Parketvloeren versus laminaat: hoe maak je de juiste keuze?

Afbeelding
Extra Nieuws

Wanneer je een nieuwe vloer kiest, staan parket en laminaat vaak bovenaan de lijst van opties. Beide hebben unieke voordelen en kunnen een prachtige uitstraling aan je huis geven. Hieronder vind je een gedetailleerde vergelijking die je helpt om te bepalen welke vloer het beste bij jouw behoeften past.

Uiterlijk en stijl

Parket

Parket biedt een klassieke, tijdloze schoonheid die de esthetiek van bijna elke kamer kan verhogen. Het echte hout geeft een warme en natuurlijke uitstraling, en elk stuk hout heeft unieke patronen, wat betekent dat geen twee parketvloeren exact hetzelfde zijn.

Laminaat

Laminaatvloeren bieden een breed scala aan stijlen, waaronder opties die hout of natuursteen nabootsen. Hoewel laminaat soms kan worden onderscheiden van het echte materiaal, zijn moderne laminaat opties zeer overtuigend en visueel aantrekkelijk.

Duurzaamheid en onderhoud

Parket

Parket is duurzaam en kan bij juist onderhoud vele decennia meegaan. Het kan ook worden geschuurd en opnieuw afgewerkt, wat de levensduur verlengt. Echter, het vereist meer onderhoud dan laminaat en is gevoeliger voor krassen en vochtschade.

Laminaat

Laminaat is over het algemeen krasbestendiger en onderhoudsvriendelijker dan parket. Het is ook beter bestand tegen vocht, waardoor het een uitstekende keuze is voor ruimtes zoals keukens en badkamers.

Installatie

Parket

De installatie van parket kan complex zijn, vooral als je kiest voor patronen zoals de Hongaarse punt. Dit patroon vereist precisie en vakmanschap, omdat de stukken hout in een specifieke hoek worden gesneden en gelegd om het kenmerkende “V”-patroon te creëren.

Laminaat

Laminaat is ontworpen voor eenvoudige doe-het-zelf-installatie, met planken die meestal in elkaar klikken zonder lijm. Dit maakt het een snellere en vaak goedkopere optie dan parket als het gaat om installatie.

Kosten

Parket

Parket is meestal duurder dan laminaat, zowel in aanschaf als installatie. De kosten reflecteren de natuurlijke materialen en de arbeidsintensieve installatie, vooral als je kiest voor ingewikkelde legpatronen.

Laminaat

Laminaat is een kosteneffectieve optie die minder kost dan parket, zowel qua materiaal als installatie. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor huiseigenaren die op zoek zijn naar stijl en functionaliteit binnen een strakker budget.

De keuze tussen parket en laminaat hangt af van je specifieke behoeften op het gebied van duurzaamheid, onderhoud, installatiegemak, kosten en esthetische voorkeur. Elk type vloer heeft zijn eigen charme en voordelen, dus overweeg wat het belangrijkst is voor jouw levensstijl en interieur.

UIT DE KRANT

Lees ook