Wie komen er in het Dream Team van ONR?

Afbeelding
actueelRODEN – Als laatste club voor de zomervakantie is het vizier deze week gericht op vv ONR, welke is ontstaan in 1966. In dat jaar stelde een groep mannen elkaar de vraag: ‘Waarom wordt er eigenlijk niet op zaterdagmiddag gevoetbald in Roden?’. Er was al een aantal keer geprobeerd om op zaterdag te gaan voetballen bij vv Roden, maar dat was nooit van de grond gekomen. Om op zaterdag te kunnen voetballen, vond deze groep mannen dat er een aparte vereniging moest worden opgericht. De voortrekkers Tjeerd de Walle, Piet Bolt en dominee Petersen betrokken Henk Piek en Henk de Groot in hun plannen en veel leden stroomden binnen bij de gescheiden vereniging. Als naam werd Oranje Nassau Roden gekozen.


In gesprek met De Krant vertellen ONR-icoon Harm Gritter en secretaris Harm Jan Postema zij veel werk verrichten of hebben verricht binnen ONR. Gritter is als voetballer bij de club begonnen en daarna actief geworden als trainer. Veel spelers hebben van Gritter de beginselen van het voetbal geleerd. Als veldtrainer maar zeker ook als zaalvoetbalcoach is hij een bekende in de voetbalwereld. Spelers als Tom van der Looi, Geert Hidding (volgens Koeman van het niveau Robben) en Steijn Strijker zijn ONR talenten die bij FC Groningen en FC Twente hebben gespeeld. Mees Gootjes en Rik de Boer bij SC Cambuur. Daarnaast is Gritter als scout bij de KNVB werkzaam. De laatste jaren is hij als teambegeleider van het eerste elftal een steun en toeverlaat van de hoofdtrainer.

Harm Jan Postema is secretaris en daarmee een van de spillen binnen de club. In 1976 is hij op zijn tiende met voetbal begonnen. Tot grote daden in het voetbal is Harm Jan niet gekomen. “Het benodigde talent was helaas niet aanwezig”, zegt hij. Tot 1996 is hij ONR trouw gebleven en op dat moment verhuisd naar Groningen. Het ONR-gevoel is gebleven en in 2005 is de familie Postema terug in Roden komen wonen. In 2011, toen zoonlief ging voetballen, keerde hij terug naar het oude nest. Van het een kwam het ander. Hij was met de ledenadministratie begonnen, maar al snel kwamen er meer werkzaamheden om de hoek kijken. De laatste jaren is hij als secretaris behoorlijk druk om de club in goede banen te leiden.

Beide mannen hebben hun namen paraat als het gaat om het Dream Team. Iske en Jan van Rij, Roel Piek, Ben Plat, Roel Kloosterman, Jasper Riddersma, Johan en Ton Buigholt, Albert van Duijn, Rob van Baak,Rik de Boer, Geert en Bert Hidding en Johan Idema zijn zomaar een aantal spelers die de revue passeren. In het rijtje horen volgens hen ook Hendrik Rozema, Jelmer Fierstra, Leon Schievels, Bram Gootjes en Tim van der Meulen thuis.

Heb je het over markante figuren binnen ONR, dan kun je denken aan Jan Buigholt, Harm Gritter, Roel Kloosterman en Rien Hut. “En dan missen we ook nog een heleboel”, zeggen de mannen. “In het 55-jarig bestaan van de club zijn er verschillende voorzitters, die in het oog springen. Neem bijvoorbeeld De Groot, van Eck (directeur Elton), Jan Prins, Luuk Beuving, Riddersma, Harm Holman en Hylke Westra”. Beide mannen doen nog een greep in hun trainersverleden. Eds Keizer, Menze van der Wal, Hendrik Timmer, Eric Kloosterman, Louis Korenhof, Ton Rozema, Be Klaster, Roel Nijland zijn een aantal trainersnamen die zeker een plek in het Team verdienen.

Wie moeten volgens jou een plekje in het Dream Team van vv ONR krijgen? Vanaf vandaag kun je tot en met zondag 27 juni stemmen op jouw favoriete speler per linie plus een coach. Elke ingevulde naam, dus een keeper, verdediger, middenvelder, aanvaller en coach, krijgt een stem. Die stemmen worden uiteindelijk bij elkaar opgeteld en op basis daarvan wordt besloten wie de beste is. Zo wordt duidelijk wie een plekje heeft veroverd in het Dream Team en dus de beste speler van de betreffende club aller tijden op die positie is. Stemmen kan door een mail te sturen naar dekrant@media-totaal.nl of per post naar De Krant, Gedempte Haven 5, 9301 LN in Roden of reageer op de Facebookpagina van de Streekkrant.

UIT DE KRANT

Lees ook