Kinderen onderzoeken waterleven tijdens de IVN Slootjesdagen

Afbeelding
actueel

PEIZE/NORG – Hoe goed is de waterkwaliteit van de sloten in Drenthe? Dat onderzochten en ervoeren kinderen afgelopen weekend tijdens de IVN Slootjesdag, die zowel in Peize als in Norg werd georganiseerd. Bij de vijver in de heemtuin in Peize en aan de oever van het Oostervoortsche Diep bij het Noordsche Veld stonden IVN-Natuurgidsen klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten. Met kinderen van vier tot en met twaalf jaar en hun (groot)ouders vingen zij waterdiertjes en deden zij waterproefjes. Zo leerden de kinderen van alles over het leven in de sloot.


Ook droegen de kinderen bij aan een belangrijk burgerwetenschapsproject. Aan de hand van de data die de kinderen verzamelen kunnen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie namelijk de waterkwaliteit beoordelen. Bij de vorige meting in 2019 scoorde Drenthe slechts een 5,7. Toen werden in Drenthe vooral zoetwaterpissebedden, bootsmannetjes en ruggenzwemmers geteld. Landelijk daalde de waterkwaliteit van de onderzochte Nederlandse sloten tussen 2018 en 2019 van een 6,9 naar een 6,1.


Met de slootjesdagen wil IVN Natuureducatie het waterbewustzijn vergroten. ‘De aanwezige waterdieren en –planten geven aan hoe gezond een sloot is,’ geeft Sophia van Dam van IVN aan. ‘Helder water met ondergedoken waterplanten en veel verschillende waterdieren zorgt voor een goede biodiversiteit. Insecten zoals libellen zijn afhankelijk van water omdat hun larven daarin leven, maar helaas laat de waterkwaliteit in Nederland vaak te wensen over.’


Wie het niet lukte om deel te nemen aan de slootjesdagen, maar wel geïnteresseerd is kan via www.ivn.nl een zoekkaart downloaden, de waterkwaliteit van een sloot in de buurt meten en zo alsnog meedoen met het onderzoek.

UIT DE KRANT

Lees ook