De Kortebaandraverij in Roden; de afsluiting van de Rodermarkt

Afbeelding
in de spo[r]tlight
RODEN – De kortebaandraverij in Roden, traditioneel op de laatste dag van de Rodermarktfeestweek. Dit jaar de 42e editie, waarin 28 paarden het gaan opnemen op de Norgerweg. Iedereen wil er bij zijn in Roon, de deelnemers komen uit heel Nederland, en soms zelfs uit België. De kortebaan drijverijen zijn niet meer weg te denken van de Rodermarkt. De start is woensdag 28 september om 13:30 uur. De organisatie is uiteraard weer in handen van Volksvermaken Roden.
“Er is voor mij geen favoriet, maar het zou wel mooi zijn als een paard van Stal de Groningers gaat winnen”, verteld bestuurslid Albertus Liefering. Michel Roggen uit Noordwijk kent een zeer goed seizoen. Jagger Broline en Barbert wonnen meerdere zeges. Roggen schrijft ongetwijfeld zijn beste paarden in. De achterban van Zero Option Lane gaat voor de winst in Roden. Nadat Sytske de Vries heeft plaatsgenomen op de sulky heeft de ruin de kortebanen van Santpoort en Lier gewonnen. Eigenaren Marian Vos en Bert Postema uit Zevenhuizen maken zich op voor een nieuw hoogtepunt. De ruin zegevierde in 2013 in het feestelijke esdorp.
Liefering: “De kortebaandraverij is een prachtige sport, maar tevens een serieuze taak voor de deelnemers”. Het geld moet verdiend worden met deze wedstrijden. Over geld gesproken, het publiek in Roden kan uiteraard weer een gokje komen wagen. De totalisator bevindt zich weer tussen Onder de Linden en de Pompstee. “Je hoeft geen kennis te hebben van de kortebaandrijverij. Er is hulp aanwezig bij de totalisator, maar kom dan wel op tijd. De totalisator is vanaf 12:30 uur geopend”, aldus Liefering. De paarden lopen tegen elkaar in een soort afvalrace. Het paard dat twee keer als eerste over de finish komt gaat door naar de volgende omloop. Bij een gelijk aantal overwinningen volgt er een beslissende derde sprint. De start is uitermate belangrijk, want wie goed start maakt een goede kans om de rit te winnen.
De keurmeesters zien erop toe dat het paard volgens de voorschriften draaft. Er zijn er meerdere omdat de kortebaan 300 meter lang is. Er is allereerst de starter, dan na circa 100 meter de eerste keurmeester, na circa 200 meter de tweede keurmeester en de derde keurmeester staat bij de finish (eindstek), bijgestaan door de rechter van aankomst. De vlagsignalen van de starter worden overgenomen door de keurmeesters en ook die van het eindstek (finish). Na de rit geeft de keurmeester van het eindstek aan welke baan gewonnen heeft. De andere keurmeesters geven dit door, zodat bij de start bekend wordt wie de ritwinnaar is.
De NDR verricht de loting voor de kortebaan in Roden op maandag 26 september. Het deelnemersveld is vervolgens direct te downloaden op www.kortebaandraverijen.nl. Op deze site zijn ook de uitslagen, statistieken, verslagen en video’s te vinden. Eluna di Quattro en Wim van der Mespel verdedigen op 28 september hun titel. Zij zegevierden vorig jaar als grote outsiders. Liefering: “Dat maakt de kortebaandraverij ook zo leuk, de winst gaat lang niet altijd naar de grote favoriet”. Dat geldt ook voor Roden. De merrie van eigenaar Willem Rutgers lijkt tijdens het huidige seizoen uit vorm te zijn. Er is veel snelheid aanwezig, maar de laatste tijd ook vaak galoppades. Kan Eluna di Quattro ook dit jaar weer verrassen op de kortebaan in Roden?
Het bestuur van Volksvermaken krijgt de hele dag hulp van vele vrijwilligers. Binnen de kortste keren is de Norgerweg omgedoopt tot een ware Sahara. Maar liefst 75m3 woudzand bevindt zich op de 300 meter lange baan. De vrijwilligers zijn vanaf 06:30 uur al in touw om de afsluitende dag van de Rodermarkt weer succesvol te laten lopen. De organisatie levert elk jaar weer een topprestatie. Mensen die de volgende dag over de Norgerweg rijden zien alleen nog een aantal plastic bierglazen liggen, en uiteraard de geur van de paarden. De kortebaan in Roden maakt weer deel uit van de Rodermarktfeestweek die duurt van 23 tot en met 28 september. Naast de Rodermakrtparade en de grote paarden- en warenmarkt staat de kortebaandraverij op woensdag met een dikke stift omcirkeld in vele agenda’s. Wie een goed plekje wil hebben moet op tijd komen.
“Iedereen die alvast in de sfeer wil komen kan een kijkje nemen op de website van de kortebaandraverijen. En vergeet niet het programmaboekje en een pen mee te nemen naar de Norgerweg in Roden”, aldus Liefering, bestuurslid van Volksvermaken Roden.
Wat: Kortebaandraverij Roden Wie: Volksvermaken Roden Waar: Roden Wanneer: woensdag 28 september Informatie: www.volksvermaken.nl / www.kortebaandraverij.nl
 

UIT DE KRANT

Lees ook