Jaaroverzicht 2023

Afbeelding
Foto: Tieme Dekker
Cultuur

Wie afgelopen jaar weleens de krant opensloeg werd geconfronteerd met een hoop ellende. De oorlog in Oekraïne waar maar geen einde aan lijkt te komen, de aanval van Hamas op Israël, de klimaatcrisis en de daarbij behorende activisten die de boel blokkeren op de A12, de asielcrisis, de woekerende prijzen in de supermarkten; bepaald vrolijk word je er niet van. De onrust in de wereld is groot. De onvrede ook. Dat bleek wel uit de laatste verkiezingen. Nederland wil een andere koers en kiest voor rechts. Je zou bijna vergeten dat er ook een hoop dingen goed gaan. Noaberschap is een groot goed in deze regio. De vele initiatieven om elkaar te ontmoeten werpen z’n vruchten af. En o ja, corona heeft ons leven niet langer in de tang. We nemen u nog één keer mee in memorabele momenten van 2023.

JANUARI

Om maar eens te beginnen met babygeluk op de allereerste dag van het nieuwe jaar. Sem Veninga kwam ter wereld in Leek. Ander groot nieuws: De stichting Openbaar Primair Onderwijs Noordenveld is sinds deze maand zélf verantwoordelijk voor het openbaar basisonderwijs in de gemeente. Tot die tijd lag die verantwoordelijkheid bij de gemeente Noordenveld. De verzelfstandiging moet een kwaliteitsimpuls en meer efficiëntie opleveren. Noordenveld draagt ook haar steentje bij in de asielcrisis die ons land in de greep houdt. In Alteveer worden 40 vluchteling opgevangen. Bekend Roner Hendrik Niemeijer maakt zijn allerlaatste rit op zijn Zetor uit 1955. Hij overleed op 59-jarige leeftijd als gevolg van een hersentumor. Zijn rode trekkertje schonk hij aan Volksvermaken. VEV’67  kwam als grote winnaar van het Leekster Voetbalgala uit de bus en de politie waarschuwt voor nepbankmedewerkers en bankpasfraude door gewiekste criminelen. In januari gaat ook het Roder centrum op de schop. Gauke Poelman uit Leek reist voor de derde keer af naar Oekraïne om de broodnodige spullen te brengen naar het oorlogsgebied en keepster Lois Wieringa uit Leek voor een profcarrière bij Ado Den Haag. Op de laatste dag van januari maakt een grote brand een verzamelbedrijfspand in Roden met de grond gelijk. Goed nieuws: havoleerlingen kunnen hun opleiding afronden aan de Ronerborg in Roden.

FEBRUARI

De kogel is zo goed als door de kerk: als de gemeenteraad in maart instemt, wordt de manege in Roden verplaatst naar een nieuw te ontwikkelen locatie aan de Esweg. Daarmee staat de poort open voor de nieuwbouwwijk Roden Zuid. Politica Anita van der Noord (PdvA/GroenLinks) kijkt over de gemeentegrenzen en lonkt naar de provincie. Ze staat op de kieslijst voor Provinciale Statenverkiezingen, op uitnodiging van de partij die graag gebruikmaakt van haar deskundigheid en grote netwerk. Weliswaar niet op een verkiesbare plek, want haar werk in de Noordenvelder politiek is nog niet klaar, zegt ze daarover. De bouw van de nieuwe gemeentewerf en grondstoffencentrum is in volle gang. Op een maandagochtend in februari rijden er 35 vrachtwagens af en aan om 410 kuub beton te storten bij de volledig circulair gebouwde werf.  De allereerste speedate-avond die Onder de Linden organiseerde leverde maar liefst 23 nieuwe setjes op. Voor de zesde keer sinds de Russische inval gaat Henk-Jan Hofman uit Roden richting Oekraïne om oorlogsslachtoffers te helpen.

