“Ik ben supertrots op mijn mannen”

Afbeelding
in de spo[r]tlight

NIEBERT/NUIS – SVMH is na zeven jaar terug in de vierde klasse!. De zwart-witten hadden de basis voor promotie al gelegd in het verre Kloosterburen, afgelopen zondag werd dit nog eventjes dunnetjes overgedaan. De 4-2 was ruim genoeg voor promotie. Trainer Patrick van Nimwegen kon zijn geluk niet op: “Ik ben supertrots op mijn mannen”.

Met een 4-1 voorsprong begon SVMH de finalewedstrijd tegen Kloosterburen op het vertrouwde sportpark de Wieken. Halverwege de eerste helft nam Kloosterburen verrassend de leiding door een toegekende strafschop. SVMH raakte niet in paniek en hield vertrouwen in een goed vervolg. Een voorzet van Ton Koster die door een verdediger van Kloosterburen in het doel werd gewerkt betekende de 1-1. SVMH had de controle over de wedstrijd en meteen na rust werd het 2-1 door Halbin Wiersema die een voorzet van Stefan Renkema inkopte. Wiersema was ook betrokken bij 3-1 die verzilverd werd door Jan Koster. Het verzet van de Noord-Groningers was definitief gebroken. Het werd ook nog 4-1 doordat de doorgebroken Ton Koster gehaakt werd. De penalty werd benut door Thom Dijkhuizen. De eindstand werd 4-2. En dus barstte het feest los in Nuis en Niebert. “Dit is een geweldige ervaring”, sprak Van Nimwegen, die nog een groentje is als trainer. “Het was een echte teamprestatie”, wil de Assenaar nog maar eens benadrukt zien. Toch willen we er een speler uitlichten. Halbin Wiersema. Verrassend clubtopscorer met 23 treffers, terwijl hij in voorgaande jaren er maar een stuk of vijf inlegde. Dat heeft een verklaring nodig. “Halbin heeft dit seizoen een andere rol gekregen. Vorig seizoen was hij centrale verdediger, afgelopen seizoen is hij achter de spitsen geposteerd, waar hij dacht meer tot zijn recht te komen. Het gaat natuurlijk om de poppetjes op de juiste plaats, maar we doen het met zijn allen. Dat de verdedigers de nul houden hoort ook bij het succes. Ik ben supertrots op mijn mannen.”

Een terugblik dan. “De verwachtingen voor dit seizoen? We hadden twee doelstellingen: een ronde verder in de beker en meedoen om het kampioenschap. De tweede ronde werd bereikt, het laatste is niet gelukt. Maar in de nacompetitie streden we met verve en dat leverde de prijs op.” En daar had niemand nog rekening mee gehouden. Het seizoen begon allesbehalve succesvol. In de winterstop stond SVMH zelfs vierde van onderen in de Vijfde Klasse D. De zwart-witten zetten een imponerende eindsprint in. Na de laatste nederlaag op 8 december bleef SVMH –dat met 74 voltreffers een van de meest scorende ploeg was- ongeslagen. Het leverde alsnog een periode op. “Ik heb de jongens het scenario van Zevenhuizen voorgehouden. Ik heb gezegd: wat Zevenhuizen kan, kunnen wij ook.” Zevenhuizen was overigens aanwezig bij het promotiefeest. “Ze vinden het ook leuk wanneer er weer een derby tegen SVMH op het programma staat.”

SVMH is een kleine club in een kleine, hechte gemeenschap. De vereniging is opgericht in 1933, aan de Molenweg. De molen staat niet voor niets in het clubembleem. De huiskleuren zwart en wit zijn ook niet moeilijk te verklaren. In de beginjaren heette de vereniging Zwart Wit. SVMH heeft haar thuishaven – De Wieken- in Niebert. In Nuis speelde een christelijke club genaamd Vomos. SVMH speelde lange tijd in de onderafdeling. Pas in 1961 promoveerde de zwart-witte formatie naar de KNVB, na twee mislukte pogingen in de vijftiger jaren. Het eerste elftal werd het eerste seizoen ingedeeld in de vierde klasse C en trof de volgende ploegen: Haulerwijk, Buitenpost, Kollum, Bakkeveen, Marum, Niekerk, Leek, GOMOS en Oerterp. De kleine club uit Niebert eindigde op een zeer verdienstelijke vierde plaats. Het seizoen ’90-’91 was voor SVMH het beste seizoen uit de KNVB- periode. Tot vier wedstrijden voor het einde stonden de Nieberters op een derde plaats. Dat was net iets te hoog gegrepen. SVMH was net als het huidige seizoen in dat jaar uitermate productief en met 20 doelpunten was Sietze Venema in dit gloriejaar zelfs regiotopscoorder. De competitie werd afgesloten met 22 punten, vier punten minder dan de nummer twee, ook huidig vierde klasser GOMOS. Peize werd overtuigend kampioen met maar liefst 36 punten. Het jaar 2010 was een dieptepunt in de clubgeschiedenis, toen het afdaalde naar de zesde klasse. En nu weer de vierde klasse, waarin het voor het laatst uitkwam in 2007. In de afgelopen seizoenen was er sprake van stabiliteit. Eerst trainer Martin Reidsma, vervolgens Evert Grijpstra en de afgelopen twee seizoenen Patrick van Nimwegen die de lijn doortrok. En nu een stijgende lijn te pakken heeft. “Ik voel me als een vis in het water bij deze club. Als beginnend seniorentrainer ben ik blij dat ze me deze kans gegeven hebben.” Er was dus alle reden tot een groot feest in het zuidelijk deel van het Westerkwartier. Een feest ook met oud-spelers. “Wat er op het feestmaal stond? Een barbecue met hapjes en natjes.”

Naam: SVMH (Sport Vereniging Molen Horn)

Opgericht: 1933

Clubkleuren: zwart-wit

Voorzitter: Ritske Tuinstra

Accommodatie: Sportpark De Wieken, Iwemalaan 8 Niebert

Website: www.svmh.nl

UIT DE KRANT

Lees ook