Regio worstelt met nieuwe covid-maatregelen: opnieuw geen Roder Weihnachtsmarkt

Afbeelding
actueel

REGIO – Terwijl de ene volksvermaker nog nageniet van het feestweekend in Peize, moet de andere volksvermaker nog verwerken welke impact de nieuwe coronamaatregelen toch weer hebben. Want, opnieuw moet er een streep door de Roder Weihnachtsmarkt die op 11 en 12 december plaats zou hebben.


Richard Veurman, voorzitter van Volksvermaken Peize, kan goed begrijpen dat zij nog geluk hebben gehad. “Hadden we het feestweekend nu gehad, dan hadden we er heel anders voorgestaan.” Ze zagen de maatregelen natuurlijk wel aankomen, maar ze zijn opgelucht dat alles in november nog door heeft kunnen gaan. “Als je kijkt naar hoe we dit samen met de plaatselijke horeca hebben kunnen organiseren, mogen we onze handen dichtknijpen.” Tegelijkertijd vonden ze het in deze tijd ook heel spannend om te doen en die spanning zal nog wel een weekje blijven. Na het afblazen van de zomerfeesten had Volksvermaken zich gericht op november, waar vorige week ook nog de lampionoptocht plaatsvond. “Met bijna 1.500 bezoekers mogen we dit best een evenement noemen.” Veurman hoorde van menigeen dat mensen de afgelopen anderhalf jaar een vorm van ontspanning hebben gemist. “We zagen het terug in wat we organiseerden. Men genoot en dat werd vaak uitgesproken.” Ook de Sinterklaasintocht, zij het aangepast, zal komende zondag doorgaan. Er is een route van 4 kilometer door het dorp uitgezet, waarbij Sinterklaas op zijn paard Ozosnel een ronde door de wijken maakt. Dit jaar is er dus geen binnenprogramma. Veurman geeft aan geen gezinnen te willen uitsluiten. “Volwassenen kunnen de keuze maken, maar kinderen mogen daar niet de dupe van worden.” Volksvermaken Peize loopt nu slechts nog aan tegen de oefenavonden van de toneelvereniging die in de kroeg plaatsvinden. Zij repeteren al volop voor de uitvoeringen die in maart plaats zullen vinden. De vraag ‘hoe hier mee om te gaan’ zal de komende week bij de gemeente worden neergelegd.


Heel anders is dat in Roden, waar de commissie Weihnachtsmarkt een dikke streep heeft moeten zetten door de kerstmarkt. Het had zo leuk kunnen zijn, een markt in Duitse sferen rondom de Catharinakerk en voor de gezellige terrassen op de Brink. Met een uitgebreid muziekprogramma, diverse eet- en drinkkraampjes, standhouders met kerstproducten gingen ze voor de grootste en meest gezellige Weihnachtsmarkt van het noorden. Ook de muziekkoepel op de Albertsbaan zou er met livemuziek en diverse kraampjes bij worden betrokken en hadden ook het Scheepstrakabinet en het museum Kinderwereld aangegeven mee te willen werken. Een van de commissieleden, volksvermaker Jan Herman Kunst, vertelt dat de nieuw geldende regels het niet mogelijk maken om dit evenement te organiseren. Ze hadden het grote terrein met hekken moeten afzetten en moeten werken met toegangscontroles. “Die hekken en de kosten voor extra beveiliging pasten niet meer in onze begroting.” Verder hadden ze waarschijnlijk ook gezeten met een vergunningsaanvraag omdat de huidige omleidingen in verband met werkzaamheden in december nog niet gereed zouden zijn. Hiermee had een vergunning voor het afzetten van de Brink er vast niet in gezeten. “Hadden we dan moeten verkassen naar het evenemententerrein? Dat was nu juist niet de bedoeling.” De commissie had zeker geen zin in een verkapt braderietje op het evenemententerrein. Ze keken uit naar vertier en gezelligheid in het dorp samen met de plaatselijke horeca ook op zaterdag, juist ’s avonds ook nog ná 18.00 uur. Ze konden niets anders dan nu al besluiten de stekker eruit te trekken. Kunst zag de maatregelen aankomen maar ze kwamen uiteindelijk toch hard binnen. “Maar we houden de moed erin hoor.” Volksvermaken Roden zet de schouders eronder en kijkt wat er volgend jaar weer mogelijk is. Zo wordt er weer uitgekeken naar onder andere kleintje Rodermarkt en het grote feest in september. “We gaan ervoor”, zijn z’n afsluitende positieve woorden.


Charlotte Bakker, van Enjoy Events, ook lid van de Weihnachtsmarktcomissie, is teleurgesteld dat de Weihnachtsmarkt opnieuw niet door kan gaan. Ze vertelt dat het de 3e keer is dat het wordt afgeblazen. Al twee keer door corona en in 2019 gooiden de weersomstandigheden roet in het eten. Charlotte laat weten dat ex-miss-Roden Maud een paar jaar geleden op het idee kwam om bij de kerstmarkt een kerstmissverkiezing te houden. Ze zag het helemaal zitten en ze pakten dit onderdeel samen op. Tien meiden gaven zich op om in de buitenlucht het podium te betreden. Een ronde in winterkleding van Joy, de bikinironde zou worden vervangen door een optreden in skikleding van Intersport en Snow & Co en een ronde in galakleding. “Misschien even koud, maar een minuutje over het podium wandelen moet te doen zijn”, aldus Charlotte. Ze vertelt dat acht van de tien meiden van twee jaar geleden zich alweer hadden aangemeld voor dit jaar.


“Tja”, zucht Charlotte, “we gingen er vol voor. We wilden de Weihnachtsmarkt naar een nieuw niveau tillen met mooie houten huisjes. Naar het evenemententerrein gaan zou daar afbreuk aan doen.” Charlotte krijgt met haar evenementenbureau steeds harde klappen te verwerken. “Het enige positieve is dat mensen feestjes blijven organiseren en dat de aanvragen steeds terug blijven komen.” Wat betreft de Weihnachtsmarkt wil ook zij goed afsluiten: “We gaan volgend jaar voor de 4e poging hoor!”

UIT DE KRANT

Lees ook