Kennisavond over de taal van vogels

Afbeelding
Cultuur

RODERWOLDE - In het kader van het programma Inhale-Exhale, een programma met Drentse kunstenaars, in samenwerking met Stichting Kunst & Cultuur en kuunst.nu, wordt op 22 april een kennisavond over taligheid van vogels georganiseerd. De avond is bedoeld om kennis te maken met elkaar en kennis uit te wisselen over het natuurgebied De Onlanden.

De kennisavond vindt plaats in het kader van In dit programma verdiepen vijf Drentse kunstenaars zich in De Onlanden, een jong moerasgebied in de kop van Drenthe, vlakbij de stad Groningen. Na een periode van inpoldering heeft de mens dit gebied weer ‘teruggegeven’ aan de natuur. In korte tijd is De Onlanden een waar paradijs geworden voor talloze vogelsoorten.

Gastsprekers zijn Priscila Fernandes, Martin Brandsma en Ben Koks. Kunstenaar Priscila Fernandes (woont en werkt in Kolderveen) raakte door haar bezoeken aan De Onlanden geïnteresseerd in de vraag wat er zou gebeuren als wij hun onze stem uit liefde aan de vogels zouden afstaan en we ze zodoende zouden kunnen verstaan.  Martin Brandsma (woont en werkt in het Drents-Friese Wold), is kunstenaar en gedragsbioloog. De afgelopen twaalf jaar van zijn leven heeft hij een groot deel van zijn tijd aan de klapekster gewijd. Ornitholoog en natuurbeschermer Ben Koks, auteur van het boekje ‘Vogels wijzen ons de weg’, kijkt al decennialang naar kiekendieven. In De Onlanden slapen flink wat grauwe kiekendieven. Hun slaapplaatsen zijn veel meer dan de eenvoudige optelsom van veiligheid en ruimtegebruik. Om het fenomeen achter slaapplaatsen te doorgronden reisde Koks onder meer naar West-Afrika, India en ook veel Europese landen. 

De avond vangt aan om 19.15  en duurt tot 21.30 uur, inclusief pauze. Het is in Het Rode Hert, Hoofdstraat 32, Roderwolde, Entree: gratis. Meer informatie: www.intonature.net

UIT DE KRANT

Lees ook