OKK brengt ‘Ja dochter, nee dochter’

|
| Foto: |
in de spo[r]tlight

In the sportlight: OKK Leutingewolde

RODEN – Het zijn duidelijk de maanden dat de lokale en regionale toneelverenigingen zich van hun beste kant laten zien. En dus staat ook toneelvereniging OKK uit Leutingewolde binnenkort weer op de planken. Adel verplicht immers. Het toneelgezelschap brengt op zaterdag 27 februari het stuk ‘Ja dochter, nee dochter’ op de planken. Plaats van handeling is zoals gebruikelijk de Pompstee in Roden en na afloop is er uiteraard ook weer live muziek. Want ook dat hoort bij OKK, een buitengewoon gezellig toneelgezelschap.
Carl Slotboom schreef de klucht, die een avondvullend karakter heeft. Slotboom is bepaald geen onbekende in de toneelwereld. Al legde hij zich eerst vooral toe op muziek. Zo studeerde hij af op het Conservatorium in Amsterdam. In 1984 schreef hij al zijn eerste kindermusical, tien jaar later begon hij met het schrijven van toneelstukken. Sinds dat moment is hij één van de meeste gespeelde acteurs van Nederland, en zelfs (ver) daarbuiten. Slotboom schrijft bovendien romans. Het verhaal van ‘Ja dochter, nee dochter’? Het speelt zich af bij de familie Venema, waar Rudolf – man des huizes- de bloemetjes aardig buiten zet terwijl zijn vrouw denkt dat hij een belangrijke zakenbespreking heeft. Als de volgende dag de taxichauffeur een tasje komt brengen en zijn vrouw ook nog een kassabon vindt van een diner dansant, dan beseft Rudolf dat hij zich aardig in de nesten gewerkt heeft. Hij wordt wanhopig en zoekt naar oplossingen om zich uit deze netelige situatie te redden.
OKK dus. OKK betekent Oefening Kweekt Kunst en dat hebben de toneelspelers de afgelopen jaren nadrukkelijk laten zien. OKK is vooral een gezellige vereniging. Want behalve toneel staat er bijvoorbeeld een jaarlijks uitje met elkaar op de agenda, steevast een hoogtepunt. Zelfredzaamheid is ook iets typisch OKK. Het decor bijvoorbeeld, wordt vaak zelf gemaakt. De toneelvereniging heeft ongeveer honderd donateurs en al in juli wordt doorgaans gestart met de eerste voorbereidingen op het toneelstuk. Die voorbereidingen beginnen met lezen. De leescommissie leest een aantal stukken die vervolgens besproken worden. Werd vorig jaar nog ‘Met de kont in de botter’ op de planken gebracht, nu kan het publiek zaterdag 27 februari dus genieten van ‘Ja dochter, nee dochter’. De leescommissie zoekt uiteraard een stuk dat goed bij OKK past. ‘Humor is voor onze vereniging enorm belangrijk’, laat Cor van der Steeg weten. Zelf is hij ook geen geboren toneelspeler, maar eenmaal op de planken lijken alle remmen los te gaan. Dat zal dit jaar beslist niet anders zijn. OKK is overigens van origine een vereniging uit Leutingewolde. Dat is anno 2016 eigenlijk niet meer zo. De meeste spelers komen uit Roden en al behoorlijk lang wordt de voorstelling in Roden gespeeld. In tegenstelling tot veel andere verenigingen houdt OKK het bij één voorstelling. ‘De publieke belangstelling is wisselend. Soms is het vol, een andere keer niet. Er is ook zoveel te doen dat wij menen dat één voorstelling wel voldoende is’, zegt Van der Steeg, die uiteraard ook dit keer een rol in de klucht heeft.

Cor van der Steeg, Rienk Warners, Pia van der Velde, Hindrik Brink, Janine Bandringa, Henriette Barkhof, Annet van Huffelen en Rudy van der Krogt. Zij zullen dit jaar voor de lachsalvo’s in de Pompstee moeten zorgen. Een zo onderhand gepokt en gemazeld gezelschap. De regie ligt daarnaast in de vertrouwde handen van Teun Niemeijer, terwijl de ook al ervaren Cor Slachter de spelers helpt, mochten ze even de tekst kwijt zijn. Kortom: er staat wel wat aan ervaring op en rond het podium bij OKK.

Kaarten kunnen alleen aan de zaal gekocht worden. ‘Ja dochter, nee dochter’ begint om 20.00 uur, een uur eerder is De Pompstee al geopend. Voor de muziek zorgt dit jaar de ook al bekende feestband Ideaal. Ook dit is niet zomaar even een bandje, want met Dirkjan Mollema, Zweitse Smilda en Melissa Smilda staan er toch bekende muzikanten op de buhne. Ideaal brengt feestmuziek, maar ook rock, pop, country en blues behoren tot het genre. Kortom: toneel en goede muziek op 27 februari in de Pompstee. En natuurlijk humor. Want dat is toch het belangrijkste aspect van Oefening Kweekt Kunst.
Naam: Toneelvereniging OKK
Opgericht: 1904
Wanneer: zaterdag 27 februari (20.00 uur)
Wat: Klucht ‘Ja dochter, nee dochter’
Waar: Pompstee, Roden
kaarten: Aan de kassa
Info: 06-54344659

|

UIT DE KRANT