Volksvermakers Tolbert maken zich op voor Sintintocht en kerstmarkt

Afbeelding
Cultuur

In de Sportlight

Wat:            Volksvermaken Tolbert

Wanneer:  25 november Sintintocht, 9 en 10 november kerstmarkt

Waar:         Tolbert

De Volksvermakers van Tolbert weten wel hoe ze leuke events moeten organiseren. Zaterdag wordt Sinterklaas en zijn gevolg hartelijk ontvangen in het mooie Tolbert en de club is achter de schermen volop in de voorbereiding voor de fameuze overdekte kerstmarkt in de HJC-manege. Bestuurslid Siebo Beukema praat de Krant bij.

Eerst maar eens over de goedheiligman. Die komt namelijk zaterdag rond twee uur aan bij de haven in Tolbert. Omdat die haven wat moeilijk begaan is, zeker voor een oude man als Sinterklaas, gebeurt dat via de Tolbertervaart in samenwerking met de bosbrandweer van Niebert. Vervolgens doet hij daarna traditiegetrouw een rondje door het oude Tolbert om vervolgens rond drie uur aan te komen bij de Postwagen, weet Beukema. ‘In de Postwagen zijn allerlei activiteiten. Kinderen kunnen, uitgedost in hun mooiste pieten- of Sinterklaasoutfit, Sinterklaas de hand schudden of even bij hem op schoot zitten als ze dat willen. Uiteraard ligt er voor iedereen iets lekkers klaar. Het voordeel is dat het lekker binnen is en dat we daarom zijn we niet afhankelijk van weersomstandigheden.’ Daar laatste geldt overigens ook voor de populaire kerstmarkt van Tolbert. Die wordt namelijk gehouden in het weekend van 9 en 10 december in de HJC-manege. 

En als de Sint weer koers zet naar Spanje, koekeloert de kerstman alweer door de ramen. Ook dit jaar is er een kerstmarkt in Tolbert. ‘In tegenstelling tot de meeste dorpen is onze kerstmarkt overdekt. Dat is een groot voordeel. De sfeervolle markt wordt altijd goed bezocht. Vorig jaar zaten we op beide dagen tussen de 500 en 600 bezoekers. Dat is best veel. De kerstmarkt is professioneel opgezet en sfeervol verlicht. Zoiets kost een hoop tijd en energie. Dat doe je niet voor één dag. De variëteit van de kramen is groot. Van kerststukjes tot sfeervolle woonaccessoires, alles is te koop.’ Wie nog leuke kerstaccessoires heeft en deze wil verkopen op de kerstmarkt, kan een mailtje sturen naar info@volksvermakentolbert.nl om een kraam te reserveren. 

De Vereniging Volksvermaken Tolbert is ergens in de jaren tachtig opgericht, weet Beukema die zelf een jaar of 8 betrokken is. Nu beschikt de club over een stabiel bestuur die bestaat uit 7 man. ‘Dat is niet altijd zo geweest. Er was een tijdje onmin binnen het bestuur. Toen is er een paar jaar niets gebeurd. Dat is gelukkig nu anders. Er zit een bevlogen bestuur en ieder van ons heeft zijn eigen taken. Al zijn er wel zorgen dat het bemand blijft. De meeste bestuursleden zitten er al een tijdje. Het kan best zijn dat ze ook een keer willen stoppen. We hopen ook jongeren te kunnen strikken voor een bestuursfunctie. Je moet ervoor waken dat je niet vastroest. Nieuwe inzichten zijn belangrijk. Een vereniging van Volksvermaken is belangrijk voor de leefbaarheid van het dorp. Veel mensen hebben het gevoel dat Tolbert één is met Leek. Het oude Tolbert van een aantal jaren geleden verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. Dat is jammer. Daarom willen wij de activiteiten ook zoveel mogelijk in de kern van Tolbert organiseren.’ 

Beukema hoopt ook door te kunnen gaan met het pleinfeest, dat vorig jaar voor het eerst bij de Poiesz gehouden werd. ‘Een muziekfeest tijdens de feestweek met artiesten, dat was een groot succes. Het zou mooi zijn dat we hier een traditie van kunnen maken en het kunnen laten groeien.’ De jaarmarkt die eveneens tijdens de feestweek gehouden wordt, is een van de hoogtepunten van het jaar. Daar komen wel tienduizend man op af. ‘En dan hoor je toch nog wel eens dat hier nooit iets georganiseerd wordt. Dan denk ik: kom dan ook eens langs, er zijn hier zoveel nieuwe wijken maar je ziet altijd dezelfde gezichten.’ Zoals gezegd: wie nieuwe, frisse ideeën heeft en het leuk lijkt om onderdeel uit te maken van het bestuur, wordt met open armen ontvangen, verzekert Beukema. 

UIT DE KRANT