Parijs, Wenen en Berlijn in klank en beelden in turbulente tijden

Afbeelding
Cultuur

RODEN – Gert Riemersma en Gert Visser geven in de maand november een unieke en bijzondere presentatie van vijf bijeenkomsten over Parijs, Wenen en Berlijn rond 1900 in klank en beelden. Dit doen zij in de bovenzaal in Kunstencentrum K38 aan de Kanaalstraat in Roden. 


‘We laten kunst, beelden, muziek, klanken en veel meer zien op een fantastisch groot wit vlak. Deelnemers aan de cursus zullen zien dat we de tijd die we bespreken geweldig goed weergeven in beeld en geluid. We geven een weloverwogen keuze weer van voorbeelden uit de beeldende kunsten en muziek met verrassende klankbeeldcombinaties die je een indruk geven van de turbulente tijden van de drie culturele wereldsteden rond 1900. We bieden iets moois, en ja, soms ook iets lelijks, met aandacht voor oog en oor in vijf kijk- en luistermiddagen,’ zegt Gert Riemersma.

Beide Gerts hebben inmiddels al enkele jaren ervaring in het geven van deze cursussen waarbij klank, beeld, kunst en muziek samenkomt. ‘We voelen elkaar goed aan. In ons samenspel geeft de ene Gert meer aandacht aan de kunst en de andere Gert meer aandacht aan muziek en beelden. Maar goed, deze cursus is nieuw en dat maakt het opnieuw hartstikke spannend. Niet alleen voor ons maar zeker ook voor de deelnemers,’ zegt Gert Visser.

De wereld rondom 1900 is turbulent. De Parijse Salon van 1863 is vanwege geweigerde vernieuwde kunstenaars de opmaat voor de ontwikkeling van de beeldende kunst en muziek tot 1900. Er is aandacht voor Monet, Gauguin en verder veel aandacht voor Vincent van Gogh in dit specifieke van Gogh Drenthe jaar. Gert Visser: ‘Het is van alle tijden dat oude kunst wordt vervangen door nieuwere kunst. Dat vooral ook willen we laten zien. De strijd tussen moderne kunst en de oude kunst. Dat was ook al het geval in de jaren rondom 1900. De Eerste Wereld Oorlog en de reacties daarop. Het moet anders! Dada vanaf 1916, Picasso, Bauhaus, het culturele leven maakte een ongekende bloei door en dan met name in Berlijn. Schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, film, jazz en revue. We laten alles voorbijkomen wat belangrijk was in die periode van de kunst en cultuur. En wat te denken van de schandalen rondom de eeuwwisseling met schelpartijen en wat al niet meer. We gaan niks uit de weg,’ aldus Gert Visser.’

Op donderdag 2 november is de eerste keer en daarna volgen er nog een viertal bijeenkomsten. Opgave gaat in volgorde van binnenkomst. Het is van 14.00 tot 16.00 uur en de kosten zijn 65 euro. Ervaring leert dat de cursussen snel vol zitten. Na afloop krijgt iedere deelnemers nog een map mee met extra informatie. Evert van der Klok doet de inschrijving van cursisten. Hij is betrokken bij K38. Opgeven kan op evanderkolk@xs4all.nl of even bellen met 050 5032985. In de eerste bijeenkomst wordt de start van het modernisme besproken met Monet en van Gogh. Daarna volgen scheidingen en scheuringen, in les drie scheldpartijen en schandalen en daarna Wereld Oorlog 1 en aansluitend de jaren ‘20. ‘We hebben iets moois en lelijks te vertellen over deze periode,’ laat Gert Riemersma weten. Evert van der Kolk: ‘Goed dat dergelijke cursussen ook in Roden worden aangeboden en gegeven worden door bevlogen en enthousiaste kunstliefhebbers. Ik heb alle bewondering voor vorm en inhoud.’

UIT DE KRANT