Verzen, vriendschap en sherry-anekdotes: derde Vasalis-avond groot succes

Afbeelding
Cultuur

RODEN - Het was soms even zoeken naar een stoel, voor wie dinsdag 13 februari in Boekhandel Daan Nijman naar de Vasalis-avond was getogen. De avond was namelijk al ver van tevoren uitverkocht. De organisatie moest zelfs meerdere keren nee verkopen. 

De winkel herbergde die avond meer dan negentig liefhebbers van de poëzie van de dichteres die schreef onder de naam M.Vasalis, maar door vrienden ‘Kiek’ werd genoemd. Zelf dichtte Vasalis ook over vriendschap. Het mooie gedicht Vriend werd aan het begin van de avond voorgedragen door burgemeester van Noordenveld Klaas Smid.

Grasbrief 

Cultuurjournalist Joep van Ruiten droeg daarna voor uit zijn essay Vrienden van de poëzie en ging daarbij onder meer in op de vriendschap tussen Vasalis en een van de mensen die haar ‘Kiek’ mocht noemen: dichteres en tekenares Frederike ten Harmsen van der Beek. ‘Fritzi’ stuurde Vasalis aan het eind van haar leven een brief die bekend staat als ‘de grasbrief’. De regels ervan doen namelijk denken aan wuivende grassprieten.

Wie het voorrecht heeft gehad Vasalis tijdens haar leven te ontmoeten, weet daar vaak interessante anekdotes over te vertellen. Zoals dichter Jean Pierre Rawie. Op humoristische wijze diste hij een herinnering op aan een verjaardagsborrel in Groningen, waar hij een glas sherry met haar dronk. Dit is ook terug te lezen in zijn bijdrage aan Vrienden van de poëzie, die te koop is bij Boekhandel Daan Nijman.

Volgende schrijver 

Vrienden van de poëzie is het derde boekje in de Vasalisreeks. En tijdens de Vasalis-avond werd ook een nieuwtje gedeeld: de schrijver van het volgende essay is psycholoog Douwe Draaisma. Ook hij heeft persoonlijke herinneringen aan de dichteres uit Roden. Het bestuur van Stichting Vasalis breekt zich nu al het hoofd over hoe ze voor de volgende Vasalis-avond nog meer zitplekken gaan realiseren

UIT DE KRANT