Eindelijk weer Open Monumentendag in Noordenveld

Afbeelding
actueel

NOORDENVELD – Vorig jaar kon door de coronapandemie helaas geen Open Monumentendag plaatsvinden in Noordenveld, maar dankzij de inzet van vele vrijwilligers lukte het de organisatie dit jaar wel een aantrekkelijk programma samen te stellen. Op 11 en 12 september kunnen geïnteresseerden verschillende monumenten bezoeken in Peize, Peizermade, Veenhuizen, Norg, Roden en Roderwolde.Op beide dagen zijn de Paiser Meul en het watergemaal aan de Hamersweg in Peizermade open. Op zaterdag is ook de dorpskerk in Peize open, waar een expositie te zien is van de Open Atelierroute Noordenveld.


In Veenhuizen zijn op beide dagen de Elektriciteitscentrale, het Directiehotel met een expositie van Ketter & Co en de oude Pastoorserfhoeve met het Graftrommelmuseum geopend. Een expositie bij de oude zwaaikom aan de Broekdijk nabij Westervelde biedt op 11 en 12 september een unieke kijk op het voormalige kanaal de Tonckensvaart in Norg. Ruim 75 jaar was Westervelde per schip bereikbaar via deze vaart. Via dit kanaal werden onder andere kunstmest en bouwmaterialen aangevoerd. Van menig pand in Westervelde, Norg of Zuidvelde zijn de stenen op deze wijze aangevoerd, net als de straatstenen voor de weg van Norg naar Een. Ook de molens in Norg draaien dit jaar weer mee. De Noordenveld is op beide dagen geopend, Molen De Hoop is alleen op zaterdag te bezoeken.


Op zaterdag is ook de Jacobskerk in Roderwolde van binnen te bezichtigen. Olie- en korenmolen ‘Woldzigt’ in het dorp is op beide dagen te bezoeken via reservering. Tot slot zijn in Roden bij de Havezate Mensinge de wandelroutes ‘In het spoor van Coenraad’ en de ‘Erfgoedroute Roden’ te volgen. De routebeschrijvingen zijn gratis verkrijgbaar in het Koetshuis van Mensinge. Daar is bovendien een mini-expositie van Coenraads werken en het Mensingebos te bewonderen. Op het voorplein van de havezate worden bovendien allerlei leuke activiteiten georganiseerd.


Ook in het Westerkwartier zijn weer vele monumenten te bezoeken. Zo is in Niebert Museum ’t Steenhuus te bezoeken. In en om het museum worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo zijn er oude spelen als hoepelen, touwtjespringen en steltlopen en kunnen bezoekers het koekhakken, hoefijzergooien en spijkerslaan uitproberen. Kinderen helpen de bakker met koekjesbakken en er kan een ritje gemaakt worden met een ponykar.


In Marum is zowel op zaterdag als op zondag de Romaanse Kerk te bezichtigen, die ongeveer 800 jaar geleden werd gebouwd. Ter gelegenheid van de Open Monumentendagen worden ook de Statenbijbel uit 1748 en de avondmaalsbeker uit 1695 tentoongesteld.

UIT DE KRANT

Lees ook