Reünie voor legercommandanten

LEEK - Vier 17e -eeuwse veldheren uit de Ridderzaal kregen een wel heel bijzonder uitje: naar een reünie voor legercommandanten. De reünie was voor de hoogste rangen, daarom waren vier van in totaal achttien portretten uitgenodigd: de stadhouders. Op de groepsfoto mochten ze helemaal vooraan poseren. De reünie betrof een zogenaamd Regimentsdiner. Van oudsher werd zo ‘n diner des avonds voor een veldslag aangeheven. De commandanten spraken hun manschappen dan moed in en ze hieven het glas op elkaars gezondheid. Bij dit Regimentsdiner ging de betrokkenheid uit naar collegae in het buitenland, vooral Oost-Europa.
De ontvangst werd georganiseerd door het Johan Willem Friso Regiment. Dit draagt sinds de 18e eeuw deze naam, maar werd al onder de Spaanse overheersing opgericht. Dit is het oudste legeronderdeel van de Landmacht. Sommige 17e-eeuwse commandanten vochten in 1672 mee tegen bij Bommen Berend, dit jaar 350 jaar geleden. In juni kwam het Regiment dit jubileum al op Nienoord meevieren, met een tank en een pantservoertuig voor belangstellende omwonenden. Het Regimentsdiner betrof dus een zogenaamd ‘contrabezoek’.
Conservator Jeroen Punt van het Nationaal Militair Museum vertelde de reünisten over de krijgsgeschiedenis, directeur Geert Pruiksma van Museum Nienoord over het kunsthistorische belang. Inmiddels oogsten ze zoveel aandacht dat verschillende experts er al nader onderzoek aan wijden. De portretten zijn geschonken door jonkvrouw Elske van Panhuys in de USA, uit de laatste generatie borgbewoners op Nienoord. Het museum verzorgt en presenteert de portretten maar schonk het juridische eigendom aan zijn huisbaas: de gemeente. Zo blijven de portretten de ridderzaal sieren zolang de overheid eigenaar is van het borgcomplex. En kan iedereen die dat maar wil, meegenieten van dit unieke erfgoed.