MAART

Roder politicus Hendrik Smeenge (Gemeentebelangen)verbaast heel Noordenveld en verlaat de partij waarvoor hij 15 jaar in de raad zit. Smeenge sluit zich aan bij de BoerBurgerBeweging (BBB). Er moet meer verbinding komen tussen gemeente provincie, vindt hij. Daarbij is hij helemaal klaar met het beleid van de overheid. De hele economie loopt vast door het strenge stikstofbeleid van de overheid, meent hij. Kleermaker Amid Latif  heeft dit jaar 15 jaar zijn eigen kledingatelier in Roden. Op 11 september 1998 landde hij moederziel alleen op Schiphol, gevlucht uit Kabul, de stad waar hij geboren is. Hij kende niemand, wist niets van de Nederlandse cultuur. 25 jaar later heeft hij zijn leven op de rit: een florerend kleding atelier, een lieve vrouw en drie kinderen. Het verkiezingscircus draait op volle toeren, want ja, op 15 maart mogen mensen hun stem uitbrengen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Niet eerder lijken deze verkiezingen zo te leven als nu. Men is het huidige kabinet spuugzat. Maart roert zijn staart. Sneeuwpret in het weekend van 11 maartDe gemeenteraad geeft groen licht voor de verhuizing van manege de Hulhorst naar de Esweg en stelt extra krediet van 850.000 euro beschikbaar. Dat geld is bedoeld om de fors gestegen bouwkosten op te vangen. Met de totale verhuizing is 4 miljoen euro gemoeid, waarvan 2.5 miljoen euro voor rekening van de gemeente Noordenveld. Alarmerend nieuws: de overheid wil van de hertenkampen af. In Noordenveld zetten ze alles op alles om de vier hertenkampen in de gemeente te behouden. Velodroom wint de prestigieuze Ondernemersprijs 2022. Het fietswalhalla van Roden moest het opnemen tegen Hotel Onder de Linden en de biologische melkveehouderij van boer Peter Oosterhof. Een BBB-explosie in Nederland. Ook in de gemeenten Noordenveld en Westerkwartier is de partij van Caroline van der Plas de allergrootste. Voor Hendrik Smeenge betekent het onverwacht nieuwe politieke carrière. De partij wist in Drenthe 17 zetels te halen en zo belandt Smeenge die op nummer 16 van de kieslijst staat in de Drentse Staten. De gemeente Noordenveld presenteert de Woonvisie: 1000 woningen voor 2030.

APRIL

Voetbalvereniging ONR snakt naar duidelijkheid maar krijgt het niet. De club moet verkassen om plaats te maken voor de nieuwe woonwijk Roden Zuid. Waar naar toe, is de grote vraag. Voorzitter Frits van Hell uit zijn ongenoegen. In Roden is een geluidsoverlastdiscussie ontstaan bij de bouw van 22 appartementen aan de Vrijetijdsboulevard. De nieuw te bouwen woonwijk grenst namelijk aan het terrein van een houthandel. De houthandel vreest voor klachten van bewoners over zaaggeluiden. In Roderesch worden twee in de Tweede Wereldoorlog omgekomen dorpsgenoten Harm Bakker en Tiem van Bergen geëerd met een monument.  De Oranje Stichting in Roden is een nieuw leven in geblazen: Koningsdag komt terug. Een zevental dames is opgestaan om met veel enthousiasme een fantastisch programma neer te zetten. Roner Wil Paping loopt in slechts 10 dagen het Pieterpad om geld op te halen voor zijn zieke nicht Mijntje. Als alles volgens plan verloopt heeft Norg, net als Roden en Peize, straks een Vereniging voor Volksvermaken. Daarnaast wil het dorp ook nog Stichting Platform Norg opzetten. Beide organisaties moeten het verenigingsleven in het dorp versterken. Het tweede Beweegfestival in Roden wordt aangekondigd. Foppe de Haan en eco-coach Tjalling van den Berg zijn gestrikt als gangmakers van het festival voor Old Stars op 9 mei. Voor vijf inwoners van de gemeente Noordenveld gaat 26 april de boeken is als een dag om nooit te vergeten. Wisse Hummel, Abel Mulder, Gijsbert Johan Vonk, Marchien de Boer- Hoiting en Sabina Mensinga- Geersing werden geëerd met een koninklijke onderscheiding.

