‘We geven liever muziek dan een pilletje’

Afbeelding
actueel

NOORDENVELD/VRIES – Meer Muziek in Huis! Dat is het doel van de nieuwe inzamelingsactie van de Stichting Vrienden van Interzorg. De Vrienden zorgen steeds voor ‘de kers op de taart’ in de negen woonzorgcentra voor ouderen van Interzorg. Met de donaties die de stichting bijeenbrengt worden extra middelen aangeschaft die het leven van bewoners veraangenamen. Eigenlijk omschrijft dat laatste woord onvoldoende het belang van muziek in de ouderenzorg, zegt Thea Hingstman (49). “Muziek doet zoveel.”

Thea werkt al dertig jaar bij de Kornoeljehof in Vries, tegenwoordig als activiteitenbegeleidster met het aandachtsveld muziek. Ze heeft één, soms twee collega’s met dezelfde specialisatie in de andere huizen van Interzorg: De Hullen in Roden, De Hoprank in Peize, Anholt, Nieuw Graswijk, De Slingeborgh en De Wijde Blik in Assen, Hendrik Kok in Rolde en De Driemaster in Smilde. “Deze groep komt geregeld bij elkaar om ervaringen en ideeën uit te wisselen en ondersteuning te krijgen van de muziekagogen van Interzorg. Een heel fijn samenwerkingsverband.” Muziek maakt ook deel uit van de drie waakmanden in de Kornoeljehof. De waakmand is een ander aandachtsveld in het werk van Thea. Geïnspireerd door een initiatief elders ontwikkelde ze een mand met spullen, die een terminale oudere en de wakende familie ondersteunen in de emotionele, intensieve fase van het sterven. “Alle zintuigen worden met de waakmand aangesproken. Alles is bedoeld om het comfort van de wakenden en hun geliefde te verhogen. Met een warm dekentje, een kaarsje. De tastzin komt terug in handmassage, geur in aromatherapie. Geur en muziek hebben beide de kracht om meteen een herinnering of sfeer op te roepen en ontspanning te brengen.” Over de werking van muziek in de ouderenzorg praat Thea met veel gevoel. “Elke keer als ik gebruik maak van muziek bij een bewoner, zie ik ontlading. Alle spanning vloeit weg, eigen ongemakken worden vergeten. De ‘eigen ik’ komt weer boven. Ook ik verbaas me elke keer weer over de kracht van muziek. Muziek kan zelfs een reactie oproepen bij dementerenden die eigenlijk nergens meer op reageren. Die ineens de leiding nemen als ik hun handen vasthoud bij het ‘dansen’ op de muziek, zittend in hun stoel. Zo is er dankzij muziek toch nog contact mogelijk en kun je iemand persoonlijke aandacht geven. Het gevoel ‘ik word gezien’ is er dan. En dat is zo’n wezenlijke behoefte.”

Tenminste één keer per week is er in de vier huiskamers op de psychogeriatrische afdeling een muzieksessie van drie kwartier. “Eerder deed ik dit zelf, tegenwoordig verzorgt een muziekagoog van Interzorg dit bij toerbeurt voor twee huiskamers per week. Zij bespeelt daarbij een muziekinstrument. Dan ga ik naar de beide andere huiskamers omdat ik het belangrijk vind dat alle ouderen die muziekstimulans krijgen. Ik doe mijn gekke rode hoedje op, draai oude plaatjes en zing liedjes met en voor de bewoners.” Communicatief maakt Thea veel gebruik van haar mimiek en van humor. “Ik ben mijn eigen gereedschap. Ik heb jarenlang toneel gespeeld in Altena bij Peize en vind het heerlijk om dat terug te laten komen in mijn werk. Met mijn korte haar noemen sommige ouderen mij ‘dat jongetje’. Prima, daar ga ik in mee, dan ben ik wel even een ‘kwajong’.” Naast de wekelijkse sessies in de huiskamers op de PG-afdeling is Thea bezig in kleinere kring, met vier ouderen die extra aandacht nodig hebben om muziek te kunnen beleven. Daarnaast geeft een collega gymnastiek op muziek in het restaurant. Zittend dansen en bewegen op de stoel wordt ook aangeboden. Verder zijn er veel optredens in huis, mede dankzij de Vrienden van Interzorg. “Eén keer per jaar hebben we in de huiskamers de ‘Diva Dichtbij’. Die zingt zo goed, ziet er zo prachtig uit en weet dankzij een voorgesprek precies welke muziek de bewoners roert. Daar krijg ik ook kippenvel van.”

Een verhaal apart is de toepassing van muziek in de dagelijkse zorg. “Soms wil een bewoner niet opstaan. Dan word ik wel eens ingeroepen. Met een liedje en met humor krijg ik diegene dan toch uit bed.” Als Thea ouderen begeleidt van het restaurant naar de kamer, lukt het lopen veel beter met een liedje erbij. “Verder kunnen dementerenden erg onrustig zijn, wat de verzorging bemoeilijkt. Of ouderen hebben problemen met slapen. Vaak werkt een muziekkussen, met ingebouwde speakertjes. We geven liever muziek, dan een pilletje.” In overleg met de familie wordt geprobeerd of structurele inzet van muziek een bewoner helpt. “Radio Rosa in Anholt stelt dan een gepersonaliseerde muzieklijst samen. Mocht het bevallen, dan vragen we de familie zelf een mp3-speler of zogenaamde ‘oer-radio’ aan te schaffen. Dat is een radio met slechts enkele, grote knoppen die zeer eenvoudig is te bedienen. Zo kan het apparaat van het huis weer rouleren.” De behoefte aan muziek is groot. “Hopelijk lukt het na de actie van de Vrienden om extra mp3-spelers van het huis aan te schaffen.”

Benefietdiner met veiling

De doneeractie Meer Muziek in Huis! van de Stichting Vrienden van Interzorg gaat op 29 februari van start met een benefietdiner in het restaurant van het Servicecentrum van Interzorg aan de Portugallaan 6 in Assen. “Ondernemers kunnen zich inschrijven voor een tafel voor deze feestelijke dineravond, die uiteraard muzikaal wordt omlijst. Tijdens het benefietdiner is er een veiling van items die door bedrijven beschikbaar zijn gesteld”, zegt penningmeester Harry Weitering van de Vriendenstichting. Daarnaast volgen er inzamelingsacties bij de negen locaties van Interzorg. “Voor de zorgcentra is een speciale flyer met qr-code gemaakt. Als mensen die code scannen met hun betaalapp op de telefoon, gaat hun donatie rechtstreeks naar deze muziekactie.” Met de giften worden onder andere instrumenten aangeschaft, muzikale workshops gehouden, muziektherapie gegeven en optredens bekostigd. Bedrijven die items beschikbaar willen stellen voor de veiling en/of een tafel willen reserveren voor het benefietdiner kunnen dat doen via vriendenvaninterzorg@interzorg.nl.

UIT DE KRANT