Joodse Schooltje Leek slachtoffer internetcriminelen

Afbeelding
actueel

Bankrekening geplunderd, 13.000 euro weg


LEEK – Het Joodse Schooltje in Leek is het slachtoffer geworden van hondsbrutale internetcriminelen. De complete bankrekening waar 13.000 euro op stond, is geplunderd. Het bestuur zit met de handen in het haar nu de vaste lasten niet meer betaald kunnen worden. Gesprekken met de bank om het geld terug te krijgen levenden niets op. Voorzitter Martin de Boer en secretaris Fenna van der Zwaag hopen, door het verhaal te vertellen, op donaties zodat Het Joodse Schooltje open kan blijven. ‘Dit is het Joods cultureel erfgoed van Leek, als we moeten sluiten zou dat verschrikkelijk zijn.’


Een bestuurslid kreeg op 25 juni een telefoontje van een medewerker van de ING bank. Die wist te vertellen dat er gefraudeerd werd met de bankrekening van het Joodse Schooltje, criminelen zouden bezig zijn om de rekening te plunderen, zo luidde de boodschap. Via een telefoonnummer dat hij kreeg, kon hij verifiëren om het inderdaad om een medewerker van de ING bank ging. Om te voorkomen dat het geld weggesluisd zou worden moest het bestuurslid de code die hij verkreeg door de bankpas in de reader te stoppen doorgeven aan de bankmedewerker die het geld vervolgens veilig zou stellen. In plaats daarvan werd de computer van het bestuurslid overgenomen via AnyDesk, een desktoptoepassing die hij niets vermoedend had geïnstalleerd. Binnen mum van tijd was het volledige saldo van 13.000 euro verdwenen, vertellen Martin de Boer en Fenna van der Zwaag.


Alarmbellen


De alarmbellen gingen rinkelen toen Van der Zwaag dezelfde avond een appje kreeg van een goudhandelaar uit het westen van het land. ‘Er wordt gefraudeerd met een ING-bankrekening’ stond in het bericht. ‘Ik vertrouwde het niet en checkte onmiddellijk mijn saldo. Daarmee bleek niets aan de hand. Later op de avond zei mijn man dat het ook om het Joodse Schooltje zou kunnen gaan. Ik heb meteen de penningmeester gebeld en het bleek waar. De rekening was leeg. De goudhandelaar die de app stuurde, bleek te goeder trouw. Hij had een bestelling gehad ter waarde van 1000 euro. Het geld was afkomstig van de rekening van Stichting het Joodse Schooltje. Maar de bestelling moest naar een heel ander adres. Dat vertrouwde hij niet en zodoende zocht hij contact.’ Van der Zwaag probeerde het geld via de ING-bank terug te krijgen. Ze kreeg nul op het rekest. ‘Ze zien dit als een zakelijke rekening. Omdat we een stichting zijn waar meerdere mensen werken, wil de bank niet meewerken. We hadden elkaar maar beter moeten controleren, daar kwam het op neer. Ik heb nog gezegd dat we allemaal vrijwilligers zijn en dat het bij iemand thuis gebeurd is. Het hielp allemaal niets. De bank is niet bereid op iets te compenseren.’ Achterhalen waar het geld gebleven is, wordt lastig, weet Van der Zwaag. ‘De handelaar wil niets kwijt over het adres waar hij het goud moest afleveren. Dat is goed voor te stellen, het gaat om zijn eigen veiligheid.’


Doneeractie


De goudeerlijke goudhandelaar stortte de 1000 euro terug. ‘Daarmee houden we het schooltje draaiend. We hebben tussen de drie en vierhonderd euro aan maandelijkse vaste lasten. Als er niet snel iets gebeurt moeten we de deur op slot draaien’, zegt De Boer. Ook waren er plannen om het interieur te vernieuwen. Daar kan nu een streep door. ‘Het interieur is 27 jaar oud, daar komt de sleet op. Een aantal kasten moet nodig vernieuwd worden. Daar was geld voor opzij gezet. Ontzettend triest allemaal.’ Het 4-mei-comité Leek heeft haar steun toegezegd, vertelt Jan-Willem Slotema van het comité. ‘Het 4-mei-comité en het Joodse Schooltje zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De geschiedenis van de Joodse gemeenschap ligt hier geborgen, dat mag nooit verloren gaan. Op 4 mei herdenken we bij het Joodse Schooltje de Tweede Wereldoorlog.’ De Boer en Van der Zwaag hopen op meer gulle gevers. Er is inmiddels een doneeractie opgezet. Iedereen die het schooltje een warm hart toedraagt kan een bijdrage storten op NL17 INGB 067 017 67 88 ten name van Samuel Levie Stichting onder vermelding van ‘Ondersteuning Museum het Joodse Schooltje.’ Het museum heeft een ANBI-registratie: RSIN 805236697. Mensen die doneren kunnen het geld terugkrijgen via de belastingdienst.


Het Joodse Schooltje is vier middagen per week open voor rondleidingen. Van dinsdag tot en met vrijdagmiddag van 14:00 uur tot 16:30 zijn belangstellenden van harte welkom.

UIT DE KRANT