Volgend weekend Werkochtend in het Natuurschoonbos

Afbeelding
Foto: Jan Medema
Cultuur

NIETAP - In de noordwesthoek van het Natuurschoonbos, het zogenoemde Voorste Bos herbergt zich een waardevol stukje natuur met de ooit bevaarbare Zwarte Ryth. Dit verstilde stroompje is de thuisbasis van een unieke flora en fauna. Zoals op zoveel plekken groeien in dit gebied de bramen overvloedig.

Vrijwilligers van IVN Westerkwartier en omgeving en van de ‘Vereniging tot behoud van Natuurschoon Nietap, Leek en omgeving’ willen de zich explosief ontwikkelende bramengroei op de meest kwetsbare plekken enigszins in toom houden. In februari 2022 is daar een begin mee gemaakt en zowel in februari 2023 als nu ook dit jaar geven ze hier een vervolg aan op 9 maart. Bramen worden vaak in één adem genoemd met stikstofoverlast. Deze soorten zouden een indicator zijn voor een overmaat aan stikstof. Nieuw onderzoek laat zien dat dit voor wat bramen betreft toch aanzienlijk genuanceerder ligt. Dit geeft geen reden voor wild snoei. Het gaat hier volgens de organisatoren echt om een zeer explosief groeiende zwarte braam waarvan zij slecht een heel klein stukje bos zullen bevrijden.

Op zaterdag 9 maart IVN Westerkwartier en Vereniging tot behoud van Natuurschoon Nietap samen met belangstellenden van 9.00 uur tot 12.00 uur aan de slag. Op de parkeerplaats van Natuurschoon aan de Vagevuurselaan in Nietap, tegenover nummer 10 kunnen mensen zich om 9.00 uur verzamelen. Omwonenden, leden van beide verenigingen en andere belangstellenden zijn van harte welkom om te komen helpen. Er zijn die dag gereedschappen en handschoenen aanwezig, maar het staat men vrij een eigen favoriete schep, spade of spitvork mee te nemen. De organisatie belooft zinvol werk met zichtbaar resultaat en vooral ook een gezellige ochtend. Voor catering wordt gezorgd. Er wordt gewerkt in kleine groepjes en elk groepje is voorzien van iemand met kennis van de overige aanwezige, kwetsbare, flora. Het wordt zo ook een leerzame ochtend. Opgeven kan tot uiterlijk donderdag 7 maart via ivnwesterkwartiereo@gmail.com of vrijwilligers@natuurschoon-nietap.nl, maar spontane deelname wordt ook verwelkomd.

UIT DE KRANT

Lees ook