Wilskracht speelt Willem met de waterpomptang

|
| Foto: |
in de spo[r]tlight

In de Sportlight: Toneelvereniging Wilskracht

DE WILP – Zo vaak staan ze niet in de schijnwerpers. Nou ja, behalve tijdens de uitvoeringen dan. Toch wil Toneelvereniging Wilskracht in De Wilp wel eens wat méér aandacht. In de Spotlights. En in de Spo(r)tlight willen ze ook wel. Bij deze dus. Want de club die is heropgericht in 1953 kent een heel lange historie, weet voorzitter Wijke Winter-Velting.

“We speelden zelfs al ver daarvoor, in de oorlogsjaren. Maar daar is helaas geen documentatie van.” Herkenbaar voor de club die dus officieel 63 jaar bestaat is passie. Enthousiasme dat aanstekelijk werkt. “We hebben op dit moment 29 leden in allerlei verschillende leeftijdscategorieën. De jongste is 23, we hebben een aantal leden van eind twintig, begin 30 en aardig wat zoals ikzelf, van 50plus”, vertelt Wijke die ondanks het feit dat ze naar Nietap is verhuisd de club in De Wilp trouw blijft. Al 17 jaar lang is ze de vrouw met de hamer. “We zijn echt een heel gemêleerd, hecht gezelschap. We doen alles hier met elkaar. Ook het sociale aspect onderling vinden we belangrijk. We proberen lief en leed met elkaar te delen. Maakt iemand een moeilijke periode door, zijn we er voor elkaar. Je bouwt een band op. En daarom blijf ik de vereniging trouw. En bovendien: wat is afstand?”

Vanaf 1997 maakt Wijke deel uit van het bestuur, eerst als lid en later, vanaf 1999 om precies te zijn, als voorzitter. “Het bestuur bestaat verder uit Wim Helmholt, Dick Nabring, Inge van der Greft-Nijdam en Stephanie Kuiper-Geertsma. Klaas Geertsma is dit jaar nog ondersteunend lid. Nadat tijdens de jaarvergadering duidelijk is geworden wie beschikbaar is voor het toneelseizoen worden er bij toneeluitgeverij Vink diverse boekjes besteld. Nadat alles is gelezen wordt uiteindelijk 1 stuk uitgekozen en dit maal werd het Willem met de Waterpomptag, en blijspel in 3 bedrijven geschreven door Hans Schimmel en bewerkt door Ben ten Velde. Echt een hilarisch stuk. Ik heb het in het Duits gezien. ‘Wasserschade und liebeslust’, heet het dan. Het is stuk is daar een absolute hit. Een tipje van de sluier? Het gaat niet goed met Job Klein, op zijn werk wordt de sullige boekhouder overgeslagen bij een promotie en tot overmaat van ramp moet zijn huis ook nog worden gerenoveerd. Tot zijn schrik krijgt de verstokte vrijgezel inwoning van de vriendin van zijn zus. Het gevolg is dat de woning er door de ingrepen van de sullige werklui van firma Krom & Scheef en Firma Haai & Baai er uit ziet alsof er een bom is ontploft. Ook collega vrijgezel en vriend Jan is in deze situatie niet de juiste hulp. Meer ga ik niet verklappen.”

Lijkt het jou ook geweldig om eens op de planken te staan? Dat kan! Wilskracht kan nog wel wat nieuwe talenten gebruiken. De repetities beginnen altijd de 1e woensdag na de basisschoolvakantie. De regie is in handen van regisseuse Hannie Treebus -van de Oever. Er wordt niet alleen op de tekst gelet, maar ook de mise-en-scene gespeeld. Dan is er nog de coulissen- commissie binnen de vereniging. Zij zorgen ervoor dat het toneel er weer picobello uitkomt te zien. Op de derde zaterdag van januari is er altijd de voorverkoop in dorpshuis “Op de Welle”. De donateurs van de vereniging kunnen dan hun kaarten voor de komende voorstellingen ophalen. De verdere verkoop ligt nu bij Sylvia Nabring MR. Nennsthielweg 50 tel:0594-643029. “Voor alle drie de voorstellingen zijn nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Dus wees er snel bij voor wie dit nog niet heeft gedaan want vol=vol. Voor donateurs geldt de 1e kaart gratis en de 2e voor nu nog 3,50, dat wordt straks 4 euro. Niet donateurs betalen 7 euro. Misschien toch een idee om je als donateur op te geven? Op zaterdag 6, vrijdag 12 en zaterdag 13 februari zal Wilskracht haar ingestuurde stuk ten tonele brengen telkens om 20.00 uur in dorpshuis ‘Op de Welle’. Ook is er altijd een verloting tussen het 2e en 3e bedrijf, hier zijn altijd prachtige prijzen te winnen.”

Voor het komende seizoen wil het bestuur overgaan tot automatische incasso. Het blijkt maar al te vaak dat men geen cash geld meer thuis heeft of dat de leden al een aantal keren aan de deur zijn geweest en de mensen niet thuis zijn, volgens de voorzitter. “Het zal even wennen zijn het op deze manier te doen, maar ook de leden van de toneelvereniging steken veel vrije tijd in het rondbrengen van de kaarten naast hun baan.”

Wilskracht is een vereniging die haar leden eert. Dit seizoen zijn er maar liefst 4 leden die in het zonnetje worden gezet. Dick Nabring en Henk Winter zijn beide 30 jaar lid, Henk Renkema is 35 jaar lid en Riekje Hummel-Pijpker is 45 jaar lid. “Tot slot wens ik als voorzitter iedereen veel kijk plezier tijdens één van de voorstellingen!”

Naam: Toneelvereniging Wilskracht De Wilp

Opgericht: 1953

Voorzitter: Wijke Winter-Velting

Accommodatie: Dorpshuis ‘Op de Welle’, De Wilp

Speeldata: 6,12 en 13 februari 2016

Contact: Stephanie Kuiper-Geersma, Tel.: 0594-643545

|

UIT DE KRANT