Klaas Veenstra en Vrienden van Beatrixoord onlosmakelijk met elkaar verbonden

Afbeelding
Cultuur

MARUM – Als zesjarig ventje lag hij 17 maanden in Beatrixoord dat toen nog in Appelscha gehuisvest was. Klaas Veenstra (80) had, net als zijn twee oudere broers, tuberculose. Destijds volksvijand nummer één, vertelt hij. 74 jaar later is hij nog steeds nauw betrokken bij het Beatrixoord. Hij is de oprichter en aanjager van de Vereniging Vrienden Beatrixoord. De opbrengst van de verschillende klaverjastoernooien die hij en zijn medebestuursleden organiseren, gaat linea recta naar het revalidatiecentrum dat tegenwoordig in Haren zit. Kunnen ze leuke extra’s van kopen voor de patiënten die er noodgedwongen langdurig moeten bivakkeren.

Een levenswerk kun je het rustig noemen. Het Beatrixoord loopt als een rode draad door het leven van Klaas Veenstra uit Marum. Er gaat geen dag voorbij of Veenstra is er mee bezig. Dat zaadje is geplant toen hij er zelf eens gelegen heeft. Met 8 man op een zaal op een gesloten afdeling. Een keer in de week, op zondag, kwam zijn vader hem en zijn broers van 14 en 22 jaar opzoeken. Op zijn Mosquito, een soort solex, toerde pa vanuit Marum naar Appelscha. ‘Dat vergeet je nooit weer. Als mijn ouders beide kwamen om ons op te zoeken deden ze dat per openbaar vervoer. Het kostte een halve dag om bij ons te komen. Ik lag er 17 maanden. Mijn broers korter, maar er waren ook mensen die er drie jaar lagen. We lagen in Zweedse barakken. Je had er weinig te doen. Toen ik tien jaar oud was, werd ik actief. Ik wilde meehelpen om de omstandigheden daar te verbeteren, probeerde me hard te maken voor nieuwbouw. Het Beatrixoord kwam enorm in de belangstelling te staan. Professor Kraan werd wereldberoemd door de bestrijding van Tbc, dankzij hem is de tijd dat je in het revalidatiecentrum lag aanzienlijk verkort.’ In 1962 verhuisde de kliniek. Professor Eerland, een stadjer en arts in Beatrixoord, stelde voor om in Beatrixoord in Haren te vestigen, de korte reistijd paste hem beter, weet Veenstra die tot op de dag van vandaag nauw contact heeft met het revalidatieoord.

Veenstra organiseert met de Vrienden van Beatrixoord jaarlijks verschillende klaverjastoernooien en verlotingen waarvan de opbrengst bedoeld is voor de recreatieafdeling van Beatrixoord. Ook de contributiegelden zijn voor hetzelfde goede doel. Het grote klaverjastoernooi dat in januari gehouden is, heeft een mooie pooltafel opgeleverd. ‘Dat was een langgekoesterde wens. Heel toevallig gaat de biljart ook naar een gesloten afdeling voor Tbc-patiënten.’ Er zit nog heel wat in het verschiet voor Beatrixoord. Veenstra lepelt snel een overzicht van de op stapel staande klaverjastoernooien op: op 16 februari in MFC de Molenstreek in Zevenhuizen, wat inmiddels met 120 deelnemers ook al op een groot toernooi begint te lijken. Op 15 maart wordt er gekaart in Bunga Pala in Marum, het dorpshuis in de Molukse buurt. Daar strijden zo’n 75 deelnemers om de meeste punten. Vervolgens is op 19 april Niekerk aan de beurt. In dorpshuis De Rotonde wordt dan het Klaverjastoernooi Westerkwartier gehouden. Op 10 november wordt er geklaverjast in Noordwijk en de afsluiter is op 27 december in Boerakker. ‘We hebben een heel prettige samenwerking met een staflid van Beatrixoord. Zij komt met een wensenlijstje. Wij proberen zoveel mogelijk van dat lijstje zelf te kopen. Die geschenken overhandigen we op de toneelavond op 23 maart. Dat gaat om ongeveer 3000 euro, best een aardig bedrag. In november doen we dat nog een keer. Zo zijn we al bezig vanaf 1962’, lacht Veenstra. ‘Het is zulk dankbaar werk. Ik zeg weleens: het is mooi dat het er is, maar je moet er niet wezen. Om het verblijf wat aangenamer te maken zijn wij er.’

‘Hopen op verjonging’

Zorgen zijn er ook. De bestuursleden worden allemaal een dagje ouder, inclusief Veenstra zelf. Over 4 weken hoopt hij 81 te worden. ‘Onze voorzitter is verhuisd naar Hoogeveen. Hij zal zijn functie op de algemene ledenvergadering op 11 mei neerleggen. Ook onze penningmeester is op leeftijd. Ik zou ook opstappen, maar hoe dichterbij de datum komt, hoe moeilijker het wordt. Wat je in 71 jaar hebt opgebouwd breek je niet zomaar af. Bovendien lukt zittend werk nog prima en ook met mijn mondje is niets mis, lopen gaat alleen wat moeilijker. We hopen op verjonging in het bestuur. Het zou eeuwig zonde zijn als we noodgedwongen moeten stoppen. Dus bij deze ook een oproep: ik zou heel graag verder willen met een beetje hulp. Dus wie een bestuursfunctie ziet zitten, mag mij bellen: 0594-642183.’ De algemene ledenvergadering wordt op 11 mei gehouden in wegrestaurant In de Klaver.

UIT DE KRANT