Aantrekkelijk, vermakelijk en als altijd spectaculair

in de spo[r]tlight

Aantrekkelijke Paardenshow Peize

PEIZE – De Paardenshow Peize -die wordt gehouden op zondag 15 juni-  is een show zoals een show hoort te zijn: aantrekkelijk, vermakelijk en als altijd spectaculair. Dat blijkt ook dit keer uit het programma van de dertiende editie, die tevens als zeer gevarieerd bestempeld kan worden:  motorcrossers versus paarden, Spaanse temperamentvolle paarden en ‘Spaanse’ schonen,  tuigpaarden, voltige en Kür op Muziek. Het paardensportcomité borduurt verder op het jarenlange succes van vermaak en spektakel voor liefhebbers, kenners, maar ook voor de ‘leek’.  “Vermaken vinden we uiterst belangrijk. Vandaar ‘onder auspiciën’  van Vereniging Volksvermaken Peize”, zegt Roelof Huizing, de onvolprezen man van het ‘eerste uur’,  samen met Piet Kooistra.  

Piet Kooistra is net zo’n paardenfanaat als Roelof Huizing. Bij het maken van de foto gaat het Roelof er vooral om hoe het paard erop staat. De show vond zijn oorsprong in Huizing’s woonplaats Bunne.  De show kreeg in Bunne geen vervolg, waarna Peize aan de bel trok. Piet Kooistra benaderde Roelof;  de Peizer Paardenshow was geboren. “Ik had toen niet verwacht dat het zo lang zou standhouden”, bekent Kooistra.  Huizing: “De eerste insteek van de show was: zoveel mogelijk paarden en rassen en mensen.  In het begin hadden we dan ook een rassen defilé. Elk kwartier een element uit de paardensport tonen was het volgende doel. Dit sloeg aan bij het publiek”. Roelof haalt de draaiboeken erbij. Bij de eerste show in 2002 was er geen extra attractie. De Peizer Hopruiters -met medewerking van Yvonne van Manege Hopland- was toen nog nauw betrokken bij de show. Was Jan van der Klei er zowel bij de eerste als huidige editie bij, de regionaal bekende Laura Zwart gaf in 2003 acte de presence met haar lievelingspaard ‘Royal Ionis’. Zwart, die er sindsdien elk jaar bij is, komt nu met ‘Zandokan’.  Er kwam in de loop der jaren steeds meer spektakel. Zo dacht het toenmalige bestuur van Volksvermaken dat het een stel ‘Belgen’ wel tot stilstaan kon brengen, maar de paarden wonnen de touwtrekwedstrijd. Zo weet het paardensportcomité telkens weer het publiek te boeien. Het programma is steeds zeer gevarieerd. Enkele succesnummers uit de historie: 2004: presentatie tuigpaard Ufried (v.Patijn).  De bekende hengst werd gefokt door Siem Douwes uit Peize en eigenaar van Harmannus Boelens; 2006: Mike van der Most met de bordercollies en Rozema uit Tolbert met authentieke aanspanningen en de Ben Hur-strijdwagen.  Veel attracties in deze editie, met onder meer ook Haflinger-show met Klaas de Haan, door brandende hoepels; 2007: Concours d’Elegance uit Nienoord, de bereden politie en dankzij inzet van café Ensing de Heineken Bierwagen;  2008: Ton Kruithof met het vierspan uit een vrachtwagen en de tophengstenshow van VDL-Stud uit Bears;  2009: De Future Guys, doldwaze taferelen op paard; 2008: tuigpaarden van Taveno;  2010: Surprise Team van Aart van der Kamp, waarbij een heuse overval werd nagespeeld; 2011: de Thunderguys uit België. Het programma verregende echter totaal, triest voor de organisatie en funest voor de publieke belangstelling, zoals ook vorig jaar toen het erg koud was; 2012: Clinic  ‘hoe train ik mijn paard’, verzorgd door Laura Zwart. Marathonrijder Wolter van der Veen kreeg les van haar. Zijn pony’s zijn door haar training sterk verbeterd; 2013: wederom een show van Aart van der Kamp, met voor het eerst Friese tuigpaarden op Peizer bodem. 
Dan de editie van 2014. Dit belooft opnieuw spektakel van de bovenste plank.  Van 13.30 tot 17.15 uur worden liefst veertien rubrieken van de paardensport gepresenteerd. Liefhebbers van tuigpaarden komen weer zeer aan hun trekken: tuigpaarden ereklasse (VTN cat.4 Noord; tuigpaarden, gereden door dames voor de tweewielige wagen; show tuigaarden ‘aan de lange lijnen’en tuigpaarden 2-spannen voor de spider. De tuigpaarden worden beoordeeld en toegelicht door een officieel jurylid die assistentie krijgt van Jan van der Veen en Anne Douwes.  Aantrekkelijk is de Kür op Muziek, verzorgd door Laura Zwart (met medewerking van Peizenaar Marie Been) en zeker Showteam Alegría, waarbij het Spaanse en Portugese paard centraal staan. Showteam Alegría (alegría is Spaans voor vrolijkheid, plezier) staat voor passie voor het Iberische paard en de droom hem op zijn mooist te laten zien aan het publiek. Er mooi uitzien, zoals gebruikelijk is bij een Spaans dorpsfeest. Daarnaast worden diverse onderdelen als lijnen en dressuur gedemonstreerd, de Spaanse rijstijl en dat alles in traditionele kledij en bijhorende muziek.  Kortom Spaans temperament in ‘El Pais’. Demonstratie Voltige is acrobatiek op het paard. Dit onder leiding van Trientje van der Velde uit Roderesch.  Als klap op de vuurpijl is er de primeur van de spectaculaire ‘Show Horse and Bike’.  Een achtervolgingsrace tussen enkele cracks van de motorcrossclub Peize en paarden met aanspanningen, waarbij ook enkele obstakels zijn opgenomen in het parcours. Paardenkrachten tegen de kracht van paarden, dat belooft wat. In totaal gaat het om zeven races.  Topattractie voor de jeugd is het Vliegend Tapijt, voortgetrokken door twee koudbloedpaarden van Klaas Berends uit Onnen.  Er zijn heel veel attracties voor de jeugd. Nieuw is dat kinderen op de foto kunnen op of voor de Belg van Marius Torensma. Tanja Hommes is er niet alleen voor schminken, maar ook figuren maken met ballonnen. Ook dit jaar zal er een strodorp verrijzen met tal van producten en demonstraties. “We hebben een aantal zeer trouwe sponsoren, waaronder Hotel Duinzicht, die er vanaf het begin bij is”. En ook dit jaar is de hoofdprijs van de verloting –een oh zo belangrijke bron van inkomsten- een verblijf in het hotel op Schiermonnikoog. Huizing en Kooistra doen tot slot nog een beroep op de weergoden:  “laat het alsjeblieft eens een keer mooi weer zijn.”
De Paardenshow begint om 13.30 uur en is gratis toegankelijk.

Naam:    Paardenshow Peize (onder auspiciën van Vereniging
    Volksvermaken Peize)
Opgericht:     2001
Locatie:    Evenemententerrein aan de Brinkweg Peize
Informatie:     www.volksvermakenpeize.nl

UIT DE KRANT