MEI

Het bestuur deed wat het had beloofd. Roden kijkt terug op een uitbundige en zonnige Koningsdag. Ondertussen is het centrum van Roden nog steeds één grote bouwput en beleven sommige ondernemers door alle bouwtoestanden lastige tijden. Een ‘open hartoperatie’ noemt wethouder Jos Darwinkel het gebeuren in het centrum treffend. Iedereen kijkt reikhalzend uit naar de oplevering in september. Een memorabele dag in Marum op 3 mei. De openluchtvoorstelling 16 vertelt in 8 stijf uitverkochte voorstellingen het oorlogsdrama in Trimunt waar op 3 mei 1943 16 mannen in koelen bloede werden vermoord door de Duitsers. De aankondiging dat er statushouders gehuisvest worden in zorgcentrum de Noorderkroon in Roden zorgt voor een hoop ophef. Saillant detail is dat de Stichting Noorderkroon helemaal niet betrokken is bij de besluitvorming. Gemeente en Woonborg, eigenaar van het ouderencomplex, hebben dit samen besloten en dat valt verkeerd. Er wordt gevreesd voor de rust van de hoogbejaarde bewoners van het complex. De Roder horeca is verwikkeld in een luifelsoap. Een aantal ondernemers probeert al jaren een luifel voor hun toko te krijgen maar loopt continue tegen een dichte deur aan bij de gemeente. Waarom mag de ene zaak wel een luifel, en de andere niet, is wat zij zich afvragen. Een paar ondernemers nemen het heft in eigen hand en timmeren zelf een overkapping voor hun zaak. De vogelgriep breekt uit in de Onlanden. H5N1 heet de variant die ervoor zorgt dat vogels bij bosjes de dood vinden. De gemeente Noordenveld heeft de huurovereenkomst met Camping Ot en Sien in Roden opgezegd. Het terrein wordt opnieuw aanbesteed. Mei is ook de maand van Kleintje. En wat voor één. Manmanman, wat een feest was het weer. Toppaardensport, kermis, artiesten van eigen bodem en de warenmarkt waren de ingrediënten voor een bruisend Roden. De groeiende atletiekvereniging Roden wil graag een 400-meterbaan en flirt met de ijsvereniging. Een combibaan zou een primeur zijn. Een zinderende Pinkstermarkt in Leek. Tienduizenden bezoekers genoten met volle teugen van de kermis, muziekfestijn Flinke Pink, de braderie en het zonovergoten weer.

JUNI

Peize beleeft haar allerlaatste paardenshow. Uitgerekend tijdens die laatste editie ging het mis. Een paard sloeg op hol en de kar viel om. Een historisch hoogtepunt voor de Spelweek Noordenveld: binnen één dag was de Spelweek die in de laatste week van de zomervakantie georganiseerd wordt uitverkocht. Droevig nieuws: het fameuze zaalvoetbalbolwerk Leekster Eagles is ter ziele. Na bijna 40 jaar heeft het bestuur met pijn in het hart moeten besluiten de club op te heffen. Reden? De overstap van topspelers naar koploper Hovocubo, de jeugd die andere keuzes maakt, afnemende belangstelling van Jan publiek en het wegvallen van de hoofdsponsor. De Roder Avondvierdaagse telde een recordaantal deelnemers. 1400 volwassenen en kinderen stempelden iedere avond 5 of 10 kilometer af. Roner Jan Dam levert zijn koninklijke onderscheiding in en werd nieuws. Dam kreeg zijn onderscheiding 14 jaar geleden als dank voor zijn diensten bij de vrijwillige brandweer. Toen hij gemaar werd dat Mitchell Esejas, de man achter Kick out Zwarte Piet, ook een lintje kreeg, besloot hij zijn onderscheiding in te leveren. Hij wenst niet in hetzelfde rijtje te staan met een man die de Nederlandse tradities om zeep helpt. De eerste vrouwelijke conciërge van Noordenveld Anneke Bekkema levert de sleutelbos in. Het boegbeeld van de Marke gaat na 26 jaar met pensioen.

