‘Willem Bilderdijk komt bij de dokter’

||
|| Foto: ||
in de spo[r]tlight
In de sportlight: toneelvereniging Willem Bilderdijk
BOERAKKER – Oomkesgast in Boerakker is vrijdag 17 februari, zaterdag 18 februari en vrijdag 24 februari opnieuw gereserveerd voor Toneelvereniging Willem Bilderdijk. Zij brengen dit jaar het blijspel ‘ Bij de dokter’ op de planken, iets waar dorpelingen zich al maanden verheugen. De voorstelling van zaterdag 18 februari is ondertussen al uitverkocht, voor de resterende twee avonden zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Wie er bij wil zijn: wees snel. De kaarten blijken ook dit jaar roofgoed, en dat zegt veel over de populariteit van Willem Bilderdijk én over de kwaliteit die het biedt.
Terug naar 1931. In dat jaar werd de vereniging Willem Bilderdijk opgericht. Niet als toneelvereniging overigens, maar als zogenaamde resiteervereniging. Er werden in de beginjaren vooral gedichten voorgedragen; ‘Jopies Verlegenheid’ was de eerste door H. van der Velde. Ook werden werken van Willem Bilderdijk voorgedragen, en zo is de naam van de huidige toneelvereniging dus verklaard. Pas in 2006 werd de naam veranderd en was er sprake van toneelvereniging Willem Bilderdijk. Wat al die tijd gebleven is, is humor. Behalve saamhorigheid en gezelligheid is dat een van de belangrijkste pijlers waar de vereniging op drijft. De stukken die opgevoerd worden, hebben dan ook een hoog lachgehalte. Daar is de leescommissie scherp op. Dit jaar is gekozen voor een blijspel van Evelien Evers, op dit moment een van de meest gevraagde schrijvers van het land en in de top 5 van bestsellers bij Toneeluitgeverij Vink. Gekozen is voor het stuk ‘Bij de Dokter’. Evers schreef het zowel in het Achterhoeks als het Nederlands en uiteraard zal in Boerakker de Nederlandse versie- in drie bedrijven- op de planken worden gebracht. ‘Bij de Dokter’ is een eigentijds stuk met op de bühne sterk uiteenlopende karakters en – uiteraard- veel humor.
‘Bij de Dokter’ gaat over een nieuwe arts in de praktijk van dokter Zijlsma. Een nieuweling waar iedereen het zijne van denkt en iemand die de tongen nogal losmaakt. Is hij soms familie van Mulleman die vroeger in het buitengebied woonde? En wat was er ook weer met die Mulleman aan de hand? Niemand die het precies weet, en mensen die het wel weten houden hun mond. In de wachtkamer is het dan ook louter roddel en achterklap. Mooi is ook dat het decor zich op zal splitsen in twee delen: de wachtkamer én de spreekkamer. Het maakt het blijspel alleen maar komischer. Willem Bilderdijk, naamgever van de Boerakker’ vereniging, leefde van 1756 tot 1831. Hij maakte naam als geschiedkundige, taalkundige, dichter en advocaat. Bilderdijk had zich het liefst geheel en al op dichten en taal gestort. Daar stak zijn strenge vader echter een stokje voor. Hij moest als boekhouder aan het werk op diens kantoor. Later studeerde hij rechten en werd hij advocaat in Den Haag. Dichten bleef zijn allergrootste passie en van hem is, zo zegt men, ook de uitdrukking ‘Eendracht maakt macht’ afkomstig. Willem Bilderdijk betekende veel en herinneringen aan de dichter/schrijver zijn in een eigen museum bewaard gebleven, zoals er ook talloze boeken over hem geschreven zijn. En zoals dus in Boerakker een toneelvereniging naar hem vernoemd is. Vaste uitvalsbasis voor de toneelvereniging is multifunctionele accommodatie Oomkegast, waar de drie voorstellingen telkens om 20.00 uur beginnen. De zaal is elke keer een uur eerder al geopend. Voor de zaterdaguitvoering waren de beschikbare kaarten in recordtempo weg, voor de twee voorstellingen op vrijdag zijn nog wel kaarten beschikbaar. Een kaartje kost overigens zes euro, kinderen die nog op de basisschool zitten mogen voor vier euro naar binnen. Voor wie zeker wil zijn van een plaats: bel met Alida van der Veen. Bij haar zijn kaarten te reserveren: 0594-549651.
Toneelvereniging Willem Bilderdijk Opgericht: 1931 Speelt: ‘Bij de Dokter’ Wanneer: 17, 18 en 24 februari Tijd: 20.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur) Locatie: Oomkegast Kaarten: 0594- 549651
||
||

UIT DE KRANT