Opgebouwde marge FC Groningen genoeg voor play-offs Europees voetbal

GRONINGEN, Hitachi Capital Mobility Stadium, 12-12-2020 , season 2020 / 2021 , Dutch Eredivisie. players of FC Groningen before the match FC Groningen - RKC Waalwijk
GRONINGEN, Hitachi Capital Mobility Stadium, 12-12-2020 , season 2020 / 2021 , Dutch Eredivisie. players of FC Groningen before the match FC Groningen - RKC Waalwijk
actueel

GRONINGEN – Afgelopen zaterdagavond verloor FC Groningen met 1-0 op bezoek bij PSV. Na een handsbal van Wessel Dammers in de 64e minuut ging de bal op de stip, waarna Eran Zahavi doel trof. De Trots van het Noorden was niet kansloos in Eindhoven, maar op de overwinning voor de Eindhovenaren was uiteindelijk niets aan te merken gezien de kansenverhouding. Ondanks de nederlaag heeft de ploeg van trainer/coach Danny Buijs altijd nog een ruime marge op de achtervolgers, waardoor een play-off ticket binnen handbereik is. Met nog vier wedstrijden te gaan staat FC Groningen negen punten voor op FC Twente. Die voorsprong gaat de FC niet meer weggeven.

Dankzij een uitstekende eerste seizoenshelft staat FC Groningen momenteel op de zevende plek in de Eredivisie. Na wekenlang zesde te hebben gestaan, heeft FC Utrecht de Groningers afgelopen weekend gepasseerd op de ranglijst. Dat is zo gek nog niet gezien het verschil in begroting en de eindstanden van de afgelopen seizoenen. De zevende plek is een positie op de ranglijst waar FC Groningen thuishoort en waar het elk seizoen wel wil eindigen. Met Ajax, PSV, AZ, Feyenoord, Vitesse en FC Utrecht voor je, zit er momenteel gewoon niet meer in. Deze clubs hebben namelijk behoorlijk wat meer geld in kas. De laatste jaren concurreert FC Groningen veelal met Heracles, FC Twente en sc Heerenveen om de laatste twee play-off tickets en het lijkt erop dat de Trots van het Noorden deze strijd dit jaar gaat winnen. De laatste weken gaat het dan wel niet zo voortvarend meer, toch heeft FC Groningen in de afgelopen dertig wedstrijden maar liefst 46 punten bij elkaar gespeeld. Dit puntenaantal is beduidend meer dan de afgelopen seizoenen. In het seizoen 2015-2016 had de Trots van het Noorden na 34 wedstrijden 50 punten. De komende weken krijgt de ploeg van Buijs dus de kans om dit aantal te verbeteren. Het record van het afgelopen decennium, toen FC Groningen in het seizoen 2010-2011 57 punten behaalde, lijkt niet meer haalbaar, gezien de recente vorm van de Groningers. Toch heeft de Trots van het Noorden de kans om er in de aankomende wedstrijden nog wat punten bij te spelen. Met wedstrijden tegen Sparta Rotterdam, FC Emmen, AZ Alkmaar en PEC Zwolle tref je namelijk drie ploegen uit het rechterrijtje.

Mocht FC Groningen de laatste weken toch nog weinig punten behalen, is het te kort door de bocht om te zeggen dat het een kleurloos seizoen was voor de Groningers. De Trots van het Noorden heeft bijna het hele seizoen in het linkerrijtje van de Eredivisie gebivakkeerd en dat is in de afgelopen jaren wel eens anders geweest. Daarnaast heeft de ploeg van Buijs een aantal prachtige resultaten geboekt, zoals onder andere de 1-0 overwinning tegen Ajax, de 2-1 zege op bezoek bij AZ en toch ook de 3-2 overwinningen bij Sparta Rotterdam en Willem II. Wedstrijden waarin strijdlust en passie aan de basis stonden van een goed resultaat.

Officieel kan FC Groningen zich aankomend weekend verzekeren van de play-offs voor Europees voetbal. Hiervoor vinden op 19 mei de halve finales plaats. Volgens de huidige stand moet de Trots van het Noorden dan op bezoek bij FC Utrecht en dat zal voor de FC, vooral gezien de huidige vorm, een lastig karwei worden. Toch zijn ook de Domstedelingen niet zo stabiel en bovendien is in de play-offs alles mogelijk. FC Groningen krijgt de komende weken alle kans om de goede vorm te hervinden om op die manier met een lekker gevoel de play-offs in te gaan. Wie weet wordt dan op 22 mei dit prima Eredivisieseizoen bekroond met Europees voetbal.

UIT DE KRANT

Lees ook