JULI

Voor de derde keer wordt het miljoenenproject tegen wateroverlast in Norg-West uitgesteld. Discussie over bepaalde punten in het plan is de reden daarvan. Norgers balen. Nog steeds geen zicht op droge voeten. De 51e Lus van Roden zorgde opnieuw voor een tjokvol centrum. Het wielerspektakel gaat als altijd gepaard met een hoop gezelligheid op de terrassen. De 18-jarige Thymen Paardekoper uit Valthermond schreef de Lus op zijn naam. Nog steeds is er geen duidelijkheid voor de sportclubs in de regio Roden Zuid. Voor ONR en de hockeyclub is onzeker waar ze naar toe moeten. Tennisvereniging REO en voetbalvereniging Veenhuizen krijgen geld om hun park te verduurzamen. Na tien jaar gaat eindelijk het oude postkantoor in Roden tegen de vlakte om plaats te maken voor 13 woningen. Woningcorporatie Woonborg wil dat de gemeente Noordenveld met geld over de brug komt ter compensatie voor de verzakte woningen in de wijk Middenveld. De woningen zijn verzakt door de rioleringswerkzaamheden die zijn uitgevoerd in opdracht van de gemeente. Woonborg is begonnen met het herstel van de huizen, maar heeft nog geen cent gezien. De zaak is inmiddels onder de rechter. Na 43 jaar valt het doek voor Restaurant Jagershof in Peest. Eigenaren Joop en Christel Steijvers gaan met pensioen en hebben geen opvolgers. Na 4 jaar is er eindelijk duidelijkheid: het Dr. Nassau College blijft in Norg. Het schoolgebouw is oud en versleten en dus wordt er gekeken naar andere opties in het Brinkdorp.

AUGUSTUS

Een schitterend voorbeeld van verbroedering, noaberschap én integratie: op de allereerste buurtcamping bij de Dobbe grillen en chillen Roners en nieuwkomers met elkaarIn Peize wordt het hoogste punt van Sporthuis Peize gevierd met pannenbier en een goeie bal gehakt. Linda en Floris uit Roden zijn na vier maanden terug van hun reis naar Rome. Het stel trapte per bakfiets met hun twee jonge koters naar de Italiaanse hoofdstad. Het wil nog niet echt vlotten met de zomer. Augustus begint, net als juli, kletsnat. In Amerika zetten ze zich schrap. De zandwinningslocatie is toe aan uitbreiding. Grondeigenaar K3Delta wil met 30 hectare uitbreiden en legt ook een natuurgebied van 10 hectare aan. Als alles meezit, kan begin 2024 de shovel de grond in. Een dansje op straat, de jaarmarkt, muziek en kermis: Peize geniet met volle teugen van de Zomerfeesten. De vernieuwde bibliotheek in Roden is klaar. De officiële opening is pas op 9 september, maar nu al is de bieb open voor publiek. Behalve boek lenen kun je er ook een krantje lezen, een bak koffie bestellen, meedoen aan activiteiten op het doe-mee plein en bezoekers kunnen er terecht met allerhande vragen.

