Afkortingen in de namen van voetbalclubs

actueel

Als volkssport nummer één in veel Europese landen, wordt er op ontzettend veel niveaus gevoetbald. Zo heb je in Nederland natuurlijk de Eredivisie, wat het hoogste niveau is. Daaronder heb je de Keuken Kampioen Divisie en de divisies die nadien volgen zijn kleiner en meer lokaal. In feite kan iedereen lid worden van een voetbalclub en met succes, is er een mogelijkheid om door te groeien. Voetbalclubs heb je in allerlei soorten en maten, en interessant is dat er verschillende namen voor gebruikt worden. Althans, veel voetbalclubs komen met een afkorting.

In tegenstelling tot internationale sporten, waar teams gewoon als land worden aangeduid of waarbij ze bijvoorbeeld een merknaam dragen, is dat in voetbal anders. De grote club uit Amsterdam heet Ajax, de club uit Utrecht heet FC Utrecht en als we naar het noorden kijken, zien we weer sc Heerenveen of FC Groningen. De meeste clubs hebben hun plaatsnaam in hun clubnaam, maar er zijn ook uitzonderingen, zoals Ajax of Go Ahead Eagles. Maar waar slaan die afkortingen nu op? Tijd om daar eens dieper in te duiken.

Sc, FC, het gaat alle kanten op!
Veel voetbalclubs zijn inmiddels al behoorlijk oud te noemen en de naam heeft zich gevormd door de jaren heen. Dit kan op basis van een oorspronkelijke inspiratiebron zijn, het kan een gemakkelijke samenvatting zijn geworden of juist komen door een fusie. Er gebeurt best veel op het gebied van voetbalclubs en dat is waarom de namen zo uiteenlopend kunnen zijn. De term ADO Den Haag is iets wat synoniem aan de groen-gele stad staat, maar waar slaat ADO nu eigenlijk op? Dit blijkt een afkorting te zijn voor ‘Alles Door Oefening’. Nu is een afkorting ineens veel duidelijker.

sc Heerenveen is een bekende ploeg en de sc staat in dit geval voor ‘sportclub’. Dit is de enige ploeg in de Eredivisie die deze afkorting gebruikt. Internationaal komt het meer voor, want dan kan het voor hetzelfde of juist ‘soccer club’ staan. En over internationaal voetbal gesproken, mocht je net wat meer uit je sportbeleving willen halen? Maak dan zeker gebruik van de wedtips van BetmanBegins.

Enfin, de meest voorkomende afkorting is echter ‘FC’ en dat is in het Nederlands eigenlijk weer wat gek, want de officiële vertaling uitgeschreven is ‘Voetbal Club’, gezien het overkomt uit het Engelse ‘Football Club’. Het gebruik van FC komt met afstand het meeste voor, omdat het wereldwijd synoniem staat aan een voetbalclub. Dus in dat kader is het een vrij logische combinatie om te gebruiken.

Historische waarde
Dat is echter lang niet alles, want eerder lieten we al vallen dat er ook clubs zijn die juist de naam baseren op een historische samenloop. Zo is Philips al sinds jaar en dag hoofdsponsor van de voetbalclub PSV Eindhoven. Sterker nog, door hun samenwerking die al lang geleden is vormgegeven, staat PSV voor Philips Sport Verening. RODA JC is ook een mooie, die club is jaren terug gefuseerd met een andere club. Zo staat RODA voor ‘Recht Op Doel Af’ en JC staat voor ‘Juliana Combinatie’. Twee ploegen die samen zijn gegaan en hun afkortingen maken vervolgens RODA JC.

Zo zie je maar, de namen van voetbal ofwel sportclubs zijn door de jaren heen gevormd vanwege uiteenlopende redenen en hoewel uniformiteit misschien professioneler oogt, zijn de namen zo in de volksmond ingebakken, dat het een wirwar van creatieve combinaties heeft opgeleverd!

UIT DE KRANT