De woningmarkt in Westerkwartier: een complete analyse

Afbeelding
actueel

Westerkwartier is een bijzondere plaats in Groningen. In tegenstelling tot veel andere plaatsen in Nederland heb je hier nog wel de gelegenheid om wat ruimte kopen voor jouw geld. Even goed wil je wel met de juiste voorbereiding op de woningmarkt in deze plaats stappen. Hier lees je dan ook eerst wat Westerkwartier als woonplek te bieden heeft. Omdat een huis kopen ook gewoon spannend is, vind je ook bruikbare informatie over de woningmarkt en tips voor het kopen van een droomwoning in Westerkwartier.Kopen in het Westerkwartier is altijd een optie, maar als je bijvoorbeeld nog twijfelt over deze plaats is het raadzaam om eerst te kijken naar een fijne huurwoning. Daarbij is het goed nieuws dat je online eenvoudig mogelijke huurwoningen met elkaar vergelijkt. Een dergelijke portal is Huurportaal die perfect bij je past vanwege de voordelen. Net als bij een koopwoning wil je hier ook bezichtigen, maar je begint alvast met veel informatie op het internet.


Over Westerkwartier


Westerkwartier is een gemeente gelegen in Groningen. In feit is het een samenstelling van meerdere kleine dorpen en gemeenten, waaronder Grootegast en Zuidhorn. Het dorp ligt in de gelijknamige streek en heeft circa 30.000 inwoners.  In het noorden van gemeente bevindt zich een uniek natuurgebied, het Middag-Humsterland, waar je ook heerlijk kunt sporten en recreëren. Dit betreft een cultuurlandschap en is 1 van de oudste van Noordwest-Europa. De stad Groningen bevindt zich relatief dichtbij naar het oosten en andere omliggende plaatsen zijn Opsterland en Noordenveld.


Woningmarkt in Nederland


Jarenlang leek het niet op te kunnen op de woningmarkt in Nederland. In ieder geval voor verkopers, want er werd massaal overboden. Dit begon in de Randstad maar breidde zich ook uit naar de provincies. Hoewel de huizenprijzen in deze regio misschien niet laag zijn, begint er nu balans te komen en dalen de prijzen langzaam, hopelijk tot er een nieuwe balans ontstaat waardoor de huizenmarkt niet meer oververhit is.


Algemene tips voor kopen in Westerkwartier


Een woning kopen is dus ontzettend leuk, maar ook een pittige stap waar financiële consequenties aan hangen. De eerste aankoop is al helemaal spannend. Met deze vijf tips zorg je dat je tijdens het koopproces je hoofd koel houdt en dat je uiteindelijk een nieuw thuis koopt dat helemaal past bij jouw persoonlijke wensen en behoeften:


  • Denk dus allereerst goed na over je wensen en behoeften. Veel personen hebben bepaalde algemene eisen, bijvoorbeeld over de hoeveelheid ruimte en de staat van onderhoud, maar denk ook zeker na of je speciale wensen hebt waar een nieuwe woning voor jou echt aan moet voldoen. Het kan je gauw nieuwe inzichten geven als je deze zaken gewoon eens op papier zet en, als je daarvoor de tijd hebt, misschien later eens opnieuw bekijkt.

  • Weet op voorhand wat je kunt betalen. In deze tijd wil je het hypotheekgesprek voeren voordat je een bezichtiging gepland hebt. Het proces gaat gewoon nog heel snel. Het is raadzaam om bij meerdere financiële dienstverleners een aanvraag in te dienen, de voorwaarden en het maximale bedrag kunnen variëren. Zorg daarbij dat je documentatie, ook over jouw inkomen, voorhanden hebt.

  • Overweeg het inschakelen van een aankoopmakelaar. Vooral als je nieuw bent op de woningmarkt, kan dit zeker het overwegen waard zijn. De aankoopmakelaar behartigt jouw belang bij een aankoop, ziet dingen die jij misschien niet ziet, maar rekent uiteraard wel een uurtarief. Al met al in ieder geval een optie waar je even goed over na wilt denken.

  • Denk over de toekomst. Koop geen huis voor nu, maar denk ook aan de toekomst. Als jij overweegt om in de toekomst een bedrijf aan huis te starten, dan wil je daarvoor de ruimte hebt. Dat geldt natuurlijk ook als je gezinsuitbreiding verwacht. Het is vrijwel altijd een financiële schadepost als je om deze reden ineens moet verkopen.

  • Geef jezelf de tijd. Hoewel je natuurlijk snel wilt kopen als je jouw droomhuis vindt, wil je ook weer overhaaste beslissingen mijden. Dit geldt voor de koop zelf, maar ook voor het vaststellen van jouw wensen.

Westerkwartier is een gemeente met veel potentie. Het is een kleinere plaats, die in feite een combinatie vormt van vele dorpen. Het biedt veel natuur en recreatie in de omgeving. De woningmarkt in Westerkwartier wordt even goed beïnvloed door de algemene trends op de markt in Nederland. Waar daarbij de huizenprijzen jarenlang bleven stijgen, vlakken deze nu langzaam af. Daarentegen leken de huizenprijzen in de provincie, waaronder dus Groningen, lang lager te liggen, maar trekt dit steeds verder recht, afhankelijk van de bestemming. Tenslotte zijn belangrijke adviezen op een rij gezet die je ondersteunen bij de aankoop van die droomwoning in Westerkwartier die helemaal past bij jouw wensen en behoeften. Een flat kopen is altijd een belangrijke en verantwoordelijke stap. En voordat je deze stap zet, moet je de markt van de plaats waar je het wilt kopen nauwkeurig analyseren.

UIT DE KRANT