SEPTEMBER

Mooier kon het niet. Zaterdag 2 september is onder schitterende weersomstandigheden het fonkelnieuwe centrum van Roden met veel bombarie geopend. Marco Schuitmaker kwam zingen in eigen dorp en wist de hele Heerestraat op z’n kop te zetten met zijn Engelbewaarder. Tegelijkertijd was de Roder Brink het decor van het Wat ‘N Kunstfestival. De organisatie heeft de populaire Nederlandse zangeres Zoë Tauran uit Roden weten te strikken voor een optreden op de bühne. De 39e Triatlon Marum draagt de naam van de ongeneeslijk zieke Jaap van der Molen. De grote aanjager van de triatlon en boegbeeld van het Marumer zwembad kreeg in april te horen dat hij ziek is. Bij de pakken neerzitten is niet aan hem besteed. De eerste ‘Stappen, happen en ontmoeten’ in Nieuw Roden is zeker voor herhaling vatbaar. Ruim 150 man kwam af op de gezamenlijke wandeling die gepaard ging met lekker eten en de nodige drankjes. Roden Centraal luidt de nieuw naam voor de biebhub. Bedacht door Roder ondernemer Jeroen Bezu. Een knipoog naar vroeger, toen er nog één centraal punt was waar mensen elkaar ontmoetten om het nieuws te bespreken, luidt zijn verklaring voor de naam. Woonzorgcentrum de Wiekslag in Norg luidt letterlijk de noodklok door op potten en pannen te slaan op de Landelijke Actiedag Ouderenzorg. Het rammelt aan alle kanten in de zorg. Het is steeds lastiger om roosters rond te krijgen door een chronisch gebrek aan personeel. En dan is het Rodermarkt. Het feest waar menigeen reikhalzend naar uitkijkt. Het feest waar er nog wel eens een verkeerde hand onder een verkeerd rokje verdwijnt. Het feest van weerzien. Een grote reünie is het. Nietap-Terheijl komt uit de bus als grote winnaar van de RodermarktparadeAls altijd zijn de kortebaandraverijen het slotstuk van de feestweek. Dankzij het zonovergoten weer een kers op de taart.

OKTOBER

Den Haag kan rekenen op de komst van de Roder politicus Harm Holman. Holman (66) die 12 jaar voor het CDA in het Drents parlement zat en 8 jaar voor dezelfde partij in de Noordenvelder gemeenteraad, sloot zich aan bij de partij van Pieter Omtzigt en staat nummer 20 op de lijst van NSC. De partij staat op dat moment op 25 zetels in de peilingen en dat betekent dat het Haagse pluche lonkt voor Holman. In activiteitencentrum de Dobbe start vanaf januari een weekendschool. Kinderen van arme gezinnen kunnen kennismaken met verschillende beroepen, naar hetzelfde concept als Petje Af Noordenveld, dat noodgedwongen moest stoppen omdat ze de financiën niet rond kreeg. 10-10-2023. Bammmm! De spiksplinternieuwe website van de Krant staat live! Op dekrantnieuws.nl ben je ieder moment van de dag op de hoogte van het laatste nieuws uit jouw regio. Het volgende feestje is ook al in aantocht: in november wordt De Kranten app gelanceerd. Een luxe verbouwde schuur zorgt voor onrust in Peize. Omwonenden vermoeden dat er een camping komt aan de Langbroek 7-9. Volgens wethouder Robert Meijer en de eigenaren van het perceel is daar geen sprake van. Demissionair-staatsecretaris Hans Vijlbrief komt naar Een om te praten over de gasopslag. Vijlbrief weet het vertrouwen te winnen maar kan niet alle zorgen wegnemen. Hij laat weten geen voorstander te zijn van het plan om het laatste gas, kussengas genaamd, op te pompen. Rsg de Borgen in Leek is klaar voor een nieuwe schoolcampus. De school behaalde het predicaat ‘Hoogbegaafdheid profielschool’, wat betekent dat ook hoogbegaafde kinderen en leerlingen met autismespectrumstoornis (ASS) een veilige plek hebben op de school. Toch moet de school nog even geduld hebben. De nieuw te bouwen is namelijk opgenomen in het Woonplan Leek-Tolbert dat momenteel onderzocht wordt. Er zijn flinke steppen gezet in de gemeente Noordenveld: de nieuwe gemeentewerf is geopend en het Gebiedsplan Roden Zuid is voorgelegd aan de gemeenteraad. Het bestuur van de Noordenveldcup luidt de noodklok: als er geen bestuursleden opstaan is het fameuze toernooi ter ziele.

