Dolle pret met ‘bajesbonje’

in de spo[r]tlight

In the sportlight: Toneelvereniging Willem Bilderdijk

BOERAKKER – Toneelvereniging Willem Bilderdijk uit Boerakker presenteert dit jaar het blijspel ‘Bajesbonje’. De voorstellingen worden gegeven op 20,21 en 27 februari in de Oomkegast in Boerakker. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Kaarten zijn te reserveren bij Alida van der Veen, 0594-549651. Kinderen tot en met twaalf jaar betalen vier euro, anderen zes euro.

Er wordt een verdacht pakketje gevonden in het winkelcentrum, waarvoor vier verdachten worden gearresteerd. Mensen met uiteenlopende karakters die elkaar niet kennen. Maar ze zullen het moeten rooien met elkaar in de gevangenis. In afwachting van hun proces maken ze kennis met de tirannieke directrice, een louche advocaat met maffe cipiers. Maar sommige partners van de verdachten zitten ook niet stil. Gaat er nog iemand trouwen? De chaos wordt compleet als er een inspecteur van de overheid de gevangenis komt inspecteren. Maar tot overmaat van ramp wordt er ook een levensgevaarlijke patiënt uit het gekkenhuis overgeplaatst naar de gevangenis. Personeel en verdachten hebben er hun handen vol aan. Hoe dit afloopt laten de acteurs en actrices van Willem Bilderdijk zien. Hilarisch wordt het zeker.

Humor is bij Toneelvereniging Willem Bilderdijk bijzonder belangrijk. Wordt er door de leescommissie niet gelachen, dan wordt het stuk meteen afgeschreven. Soms zelfs na één bladzijde. Toneelvereniging Willem Bilderdijk werd in 1931 opgericht. De toneelvereniging was oorspronkelijk een resiteervereniging. Er werden gedichten voorgedragen waaronder die van de bekende dichter Willem Bilderdijk. Pas in 2006 werd de resiteervereniging omgezet in Toneelvereniging Willem Bilderdijk. De eerste bijdrage in 1931 was overigens van H. van der Velde met een gedicht getiteld ‘Jopies Verlegenheid’. Tot begin jaren zestig werd geresiteerd. De onderwerpen kwamen niet zelden uit de Bijbel.

Willem Bilderdijk dus. Bilderdijk werd geboren in Amsterdam, op 7 september 1756 en werd bekend als Nederlands geschiedkundige, taalkundige, dichter en advocaat. De blijvende betekenis van Bilderdijk voor de Nederlandse cultuur ligt vooral in zijn werk als privaatdocent vaderlandse geschiedenis in Leiden. Hier verzamelden hij een groep jonge mannen om zich heen die later belangrijk zijn geweest in het zogenoemde Réveil, een internationale oplevering in de christelijke wereld aan het begin van de negentiende eeuw. Bilderdijk zette zo een stempel op het geestesleven van de negentiende eeuw.

‘Bajesbonje’ is overigens geschreven door Mart Moors, bepaald geen onbekende in de wereld die toneel heet. Moors schrijf tientallen stukken en is vooral een man van de verbale humor. Soms zijn de dialogen- zo oordelen de deskundigen- wat aan de lange kant, maar telkens weer weet Moors voor lachende mensen te zorgen. En dat is nou precies wat Toneelvereniging Willem Bilderdijk ook wil. Lachende mensen. Een stuk met humor. En dat gebracht door hoofdzakelijk dorpsgenoten.

Overigens heeft de toneelvereniging in Piet Buist een nieuwe voorzitter gevonden. En Piet Buist is bepaald geen onbekende. De ondernemer uit Grootegast timmert niet alleen ‘ondernemend’ aan de weg, maar heeft wat betreft muziek en toneel ook al een heel aardige naam opgebouwd. Zo maakte hij samen met de ook al bekende verhalenverteller Geert Zijlstra het lied ‘Loop maar Deur’ en maakte hij ook het in het Westerkwartier bekende lied ‘Die van Hiernoast.’ Buist werkte mee aan SWET en begon zijn muzikale loopbaan op – zoals het hoort- de blokfluit. Daarna speelde hij tuba, maakte hij onderdeel uit van de fanfare en belandde in de drumband. Daarna speelde hij gitaar en richtte hij een bandje op. Muziek zat er al vroeg in bij de voorzitter, vroeger een graag geziene gast op vrijwel alle playbackshows in de wijde omgeving.

Boerakker is toch al een écht toneeldorp. De traditie blijft ongekend populair en ook nu zal de toneelvereniging zonder twijfel drie keer een volle zaal trekken. De zaterdag is steevast de drukste avond. Gemiddeld komen per voorstelling tussen de 150 en 170 mensen een kijkje nemen. En dat is voor Boerakker veel. Heel veel zelfs. Een teken ook dat de toneelspelers elk jaar weer weten te boeien. Van de eerste tot de laatste minuut.


Toneelvereniging Willem Bilderdijk
Opgericht: 1931
Voorzitter: Piet Buist
Speeldata: 20. 21 en 27 februari (20.00 uur)
Locatie: Oomkegast
Kaarten: Alida van der Veen, 0594-549651

UIT DE KRANT