Ontdek Landgoed Mensinge in Kerstsfeer

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
Feestdagen Special

RODEN - Kerst strijkt neer op Havezate Mensinge. De havezate, gelegen binnen de gracht en het bos toont elk jaargetijde een ander gezicht, maar met Kerst is het huis op z’n allermooist. Als het donker wordt aan het einde van de dag en de lichtjes aangaan ontstaat er een magische sfeer. De oude interieurs krijgen nog meer grandeur met versierde kerstbomen, prachtige bloemstukken en in de eetkamer is de tafel gedek t alsof de rijkste dames en heren zo kunnen aanschuiven voor een groots kerstdiner. De kerstversieringen zorgen voor een speciaal nostalgisch gevoel in de oude vertrekken, zoals de vroegere bewoners van de havezate er ook van hebben genoten. Reina Kymmell, de laatste bewoonster, herinnert zich het kerstfeest op Mensinge nog goed: ‘Het was altijd heel gezellig met kerst. Het huis was versierd en er was een kerstboom en daaronder lagen cadeautjes. Die mochten we pas uitpakken als we het kerstdiner hadden gegeten.’ De Havezate is van 16 tot en met 26 december dagelijks geopend – ook op de beide Kerstdagen – van 13.00 tot 17.00 uur.

Havezate Mensinge kent een rijke historie die zeker 600 jaar terug gaat. Meerdere families hebben hun stempel hierop gedrukt. In 1985 werd de Havezate eigendom van de gemeente Roden en na een grondige restauratie werd deze als museum opengesteld. Hierin wordt een kijkje gegeven in het leven van de families die de Havezate bewoonden. Wat Havezate Mensinge uniek maakt, is dat deze is ingericht met de oorspronkelijke inventaris. Bezoekers vinden hier onder andere nog een uitgebreide collectie Chinees porselein en een groot aantal familieportretten. 

Daarbuiten is het natuurlijk ook mogelijk het landgoed buiten te ontdekken. Op het grasveld naast de Cuisinerie is een kunstwerk ter nagedachtenis aan Vasalis te bezichtigen. Kunstenaar Erick de Lyon verbeelde een vijftal dicht-regels in de vorm van betonnen balken op een plateau van gras. Er zijn ook losse stenen met letters gemaakt, zodat bezoekers hun eigen woorden en poëzie kunnen opzetten. Aan de achterkant van het Koetshuis is de duiventil te vinden. Dit is de enige nog bestaande duiventil in Drenthe en het veld waarop hij staat wordt toepasselijk Doevekamp genoemd. 

De omgeving van de Havezate bestond lange tijd uit heidegrond tot Jan Wilmsonn Kymmel besloot bomen te planten. Een groot deel van de lanen in het Mensingebos worden nog altijd omringd door deze eeuwenoude bomen. In het midden van het Mensingebos is een zwemplas te vinden waar honden los kunnen zwemmen. Een wandeling door dit bos biedt een gevarieerd beeld van heide, vennen en een beekdal met het kronkelende Lieverse Diepje. Er is ook een begrazingsgebied van Nederlandse landgeiten. Aan de rand van het bos staat de dikste eik van Drenthe, een zogenaamde Wodanseik. Hij is minimaal drie eeuwen oud. Hiernaast ligt een uitkijktoren vanaf waar je met een beetje geluk nog een ree in het veld spot. Ook het Sterrenbos aan de andere kant van de Mensingeweg behoort tot Landgoed Mensinge. De rechte paden, uitkomend in een ster, werden speciaal voor de jacht aangelegd.

UIT DE KRANT