Boekenpraat - Op Pieterpad

Afbeelding
actueel

Regelmatig bespreekt Femke Liemburg van Boekhandel Daan Nijman in deze krant haar Boek van de Week. Femke leest verschillende genres: de ene keer een thriller, dan een roman, soms een uitstapje naar poëzie of geschiedenis, maar het kan ook net zo goed een kinderboek zijn dat haar is opgevallen. Het Boek van de Week is in ieder geval altijd een boek dat ze bijzonder genoeg vindt om over te vertellen, een pareltje tussen alle nieuwe uitgaven.   


Deze week: Op Pieterpad van Wim Huijser


Een Boekenpraat in de Boekenweek; het feest is weer losgebarsten en de afgelopen dagen mochten we alweer veel enthousiaste boekenliefhebbers ontvangen. Hoezo: ‘er wordt niet meer gelezen’? Ik vraag mij dat soms echt af. En dat is een goed teken, zullen we maar zeggen. Voor ons boekverkopers is de Boekenweek een hoogtepunt. Er verschijnen in deze periode heel veel nieuwe titels. Zo ook dit boek. Misschien niet helemaal in het thema van de Boekenweek, maar zeker de moeite waard om onder de aandacht te brengen.


Het echtpaar Maarten en Nicolien herken je misschien nog van de boeken van J.J. Voskuil. Hunker je naar de eeuwige frictie tussen de twee, dan is dit boek genieten geblazen. Ze hebben steeds meer vrije tijd en besluiten, in eerste instantie tegen de zin van Maarten - te bedacht, een hype - , het Pieterpad te gaan lopen. Het plan is om iedere maand een etappe te doen. In ‘Op Pieterpad’ lopen we met hen mee.


Net als het Pieterpad zelf heeft het boek twee delen. Het eerste deel loopt van Pieterburen tot Vorden en het tweede gaat van Vorden tot de Sint-Pietersberg. De korte hoofdstukken lezen vlot. Net als bij de Netflix-series denk je steeds: ‘Nog eentje dan.’


Het boek vertelt beeldend over stukken van het Pieterpad en over ontmoetingen met andere wandelaars. Het gaat ook over het leven van Maarten en Nicolien, hun relatie; ook al kibbelen ze graag, er is heel veel liefde en respect. Het gaat over de oude vriendschap van Maarten met Klaas. Moet je daar nu energie in steken of moet je zo’n vriendschap een langzame dood laten sterven? Mensen veranderen en vriendschappen veranderen. Ze laten hun gedachten de vrije loop en komen erachter dat je al wandelend veel beter kunt mijmeren. Filosoferend over het leven lopen ze de ene na de andere etappe. Ze zijn plichtsgetrouw. Maar als het op een dag hard regent besluiten ze, al kibbelend, niet te gaan. Een soort van overwinning, want zo’n besluit past eigenlijk helemaal niet in hun patroon. Als je iets hebt afgesproken, dan doe je dat ook. Om dan toch te besluiten om je in bed nog een keer om te draaien en samen andere plannen te maken voor de dag, is eigenlijk toch ook wel een heerlijk gevoel. Maarten en Nicolien zijn beiden ster in discussiëren en hun gelijk halen. De herkenbare discussies komen veel aan bod; de manier waarop ze samen dan weer tot een gulden middenweg komen, vind ik heel respect- en liefdevol. Liefde is een werkwoord en zij begrijpen hoe ze hiermee om moeten gaan.


Je gaat mee op Pieterpad, en dat is handig op een druilerige dag, als je nog twijfelt of je het pad ooit wilt gaan lopen. We horen vaak van mensen die elkaar ‘s avonds voor het slapengaan voorlezen. Dit is zo’n boek dat zich daar heel goed voor leent. Heerlijk om de zinnen te verzetten.


Op Pieterpad


Wim Huijser


19,90 euro


9789464710236

UIT DE KRANT

Lees ook