Volgende week: De Verkiezingskrant

Gemeente Westerkwartier
Column 88
 
Op 21 november is het zover. Dan mogen de inwoners van de gemeente Westerkwartier naar de stembus. Zij mogen deze dag kleur bekennen en beslissen welke volksvertegenwoordiger volgens hun niet mag ontbreken in de 33-koppige gemeenteraad van het Westerkwartier. En dat is nog lang niet zo gemakkelijk als dat het op voorhand lijkt. Want waar staan de partijen nu precies voor? Wat zijn hun idealen en wensen voor de nieuwe gemeente en welke richting vinden zij dat het Westerkwartier op moet? Om alles helder te krijgen komt er volgende week dinsdag een speciale Verkiezingskrant uit. Een mooie samenwerking tussen de uitgever van deze krant en de gemeente Westerkwartier.
Inwoners van het Westerkwartier zullen deze krant aantreffen bij hun wekelijkse de Krant of de Streekkrant. De Verkiezingskrant kan met recht gezien worden als een handige handleiding bij het bepalen van uw stem. Niet alleen wordt er uitgelegd waarom stemmen –juist nu- zo ontzettend belangrijk is, ook mogen alle negen lijsttrekkers hun lichtje laten schijnen op de nieuwe gemeente en doen zij uit de doeken waar zij en hun partij voor staan. Daarover zo meer, want natuurlijk zal ik hier alvast een tipje van de sluier oplichten. Zoals ook beoogd griffier Jan de Jong alvast een inkijkje geeft in de periode na de gemeenteraadsvergaderingen. Hoe gaat De Jong ‘zijn’ gemeenteraad in positie brengen? Dat leest u volgende week in de Verkiezingskrant. Tevens in deze speciale uitgave een handig overzicht waarin de negen deelnemende partijen kort en bondig een twaalftal stellingen beantwoorden. Stellingen over de zondagopenstelling, duurzaamheid, zorg en armoedebestrijding. Kortom, mis de Verkiezingskrant vooral niet!
Zeker niet omdat de dames en heren lijsttrekkers een aantal grote plannen onthullen. Zoals beloofd wil ik u alvast enkele mooie plannen en ideeën meegeven. VVD en CDA zijn het eens over brug bij Gaarkeuken. Een knelpunt noemen zowel Tanja Haseloop als Hielke Westra de brug die (te) vaak open staat en zorgt voor files en ergernis bij de mensen en het bedrijfsleven die van noordelijk Westerkwartier richting zuidelijk Westerkwartier moeten rijden. Chris Veeze van 50 PLUS belooft ook op de jongeren te zullen letten, “want 50 PLUS is er voor iedereen.” Minder enthousiast wordt Veeze van velden vol windmolens. Waar GroenLinks voor staat mag geen verrassing heten. Zij maken zich hard voor een Sociaal Warmtefonds, waar Klaas-Wybo van der Hoek volgende week dieper op ingaat. D66-lijsttrekker Rogier van’t Land benadrukt de noodzaak van een zorgcoördinator. “Een ‘regisseur’ die mensen met meerdere hulpvragen ontlast”, legt Van’t Land uit. Ook hier valt volgende week alles over te lezen in de Verkiezingskrant. De PvdA staat ‘Voor iedereen’. Lijsttrekker Rianne Vos vertelt over de plannen van haar partij om iedereen bij de nieuwe gemeente te betrekken. Aan de wethouderskandidaat zal het niet liggen. Ik vermoed dat Elly Pastoor zelfs op een breed draagvlak kan rekenen bij de andere partijen, al zullen die zich daar voor de verkiezingen niet expliciet over uitspreken. Ook de ChristenUnie is er voor iedereen, belooft Peter Holsappel die daaraan toevoegt dat 5 zetels een teleurstelling zou zijn. Of het meer worden is aan u, de kiezer. Feit is dat geen partij zo’n trouwe achterban heeft als de ChristenUnie. Een achterban die nieuwkomer Sterk Westerkwartier nog niet heeft. Maar wat niet is kan nog komen, want ambities zijn er wel degelijk. Lijst 9 bezetten de lokalen nu na de loting. Lijst 1 moet het straks worden. Die ambitie heeft VZ Westerkwartier ook. “8 tot 10 zetels is de inzet”, stelt lijsttrekker Ytsen van der Velde zich ten doel. Of dat realistisch is? Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in andere delen van het land verpulverden de lokalen de gevestigde orde. In veel gemeenten zag men 30 procent van de stemmen naar partijen zonder landelijke banden gaan. 30 procent van 33 zetels is inderdaad ongeveer tien zetels. Onmogelijk is het doel van de partij voor Veiligheid en Zorg niet. Koffiedik kijken is het vooralsnog wel. Wordt het christelijk, lokaal, sociaal of liberaal? Op 21 november weten we meer. Mocht u nog zweven, lees dan vooral de Verkiezingskrant. Uw handleiding bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. En mocht u niet meer zweven? Ook dan staat deze speciale uitgave boordevol leuke feitjes, weetjes en een groot interview met een meer dan intrigerende beoogd griffier. Een man met een verhaal.
Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst! Mail: richardlamberst@media-totaal.nl.
 

UIT DE KRANT