Volksvermaken Roden

Afbeelding
in de spo[r]tlight

Volksvermaken: boek en Tientjesverloting

Alles in het teken van de ‘Tienjesverloting’

RODEN – Volksvermaken kan terugzien op een geslaagde Rodermarkt. Op de lauweren rusten is er niet bij, want deze periode staat alles in het teken van de zogenaamde ‘Tientjesverloting’. Die naam verwijst naar het gulden tijdperk, toen een lot tien gulden kostte. Tegenwoordig gaan de loten voor vijf euro van de hand. De opbrengst gaat zoals te doen gebruikelijk naar de Kinderboerderij in Roden. Kopen dus!

De komende weken komen de Volksvermakers en andere vrijwilligers langs de deuren om loten te verkopen. Mocht er nou net niemand thuis geweest zijn en u wilt wel loten dan kunt u contact opnemen met Albert Komduur via 06-14429574. Uiteraard zijn er ook dit jaar weer geweldige prijzen te winnen. De hoofdprijs is een retro snorscooter, terwijl de tweede prijs een waardebon van duizend euro van Jumbo Roden is. De derde prijs is een Samsung LED televisie van 117 centimeter. Prijs vier is een Samsung Galaxy Tab 4. Daarnaast zijn er luxe artikelen en waardebonnen te winnen. In totaal probeert Volksvermaken vierduizend loten aan de man en vrouw te brengen en met hulp- want vrijwilligers die loten willen verkopen zijn welkom- moet dat lukken. Voor Roden. Voor de Kinderboerderij waar zoveel mensen plezier hebben.

Als formele afsluiting van het schrijven en uitbrengen van het boek ter ere van het 75-jarig bestaan van de Vereniging voor Volksvermaken was er vorige week overigens een bijeenkomst in – hoe kan het anders- de Theeschenkerij van de Kinderboerderij in Roden. Van de partij: de Volksvermakers zelf, een delegatie van de gemeente waaronder burgemeester Hans van der Laan, de Rabobank, de auteurs van het boek en iemand van het Prins Bernard Cultuurfonds.

Voorzitter Jan Tiesinga, hij neemt tijdens de volgende ledenvergadering afscheid, opende de bijeenkomst. ‘Het boek heet ‘Het Volk Vermaken’ en dat is precies de bedoeling van onze vereniging. We bestaan 75 jaar. Als je in het boek leest hoe onze vereniging is ontstaan – vanuit de horeca om meer mensen in de kroeg te krijgen- dan is er wel wat veranderd de afgelopen jaren. Ik zeg wel altijd: gaat het de horeca in Roden goed, dan gaat het ons ook goed.’ Tiesinga liet niet na de activiteiten van Volksvermaken te benoemen, trots als hij en zijn mannen zijn op de imposante activiteitenlijst. Van neutjeschieten tot de vuurwerkshow. Van de parade en de kortebaan tot de kermis tijdens Rodermarkt en sinds kort natuurlijk zowel de waren- als de paardenmarkt tijdens dé feestweek der feestweken: Rodermarkt. ‘Bijzonder is wel dat al onze evenementen gratis zijn. We leven van onze sponsoren en de contributie van de leden, de opbrengst van de kermis, de opbrengst van de markten en van de collecte tijdens de parade. Alles wat wij organiseren gebeurt door vrijwilligers. Dat is een groot goed. Zo ook het schrijven van het boek. Het is in mijn ogen belangrijk dat de historie van Volksvermaken is beschreven. Ook het maken van het boek heeft geld gekost en wij zijn dan ook heel blij met de steun van de Rabobank, Het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente. En uiteraard hebben we er zelf ook ‘een paar centen’ in gestoken. Ik moet de drie Jannen (auteur Kunst en secondanten Kemkers en Aukema) een groot compliment maken.’

Jan Kunst was er zelf uiteraard ook. ‘Ik ben drie jaar met het boek bezig geweest. Ik heb alle notulen gelezen’, liet hij weten. Ook de burgemeester liet weten blij te zijn met het feit dat er een boek over Volksvermaken is. Erik Doorenspleet was namens de Rabobank ook al content. ‘Wij als bank hechten aan verenigingen die zoveel voor de maatschappij betekenen’, liet hij weten. Namens het Prins Bernhard Cultuurfonds nam Jacquelien Habets het woord. Ook zij bleek onder de indruk van zowel vereniging als boek. Het boek is overigens nog steeds te koop bij Daan Nijman in Roden.

Vereniging voor Volksvermaken Roden
Voorzitter: Jan Tiesinga
Bestuur: Albertus Lieffering, Albert Komduur, Albert Ananias, Henk Cazemier, Rik van der Es, Henk Halsema en Cor van der Steeg, Lammert Kalfsbeek
Evenementen (o.a): neutjeschieten. Parade, kortebaan, Lus van Roden
info: www.volksvermaken.nl

UIT DE KRANT