NOVEMBER

Hilde Wendel (27) uit Norg gaat voor een plek in de Tweede Kamer voor de VVD. De oud-JOVD-voorzitter heeft een missie: de stem van jongeren én het Noorden laten horen in politiek Den Haag. De ellende en onrust in de wereld die momenteel gaande is, brachten Laetitia Schweitzer en Yvon Diemen op een idee. Ze organiseren op 25 november een WereldVrede wandeling in Roden om te laten zien dat er ook nog iets als verbondenheid bestaat. Een succes. Honderden mensen sluiten aan. Een aantal bewoners van de Norger nieuwbouwwijk de Bergakker luidt de noodklok. De buurt wordt geteisterd door criminaliteit, drank- en drugsmisbruik en bedreigingen van enkele bewoners. Ook kampt de straat met verpaupering. De sociale huurwoningen zijn nog maar drie jaar oud, maar zó slecht gebouwd dat de gevelbeplating ervan af springt. Wooncorporatie Actium gaat aan de slag met het herstel van de huizen. Anne Ananias is verrast met een koninklijke onderscheiding. Op de Ronermiddag kwam burgemeester Klaas Smid langs om de voorzitter van de Historische Vereniging Roon de versierselen op te spelden. Kunstschilder Fokko Rijkens verlaat Roderwolde. Assen wordt het nieuwe stulpje van de schilder en zijn vrouw. Op 18 november komt Sinterklaas aan in een nat Roden. Ondanks het barre weer wordt hij vrolijk ontvangen door honderden fans. Er waait een nieuwe frisse wind bij de Norger Zakenkring. De club, die in eeuwige winterslaap leek, bruist weer van de plannen. Ondernemers Tim van der Meulen en Marije Boelens hebben beide het voorzitterschap op zich genomen. Meer leven in de brouwerij is het doel. Voetbalvereniging GOMOS en de Norger Tennisvereniging kunnen een nieuw clubhuis bouwen. De gemeenteraad van Noordenveld geeft groen licht voor een gemeentelijke bijdrage van 2,3 miljoen euro.

DECEMBER

Roden Zuid houdt de gemoederen flink bezig. Zo maakt een groep bewoners van de Stinsenweg zich grote zorgen over de ontsluiting van het verkeer en ook bewoners van de Noorderkroon zien het plan niet zitten. De wegen waarop het verkeer van de nieuwe wijk ontsloten zou moeten worden zijn al druk en de angst is dat het nog veel drukker gaat worden. Wethouder Jos Darwinkel erkent dat ontsluiting via bestaande wegen verloopt en zegt dat het wegennetwerk mogelijk geoptimaliseerd moet worden. Verkeer heeft de speciale aandacht van de gemeente volgens de wethouder. Een nieuw feestje bij de Krant: De Kranten app is gelanceerd!  Via de handige app op je telefoon volg je nu nog gemakkelijker het regionale nieuws. Ook leuk: via de app zijn ook interessante podcasts te beluisteren. Voetbalvereniging ONR is er helemaal klaar mee. De club is vastbesloten om op haar eigen terrein te blijven en wenst niet langer als speelbal gebruikt te worden. De dikste Krant van het jaar verschijnt. 96 pagina’s dik maar liefst met traditiegetrouw een mooie kerstengel voorop. Een engel met een verhaal. Dominee Sybrand van Dijk gelooft de kracht van het kleine gebaar sterker is dan alle onrust die ons bezighoudt. Het gebrek aan gekwalificeerde medewerkers is nog steeds een groot probleem binnen de gemeente Noordenveld, zegt burgemeester Klaas Smid. Ook de financiële onduidelijkheid vanuit Den Haag maakt het er niet makkelijker op. Maar ondanks dat slaat de gemeente zich hier goed doorheen, vindt de burgervader. Het jaar is bijna ten einde. En dat betekent knallen voor de carbidclubs uit de regio!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Voorpagina foto Website De Krant
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT