Het ‘wonderzand’ van Roden

|
| Foto: |
in de spo[r]tlight

Kortebaandraverij Roden

RODEN – De kortebaandraverij is één van de peilers waarop Rodermarkt drijft. Het evenement heeft echt alles (spanning en gezelligheid) en wordt bovendien gehouden op de mooist denkbare locatie: pal voor de horeca in Roden. En dan is er nog dat wonderzand dat Roden zo bijzonder maakt. Woensdag 24 september is het weer zover.

Op de afsluitende Rodermarkt woensdag wordt het evenement alweer voor de veertigste keer gehouden. De Norgerweg wordt bedekt met zand. Een kortebaandraverij is een afvalrace over driehonderd meter tussen paarden met wagentjes, zogenaamde sulky’s. De kortebaan wordt onder auspiciën verreden van de Nederlandse Draf- en Rensportvereniging en inzet in het kampioenschap van Noord Nederland. Roden staat vooral bekend om het zand. Mede daardoor- en de vlekkeloze organisatie van Volksvermaken- werd Roden al eens de beste kortebaan van Nederland. ‘Daar zijn we nog steeds heel erg trots op’, zegt Albertus Lieffering, namens Volksvermaken verantwoordelijk voor de kortebaan. ‘Dat zand ja, dat is inderdaad bijzonder’, laat hij weten. ‘Het is zogenaamd woudzand. Zand dat niet uit een zandput komt maar gegraven wordt bij Smilde. Dit zand heeft een bijzondere structuur en blijft vaster liggen. Uiteraard wordt het eerst gezeefd. De paarden zullen dus beslist geen last van steentjes of iets dergelijk hebben’, weet Lieffering zeker.

Nieuw dit jaar is wel het aantal deelnemers. ‘Voorheen waren dat er 26, nu 24. Dat komt gemakkelijker uit in de eindfase van de wedstrijd. Dit is overigens een landelijk ingevoerde regel’, weet Lieffering. Pas aanstaande maandag kan Lieffering vertellen wie er aan de start zullen verschijnen. Wel weet hij dat de uitloop wat langer is gemaakt. ‘En net als anders krijgt de winnaar van vorig jaar tussen 15.00 uur en 16.00 uur een schilderij van Hennie Buiter uitgereikt’, zegt Lieffering, die uiteraard – net als heel Roden- hoopt op goede weersomstandigheden.

Vorig jaar werd de kortebaan in Roden gewonnen door Zero Option Lane met rijder Lindsey Pegram. Iper Flying en Co Zwagerman werden respectievelijk tweede en derde. De kortebaan in Roden begint om 13.00 uur en de toegang is uiteraard gratis, zoals alle activiteiten van Volksvermaken doorgaans gratis toegankelijk zijn. Bij de kortebaan speelt de totalisator een belangrijke rol. Dit zijn weddenschappen die men af kan sluiten. Voor de duidelijkheid: men kan winnend, plaats, winscore, duo en trio spelen. Bij winnend moet het paard waarop u heeft ingezet winnen. De minimuminzet is een euro en er kan worden gespeeld in iedere omloop waarin vier of meer paarden starten. Plaats is een gemakkelijker spel. In een veld van minimaal zes paarden moet men voorspellen welk paard bij de drie best geklasseerde eindigt in de einduitslag. Wordt het paard waarop men heeft ingezet vierde, dan is de weddenschap verloren. Maar is het paard eerste, tweede of derde, dan wint men.

Duo en Trio is een stuk moeilijker. Bij Duo moet men de juiste uitslag van de eerste twee paarden voorspellen. Bij Trio geldt dit voor de eerste drie paarden. Minimum inzet per combinatie is vijftig eurocent. Om aan winscore deel te nemen dienen op een formulier (gratis bij de mobiele kassa van Champions) de nummers te worden aangekruist van de paarden die door het winnen van hun ritten overgaan naar de volgende omloop. Winnaars zijn zij die alle paarden hebben aangekruist die overgaan naar de volgende omloop. Is dit niet het geval dan komen alle wedders in aanmerkingen die op één na de goede resultaten hebben voorspeld. Winscore kan uitsluitend in de eerste omloop worden gespeeld en de minimuminzet per formulier is twee euro. Het is aan te raden een programmaboekje van Volksvermaken te kopen (bij de caravan voor de Pompstee). Dan namelijk is de wedstrijd beter te volgen en bij te houden. ‘Mensen moeten dus niet vergeten een pen mee te nemen. Om alles nog duidelijker te maken hangt er ook weer een groot videoscherm aan de Norgerweg. Wij zullen er alles aan doen er weer een geweldig evenement van te maken’, belooft Lieffering.

Kortebaandraverij Roden
Aanvang 13.30 uur
Totalisator: open vanaf 13.00 uur
Deelnemers: 24
Organisatie: Volksvermaken Roden
Informatie: www.volksvermaken.nl

|

UIT DE KRANT