’t Paiser Vermoak maakt bokkesprongen

Afbeelding
Cultuur

Wat:                 Voorstellingen ’t Paiser Vermoak

Waar:                Café Ensing

Wanneer:         Vrijdag 15 maart, zaterdag 16 maart en zondag 17 maart

Info:                  www.volksvermakenpeize.nl of info@volksvermakenpeize.nl.

PEIZE – In maart barst het theaterspektakel van ’t Paiser Vermoak weer los. Twee avonden lang en een zondagmiddag staat Café Ensing in het teken van ‘Bokkesprongen’, een blijspel in drie bedrijven van schrijver Eggengoor. De enthousiaste toneelspelers sleutelen al maanden aan het stuk en zijn overtuigd dat ze drie keer een prachtig blijspel kunnen opvoeren.

Net als altijd zullen de toneelvoorstellingen van ’t Paiser Vermoak weer onder auspiciën staan van Volksvermaken Peize. De uitvoeringen prijken al zo lang op de kalender van Volksvermaken, dat ze eigenlijk niet meer weg te denken zijn. En waarom zouden ze er ook mee stoppen? Toneel blijkt in Peize nog steeds razend populair en de voorverkoop is altijd een succes, weet Volksvermaken-voorzitter Henk Gritter. Ook in maart zullen de zalen weer goed gevuld zijn, wanneer de toneelspelers (allen uit de Peize en omstreken) de bühne zullen betreden.

Leden van Volksvermaken Peize krijgen de mogelijkheid om twee gratis kaarten af te halen. Kaarten voor niet-leden kosten vijf euro per stuk. Leden die besluiten van de kaarten gebruik te maken, hebben daarmee hun lidmaatschap (à tien euro) eruit.

De voorstellingen vinden plaats op vrijdagavond 15 maart, zaterdagavond 16 maart en zondagmiddag 17 maart in Café Ensing. Op zaterdag is er livemuziek van Unique en de matineevoorstelling van zondag gaat gepaard met een verrukkelijk stamppotbuffet. Wie daarvan gebruik wil maken, kan een kaartje kopen voor 12,50 euro. Opgeven is noodzakelijk.

Dit jaar is dus gekozen voor ‘Bokkesprongen’, een blijspel in drie bedrijven. Gritter wil er niet al teveel over kwijt. ‘Een kolderiek stuk. Het gaat over een alleenstaande man die op een boerderijtje woont. Zijn familie is uit op de erfenis en de een na de ander loopt bij de oude baas te slijmen. Op zijn verjaardag komt iedereen hem feliciteren, want ja, je kunt maar beter in een goed blaadje staan, wil je kans maken op het fortuin van de man. Op eens komt er een bericht: er is iets ernstigs gebeurd. Meer zeg ik niet, straks verklap in het plot nog. Wie nieuwsgierig is, moet gewoon komen kijken, haha’, zegt de voorzitter die zelf de rol van souffleur op zich heeft genomen. ‘Ook een aantal oudgedienden doen mee. Jan Huberts, Joop Bakker en Lenze Hoven staan na een paar jaar sabbatical weer op de planken. Jacob Bezema is de toneelmeester, hij bouwt alle decors. Kun je rustig aan hem overlaten.’ Dertigers Nienke Matter en Linda Dekker zorgen ervoor dat de gemiddelde leeftijd op en acceptabel niveau blijft. Harmanna Geersing, Tineke Geersing, Henk Geukes en Rianne Mensinga maken de club compleet. Pieta van der Kleis is regisseur.

’t Paiser Vermoak bestaat dertig jaar en is ontstaan uit verschillende toneelclubjes, weet Gritter. ‘Die clubs deden mee aan het eenakterconcours in Peize. Ik denk in de jaren 80/90, misschien zelfs wel 70. Dat waren korte stukjes van één bedrijf. De Peizer Jongeren Vereniging (PJV), Café Boonstra (CaBo) en volgens mee deed er ook nog een clubje van de Peizer vrouwenvereniging aan mee. Dat is later opgegaan in ’t Paiser Vermoak.

Net als andere jaren zijn er weer lootjes te verkrijgen bij Café Ensing waarmee mooie vleesprijzen te winnen zijn. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart start de uitvoering om 20:00 uur. De zaal is open vanaf 19;00 uur. Zondag start de voorstelling om 14;30 uur en is de zaal open vanaf 13:30 uur. Kaarten kosten 5 euro en leden van Volksvermaken krijgen op vertoon van hun lidmaatschapskaart 2 gratis kaartjes. 

UIT DE KRANT