Fijne herdenking Koelenweg

Afbeelding
Foto:
Cultuur

HUIS TER HEIDE  – Op donderdagmiddag 11 april vond een kleine, maar zeer fijne plechtige herdenking plaats van de zes omgekomen Franse soldaten tijdens de bevrijding van Nederland in 1945. In geheel Drenthe zijn in de nacht van 7 en 8 april 1945, 700 Franse parachutisten op meer dan 20 verschillende plaatsen gedropt. Dit onder de naam Operation Amherst. Zo ook in Huis ter Heide waarbij het doel was om bruggen ter veroveren. Bij een boerderij in een schuur aan de Koelenweg werd in die nacht onderdak gevonden. Echter de groep werd verraden en werden al snel belaagd door de Duitsers. De schuur vloog bij een gevecht in brand en daarbij kwamen drie soldaten om. In een volgend vuurgevecht sneuvelden nog eens drie soldaten.

Tijdens de herdenking werd de Last Post gespeeld en werd door Kolonel Harold de Jong tekst en uitleg gegeven over wat er in die dagen is gebeurd. Vanuit Franse zijde waren enkele nabestaanden meegereisd en gaf een officier uit het Franse leger de vertalingen weer. Wethouder Kirsten Ipema legde namens de gemeente bloemen bij het kruis en Bert Venema deed dat namens de Historische Vereniging Norch. Harold de Jong: ‘We willen hun namen in ere houden en hun namen blijven roepen. Zo blijven zij die voor onze vrijheid hebben gestreden op ons netvlies zitten.’

Aansluitend werd koers gezet naar de Hervormde Kerk in Norg waar ook een korte herdenking plaatsvond bij het oorlogsmonument op De Brink.

UIT DE KRANT