Nut en Genoegen en AJOZ staan samen op de planken

Afbeelding
Cultuur

In de sportlight

Wat:                 Toneelvoorstellingen Nut en Genoegen

Waar:                restaurant In de Klaver

Wanneer:         Zaterdag 17 en 24 februari

NUIS/NIEBERT – In een poging de rijke toneeltraditie in Nuis-Niebert nieuw leven in te blazen, hebben Jongerenvereniging AJOZ en toneelvereniging Nut en Genoegen hun krachten gebundeld voor een uniek toneelevenement. Op zaterdagmiddag 17 februari en zaterdagavond 24 februari zullen zij op de planken staan met twee eenakters, waarmee ze hopen een brede doelgroep van jong tot oud te bereiken en te boeien.

De keuze voor twee eenakters is niet zomaar gemaakt. Deze vorm biedt zowel de acteurs als het publiek een gevarieerde toneelervaring, waarin humor, drama, en de fijnere nuances van het menselijk bestaan aan bod komen. ‘De Bushalte’ belicht op een luchtige wijze de diverse karakters die men in het dagelijks leven kan tegenkomen, terwijl het stuk ‘Dag pa, het ga je goed’ een ander register opent en de complexiteit van familierelaties aan het licht brengt. Uiteraard gaat dit gepaard met de nodige humor en lachsalvo’s.

Het initiatief is ontstaan in een tijd waarin lokale toneelverenigingen het moeilijk hebben om overeind te blijven. De uitdagingen zijn niet gering: afnemende belangstelling, de impact van corona, en het vinden van nieuwe manieren om met name jongeren te betrekken bij het toneel. Na de succesvolle opvoering van het openluchtspel ‘Spek om Spinnen’ voelden enkele voortrekkers binnen de toneelgemeenschap de urgentie om de toneelcultuur, die zo kenmerkend is voor Nuis-Niebert, te behouden.

De strategie om jongeren aan te trekken omvat meer dan alleen het verkorten van repetitieavonden en het beperken van de repetities. Er is nadrukkelijk gezocht naar stukken die aansluiten bij een jonger publiek, zonder de oudere generatie van toneelliefhebbers te kort te doen. Bestuursleden Jeanet Criens, Luc van der Veen, en Robert Pastoor gingen naarstig op zoek naar nieuwe toneelspelers, wat resulteerde in een divers ensemble van acteurs.

Onder de bezielende leiding van Alie de Vries, een regisseur met een schat aan ervaring, is de groep van ongeveer 15 toneelspelers begonnen aan een avontuur dat hen en het publiek dichter bij elkaar moet brengen. De Vries benadrukt de unieke dynamiek binnen de groep, waar ervaren toneelspelers de minder ervaren leden onder hun vleugels nemen, en vice versa. Dit project, dat zowel de continuïteit van de lokale toneeltraditie als de vernieuwing daarbinnen ambieert, is in haar ogen een voorbeeld van hoe traditie en vernieuwing hand in hand kunnen gaan.

De voorstellingen vinden plaats in Wegrestaurant In de Klaver te Niebert, een locatie die met zijn gastvrije en warme atmosfeer bijdraagt aan de totaalbeleving. De kaartverkoop aan de deur maakt het evenement laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen die op het laatste moment besluit de rijke toneelcultuur van Nuis-Niebert te komen ervaren.

Met dit initiatief hopen de betrokkenen niet alleen een succesvolle voorstelling neer te zetten, maar ook een beweging in gang te zetten die de toneeltraditie in Nuis-Niebert voor toekomstige generaties waarborgt. Het is een viering van gemeenschap, cultuur, en de onvervangbare waarde van samen verhalen vertellen en beleven.

Afbeelding

UIT DE KRANT