Dit is waarom je voor een rechtsbijstandverzekering kiest

Extra Nieuws

Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar heb je je er nog nooit echt in verdiept: rechtsbijstandverzekeringen. Waarom zou je deze verzekering afsluiten? En hoeveel kost zo’n verzekering en kun je nog besparen op de premies? Je leest het in dit artikel!


Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Laten we beginnen bij het begin. Want wat is het nu precies, een verzekering voor rechtsbijstand? Eigenlijk is het best simpel. Met deze verzekeringspolis ben je verzekerd van hulp bij een juridisch conflict. Deze hulp bestaat uit zowel financiële hulp als juridische ondersteuning. Zo kun je bijvoorbeeld proceskosten vergoed krijgen en kun je een jurist toegewezen krijgen via de verzekeraar.

Je kunt een polis afsluiten voor verschillende soorten juridische conflicten. Zo kun je je basisverzekering uitbreiden met rechtsbijstand bij arbeidsconflict. Raak je dan verwikkeld in een conflict dat ontstaan is op de werkvloer, dan kun je rekenen op bijstand dankzij deze aanvullende polis.

Hoeveel kost het?

Voor je een nieuwe verzekering afsluit, wil je natuurlijk weten hoeveel je maandelijks kwijt zult zijn aan premies. Helaas is dat voor een rechtsbijstandverzekering, net als voor veel andere verzekeringen, lastig om op voorhand te zeggen. De exacte hoogte van de premies hangt namelijk af van een aantal factoren. De belangrijkste factor is natuurlijk het aantal aanvullende verzekeringen dat je afsluit. Kies je alleen voor een standaard rechtsbijstandverzekering, dan zul je minder betalen dan wanneer je daarnaast ook voor een rechtsbijstandverzekering werk kiest.

Hoe kun je besparen?

Natuurlijk ben je benieuwd of het mogelijk is om te besparen op de kosten van een verzekering voor rechtsbijstand. Dat is zeker mogelijk! De eerste manier waarop je dat kunt doen, is door goed je huiswerk te doen voor je een polis afsluit. Pak er een vergelijkingswebsite bij en vergelijk de prijzen van verschillende polissen. Verzekeraars zijn vrij om zelf hun prijzen te bepalen, dus door te vergelijken kun je best geld besparen. Let wel: het blijft belangrijk om een goede dekking te hebben. Het kan aantrekkelijk zijn om een paar tientjes te besparen, maar als dat betekent dat je een keer geen vergoeding krijgt wanneer je die nodig hebt, dan ben je onderaan de streep alsnog duur uit.

Het kan ook de moeite waard zijn om te kijken of je huidige verzekeraar pakketkortingen aanbiedt. Sluit je dan meerdere verzekeringen af bij je huidige verzekeraar, dan bouw je een korting op die in sommige gevallen kan oplopen tot wel meer dan 10%. Biedt je huidige verzekeraar geen pakketkortingen aan, dan kan het lonen om over te stappen naar een verzekeraar die wel met zulke kortingen werkt.

UIT DE KRANT

Lees ook