Golfclub Holthuizen houdt open dag

in de spo[r]tlight
In the sportlight: Golfclub Holthuizen
‘Je kunt als club nooit stil blijven zitten’ RODEN – ‘Je kunt als club nooit stil blijven zitten. Gelukkig is iedereen bij ons zich daar terdege van bewust.’ Was getekend: Joke Lich en Hetty Meijs van Golfclub Holthuizen in Roden. Golfclub  Holthuizen voegde de daad bij het woord en speelde de afgelopen jaren al nadrukkelijk in op de veranderende maatschappij. ‘Het is’, zo zeggen Joke en Hetty, ‘als club niet alleen consumeren, het is een kwestie van halen en brengen.’ Een verhaal over een bijzonder actieve en innovatieve club én over de open dag die op zaterdag 8 april (10.00-15.00 uur) op de agenda staat.
Een overdekte en verlichte driving range, een golfshop gerund door professional Isi en een zo goed als nieuwe par 3 baan, bijna klaar voor gebruik. Het is nogal wat. ‘Neem de driving range. Met name het feit dat er nu verlichting is, zorgt ervoor dat er vanaf de eerste dag optimaal gebruik van gemaakt wordt. Mensen kunnen nu vrijwel altijd terecht, ook als het donker is. Straks als de par 3 baan geopend wordt, kunnen we nog meer aan de wensen van de leden tegemoetkomen’, constateren Hetty (PR-commissie) en Joke (PR bestuurslid) tevreden. Het is vrijdagmorgen. In het clubgebouw is het een drukte van belang. Er wordt gespeeld en geklust. ‘Wij hebben nooit gebrek aan vrijwilligers en zien zelfs dat nieuwe leden zich al snel als vrijwilliger aanmelden, ook om te integreren in de club. Ons ledental groeit. Zeker clubs met een achttien holes baan hebben te maken met een dalend aantal leden. Golfclub Holthuizen niet, mede omdat we inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de golfsport. Mensen hebben minder tijd tegenwoordig, daar moet je rekening mee houden. Een ronde op de par 3 baan kost een ongeveer een uur. Dit is de helft van de tijd die gerekend moet worden voor 9 holes op de grote baan.  De afstanden zijn er korter en vanwege de verharde paden is de par 3 ook voor mensen die afhankelijk zijn van een buggy het gehele jaar bespeelbaar. Op de grote baan ligt dat anders, als er veel regen of vorst is geweest, kunnen buggy’s soms niet de baan in. Wist je trouwens dat we een GPS-systeem in  onze buggy’s hebben? Dit zorgt er voor dat de buggy’s automatisch stoppen als ze op kwetsbare plekken in de baan komen, waardoor het terrein in een zo in goed mogelijke staat kan worden gehouden.’ Het tekent de club. Ga maar na: al jaren geleden kocht het de grond waar nu de nieuwe par 3 baan ligt. Hoezo visie? ‘Dat is een heel proces geweest. We hebben de plannen uitvoerig laten onderzoeken, daarna aan de leden voorgelegd en vervolgens de gronden gekocht. Jazeker, de leden hebben hier een stem. Zeggen ze nee, dan gaat het niet door. De club is van de leden.’
Met de nieuwe driving range en de par 3 baan denkt en hoopt de club nieuwe leden aan zich te binden. ‘We kunnen nu iedereen bedienen. Jong, ouder, gezinnen, mensen met veel tijd en mensen die krapper in hun tijd zitten. Mobiel en minder mobiel. Onze open dag op zaterdag 8 april van 10.00 uur tot 15.00 uur is dé ideale gelegenheid om kennis te maken met de golfsport en met onze club. We hebben een doorlopend programma. Belangstellenden worden begeleid door een ervaren lid die ze alles laat zien en ze de sfeer van onze club laat proeven. Er is van alles te doen. Er zijn leuke spelletjes voor kinderen, en clinics voor volwassenen. Ervaren golfers kunnen een paar holes lopen op de grote baan. Alle bezoekers krijgen koffie of thee met iets lekkers aangeboden in het clubhuis en nemen na afloop een goed gevulde  goodiebag mee naar huis. Er is een speciale greenfee-aanbieding en men kan zich opgeven om na de Open Dag drie kennismakingslessen te volgen voor slechts 55 euro.  Een leuke manier om te ervaren of de golfsport bij je past.’ Golfclub Holthuizen is er voor iedereen. Zo is er in samenwerking met het Thomashuis en vanuit maatschappelijk betrokken oogpunt een G-golfteam en is er jaarlijks een aantal golfwedstrijden voor goede doelen. We zijn trots én zuinig op onze accommodatie. Golfen is gezond en uitdagend . Je kunt hier je ambities waarmaken, maar je kunt ook voor de gezelligheid komen. Golf is ook een sociale sport. Er wordt veel besproken als je van hole naar hole loopt en natuurlijk na afloop in het clubhuis of op het terras. Ook kinderen vanaf een jaar of tien weten onze club steeds beter te vinden. Vooralsnog is golf dan meestal de tweede sport die ze beoefenen.
Voor nieuweleden zijn er mentoren. Als je hier lid wordt, dan word je begeleid door mensen die al langer lid van de club zijn. Dat is heel prettig als je net nieuw bent, op die manier leer je de club en andere leden snel kennen. Er zijn  speciaal voor de beginners Opstap-wedstrijden en daarnaast leuke en laagdrempelige gezelligheidswedstrijden. Daarnaast kennen we (twee-) wekelijkse heren- en dames- en seniorenmiddagen, maandbekers, clubkampioenschappen en een competitie. In ons clubhuis is het voor en na het golfen altijd goed toeven. In de toekomst willen we aan de slag met het thema “gezondheid” . Hierbij past ook het gegeven dat mensen die een andere sport hebben bedreven maar hiermee moesten stoppen vanwege een blessure , met wat minder fysieke inspanningen heel goed kunnen presteren op de golfbaan. Maar uit ervaring weten we dat voor iedereen geldt dat het eenmaal op de baan maar om twee dingen gaat: de bal en het gat, haha. Ongeacht de handicap. En golf kun je altijd spelen. Alleen of met anderen, overal waar maar een golfbaan is.’
Oh zeker. GC Holthuizen heeft wel degelijk nog wat te wensen. ‘Ons clubhuis bijvoorbeeld. Is ondertussen wel aan een opknapbeurt toe en moet eigenlijk wat uitgebreid worden. Maar ook hiervoor geldt: eerst sparen, even pas op de plaats. We hebben bovendien een heel strenge penningmeester’, lachen Hetty en Joke.
Golfclub Holthuizen Open dag: zaterdag 8 april Tijd: 10.00 uur tot 15.00 uur Doorlopend programma met activiteiten voor jong en oud Info: www.golfclubholthuizen.nl.
 
 

UIT DE KRANT