beweging te blijven. Ook de individuele sporters, die dagelijks hun rondjes door de eigen omgeving rennen of een flinke fietstocht maken, mogen we natuurlijk niet vergeten. Het is echter lastiger om daar concrete cijfers van te kunnen geven, aangezien ze nergens geregistreerd staan. Van de georganiseerde sporten zijn ledenaantallen bekend en op basis daarvan kun je concluderen welke sporten het populairst zijn in ons land. Vaak zijn het ook juist die sporten waarop sportweddenschappen worden afgesloten, al geldt dat niet in alle gevallen.
 


  1. Voetbal


Voetbal is al gedurende vele jaren de populairste sport van Nederland. Dat zal voorlopig ook wel zo blijven, want voetbal is de enige sport waaraan meer dan een miljoen geregistreerde leden deelnemen. Sterker nog, het zijn er ongeveer 1,2 miljoen, ongeveer twee keer zo veel als bij de nummer twee in deze lijst.
 


  1. Tennis


Met zo’n 600.000 geregistreerde leden is tennis een goede tweede. Niet alleen om te spelen, maar ook op een weddenschap af te sluiten. Bij de bookmakers blijkt het wedden op tenniswedstrijden na voetbal de tweede plek in te nemen. Zowel op de uitslagen van de Grand Slams tot aan de resultaten van de kleinere ATP-toernooien worden geldbedragen ingezet.
 


  1. Vissen


We zeiden het hierboven al, niet alle sporten in het lijstje lenen zich goed voor het afsluiten van weddenschappen. Sowieso is vissen een vreemde eend in de bijt, want het is geen sport waarvoor je in beweging komt. Dat geldt natuurlijk ook voor dammen of schaken, dit worden denksporten genoemd. Bij vissen komt het niet echt op denken aan, maar je kunt het wel in competitieverband doen.
 


  1. Golf


Met bijna 400.000 leden staat golf in Nederland op de vierde plaats van meest bedreven sporten. Er zijn ongeveer driehonderd verenigingen in Nederland waar je een balletje kunt staan en de landelijke bond KNGF biedt zelfs een opleiding tot golfprofessional aan.
 


  1. Gymnastiek

Je zou misschien verwachten dat bijvoorbeeld wielrennen ok in het lijstje zou staan, maar de meeste Nederlanders fietsen niet in clubverband. Gymnastiek beoefent men doorgaans wel in clubverband, deze vorm van sport bezet dan ook de vijfde plaats in het overzicht.

UIT DE KRANT

Lees ook