Derde Helft (332)

derde helft
Hij is – met afstand – de koningsschutter 2.0 van het noordelijke amateurvoetbal, Freddy de Grooth. De site Tweenul publiceerde onlangs zijn staat van dienst ter gelegenheid van het feit dat de zwaarlijvige goalgetter, ooit treffend gezegend met de prachtig allitererende bijnaam Freddy Fricandel, zijn 400ste doelpunt heeft gemaakt. Hij deed dat namens Pelikaan S, zijn huidige club. Inmiddels heeft hij er 88 voor de roodzwarten ingelegd. Maar niet alleen de club uit Oostwold profiteert van zijn productiviteit, dat deden eerder ook Groninger Boys (160 voltreffers) DIO Groningen (44), PKC ‘83 (79), VVK (19) en GRC Groningen (10). Alleen bij BV Veendam, waar hij in het seizoen 2002-2003 actief was, bleef de teller op nul staan.
Egbert Darwinkel, de ex-keeper van FC Groningen en BV Veendam, zoekt nieuwe uitdagingen. De trainer van VAKO heeft te kennen gegeven dat hij het na vier seizoenen voor gezien houdt in Vries en zijn focus wil leggen op fietsen en lopen.  Als voormalig postbesteller heeft hij de smaak van het fietsen te pakken gekregen en wil hij afzien in tochten die veel van zijn fysiek vermogen eisen. Ook is ‘Darrie’, die tegenwoordig op de bestelbus zit van bakker Fledderus in Zeijen, nog van plan een nader te bepalen marathon te lopen.
Een andere bekende ‘voetbalfiguur in deze regio is Nantko Boddema. Hij begon als keeper bij Muntendam, toen deze zwartwitte club nog met toppers als Sietze Boiten, Eppo Lemain en Jampie Pluim op het hoogste noordelijke platform (destijds de eerste klasse) speelde. Maar Ko, zoals hij kortweg wordt genoemd, maakte later vooral naam als de man die op de Langeleegte tal van zaken voor BV Veendam regelde. Niettemin bleef hij zijn Muntendam ook altijd trouw. Zo hanteerde hij er liefst tien jaar de voorzittershamer. Voor al zijn verdiensten hebben de leden hem geëerd met het erelidmaatschap.
Hij leek een mooie carrière als wielrenner te gaan maken. Hem werden zelfs de kwaliteiten voor het profpeloton toegedicht. Het mocht niet zo zijn. Enkele maanden geleden ging er een schok door de noordelijke wielerwereld toen Stefan Poutsma, een van de azen in de topploeg Jo Piels, bekend maakte dat hij moest stoppen met fietsen. Het hart van de Peizenaar vertoonde dusdanig ernstige kuren, dat de medici hem het dringende advies gaven de topsport te laten varen. Maar het cyclisme laat hem niet los. Poutsma is inmiddels toegetreden tot het bestuur van de Lus van Roden, de Moeder Aller Noordelijke Criteriums.
Helaas, ook weer een brokje treurnis. John van der Mark is niet meer, overleden op 84-jarige leeftijd. Hij, van beroep sociotherapeut in de Van Mesdagkliniek, genoot vooral bekendheid als de eerste wedstrijdleider van de Vier Mijl van Groningen (1987-1996). Maar hij was als atletiekfanaat ook de oprichter van ATC ‘75 (Atletiek en Trim Club in Haren) en daarvoor tien jaar voorzitter van de atletiekafdeling van omnivereniging Olympia Groningen. Ook initieerde hij indoorwedstrijden in de bloemenveiling van Eelde.
 
 

UIT DE KRANT