Hendrik Smeenge verlaat gemeenteraad voor Drents Parlement

Afbeelding
actueel

‘Mensen hebben massaal op mij en op de BBB gestemd, die verantwoordelijkheid neem ik’RODEN – Hendrik Smeenge uit Roden gaat de Staten in. Daarvoor moet hij zijn rol als raadslid voor Gemeentebelangen in Noordenveld loslaten. Daar had de nummer 16 op de kieslijst van de BoerBurgerBeweging (BBB) van tevoren geen rekening mee gehouden, vertelt Smeenge. De BBB kreeg in Drenthe 33,5 procent van de stemmen en daarmee 17 zetels in de Provinciale Staten in Drenthe. ‘We hadden gerekend op 6 of 7 zetels. Ik dacht dat ik op een veilige plek stond’, lacht de politicus.


‘Door de enorme zege hebben we iedereen op de lijst keihard nodig. Een aantal mensen schuift door naar het waterschap en naar de Eerste Kamer. Daarbij hebben 1754 mensen uit Noordenveld op mij gestemd. Dat is een signaal. Net zoals dat mensen massaal op de BBB gestemd hebben een signaal is. Die verantwoordelijkheid neem ik. Ik heb in het vorige interview in de Krant ook gezegd: als we over dat kantelpuntgaan, zet ik mij voor 100 procent in. Dan moet je dat ook waarmaken vind ik.’ Smeenge heeft er zin in. Is er klaar voor om de mouwen op te stropen. ‘Ik hou wel van een uitdaging. En dat is het zeker. Mensen zijn dit kabinet zat. We moeten er als BBB voor zorgen dat de burger haar stem op provinciaal en op landelijk niveau terugkrijgt.’


Omdat Smeenge zitting neemt in de Provinciale Staten, moet hij zijn raadswerk voor Gemeentebelangen in Noordenveld neerleggen. Ook mag hij zijn werk als faunaschadetaxateur in Drenthe niet meer uitoefenen. Smeenge maakte er geen geheim van dat hij vooral dat laatste erg jammer zou vinden omdat hij dat met veel plezier doet. ‘Gelukkig mag ik dat wel doen in de provincie Groningen, wat steeds meer mijn werkgebied is. Daar heb ik vrede mee.’ Smeenge wil tot slot graag iedereen bedanken die op hem en de partij hebben gestemd. ‘Het signaal is met zoveel voorkeursstemmen duidelijk. Ik heb een belangrijke opdracht meegekregen. Daar ga ik mij hard voor maken.’


Een hele fijne vent


Fractievoorzitter van Gemeentebelangen Rikus Koopman heeft begrip voor de keuze van Smeenge. “Wij verliezen in hem een uitstekend raadslid met veel kennis van zaken, met name op gebied van ruimtelijke ordening, maar bovenal een hele fijne vent. Ik begrijp zijn afweging en wens hem veel succes in de staten.” Ook voorzitter van de kiesvereniging van Gemeentebelangen Noordenveld Jeroen Kruims prijst Smeenge. ”Het is mooi om te zien dat de kwaliteiten van ons ervaren raadslid Hendrik Smeenge ook door andere partijen zijn opgemerkt en van belang kunnen zijn tijdens de komende bestuursperiode in de Staten. Wij snappen zijn keuze, maar we gaan zijn ruime ervaring missen bij Gemeentebelangen en in de raad van Noordenveld.”


Onafhankelijk


Beide zetels behouden was voor Smeenge geen optie. “Provinciale en lokale belangen kunnen soms tegenstrijdig zijn, dan kun je niet met twee petten op zitten. En ik wil zonder last en ruggespraak in het Drents Parlement zitten.” Kruims vindt dat een verstandige keuze. “Gemeentebelangen Noordenveld komt zonder politieke kleur onafhankelijk op voor de belangen van de inwoners van onze mooie gemeente. Als Gemeentebelangen geloven wij in ons lokale karakter en willen we dit blijven koesteren.”


Sociaal en leefbaar Noordenveld


Smeenge wordt in de fractie van Gemeentebelangen vervangen door de nummer 13 van de kieslijst van de laatste gemeenteraadsverkiezingen Herman van der Roest. De ondernemer uit Roden heeft zin in zijn raadslidmaatschap. “Ik wil me graag inzetten voor een sociaal en leefbaar Noordenveld, waar ook de jeugd een plekje heeft.”

UIT DE KRANT

Lees ook