LieFair

|
| Foto: |
in de spo[r]tlight

De grootste, de mooiste en de gezelligste?

LIEVEREN – Heel vaak staat het pittoreske Lieveren niet in de schijnwerpers, maar op zondag 30 augustus is dit zeker wél het geval. Dan namelijk wordt de vierde editie van de LieFair gehouden. En in die vier jaar is de LieFair uitgegroeid tot één van de grootste, mooiste en meest gezellige van tenminste Noord Nederland. Dat blijkt ook wel uit de deelnemers, die uit het hele land afkomstig zijn en elk jaar weer zorgen voor een onderscheidend en gevarieerd aanbod.

Motto van de vierde editie van LieFair is ‘Heerlijk nazomeren in Lieveren’. Ongeveer 125 deelnemers presenteren zich zondag op uiteenlopende gebieden: van brocante tot streekproducten en van lifestyle tot alles voor het buitenleven. Kloppend hart van de LieFair vormt het culinaire plein. Daar worden wijnen en verschillende lekkernijen gepresenteerd en bovendien wordt er live gekookt met de aanwezige streekproducten. Elk jaar weer is het goed toeven rond dit culinaire plein en dat zal dit jaar niet anders zijn.

De formule van de LieFair is een succesvolle geweest. Al jarenlang. Lieveren is altijd een oase van rust, behalve tijdens de LieFair dus. Dat merkte burgemeester Hans van der Laan ook op, toen hij vorig jaar de LieFair opende en grote complimenten maakte aan de Club van Tien, die het evenement mogelijk maken. De editie van vorig jaar was overigens niet de meest drukbezochte van de tot nu toe gehouden LieFairs. Dat had vooral te maken met de weersgoden, die toen nadrukkelijk roet in het eten gooiden. De editie van 2013 is daarom nog steeds de drukste LieFair ooit.

Lieveren had voor de LieFair geboren werd, jaarlijks de braderie en rommelmarkt. Ook een leuke en altijd goed bezocht evenement, maar de Club van Tien wilde eigenlijk wel meer, zeker toen de populariteit van het fenomeen fair steeds meer toenam. De eerste fair was een succes, al was het toen ook bepaald geen mooi weer. Maar met tachtig kramen mocht de organisatie zeer tevreden zijn. De bezoekers waren in elk geval bijzonder blij met het gevarieerde aanbod en de zo kenmerkende sfeer in het dorpje. Tevreden gezichten dus, tussen de buien door.

De organisatie van de LieFair – ondertussen een begrip in het Noorden- is dus in de sterke handen van de Club van Tien, een club van noeste mannen die gek genoeg uit negen mensen bestaat: Jan de Vries, René Douwes. Wander Boer, Lambert Sanneman, Bart Eldershorst, Bert Wilkens, Luuk Duurkens, Harry Meek en Albert Nood. De mannen doen vrijwel alles zelf en vormen een hecht gezelschap. Mannen die zelf ook de handen uit de mouwen willen steken en dat doen ook. Bovendien wordt de organisatie elk jaar beter. Dat komt niet in de laatste plaats omdat de organisatie het oor te luister legt bij de kraamhouders. Wat kan beter? Wat moet beter? Waar is in organisatorisch opzicht behoefte aan? En zo ontwikkelt de fair zich elk jaar weer. En de rek is er nog niet uit, al oogt Lieveren met meer dan honderd standhouders dan wel tamelijk vol. Meer wil bovendien niet altijd zeggen beter.

Behalve het horecaplein en de stands, is er veel meer. In het centrum van het dorp bijvoorbeeld, worden demonstraties gegeven en zijn verschillende muziekoptredens. Ook voor de kinderen is er activiteit. Die activiteiten worden georganiseerd door Scouting Roden. Bovendien zijn rondom het dorp ambachtelijke landbouwwerktuigen – zoals oude tractoren- te bewonderen en kan men een kijkje nemen in een aantal antieke en unieke woonwagens.

Gifts, cadeauartikelen, woonaccessoires en schilderijen. Maar ook volautomatische robotgrasmaaiers en Engelse fudge en nougat. Maallust bier, schilderijen en nostalgische homedecoratie. Frans aardewerk en Spaans keramiek. Het is er aanstaande zondag allemaal, vanaf 11.00 uur in Lieveren, waar de tweehonderd inwoners de duizenden bezoekers allemaal even gastvrij zullen onthalen.
Ook dit jaar organiseert Bouke van der zee van ’t Hart van Lieveren gelijktijdig met de LieFair de accordeontrefdag. Dus ook aan muziek – zowel toppers als amateurs en beginners- zal het zondag niet ontbreken. Iedereen met een accordeon kan en mag meespelen. Hoe meer, hoe beter. En gezelliger ook.

Ook Thirza Kregmeijer uit Leek zal zondag de gehele dag van de partij zijn. Zij is Miss Teen of Groningen en staat in de finale van Miss Teen of The Netherlands. Zij zet zich tijdens de LieFair speciaal in voor de Stichting Haarwens, een stichting voor kinderen tot achttien jaar die door medische behandelingen of andere redenen in aanmerking komen voor een pruik of een haarwerk.

LieFair
Wanneer: zondag 30 augustus
Aanvang: 11.00 uur
Standhouders: ongeveer 125
Extra: Accordeontrefdag (Hart van Lieveren)
Organisatie: De Club van 10
Info: www.liefair.nl.

|

UIT DE KRANT

Lees ook