Wereldtop en ‘gewone’ man fietst in Leek

in de spo[r]tlight
In the sportlight: Healthy Ageing Tour
LEEK – De UCI etappewedstrijd voor vrouwen – dit jaar voor het eerst onder de naam Healthy Ageing Tour (HAT), voorheen Energiewacht Tour- begint woensdag 5 april in Leek met een individuele tijdrit. Wereldtoppers verschijnen aan de start van de vijfdaagse wedstrijd door de provincie Groningen en met slotetappe op het Duitse Waddeneiland Borkum. Wat te denken van Ellen van Dijk, Lucinda Brand en Anna van der Breggen? Maar: Leek is meer dan die tijdrit alleen. Profile Wagenaar bijvoorbeeld, dé fietszaak van Leek en omgeving, organiseert twee fietstochten zodat  ook  de gewone man en vrouw  (met kinderen) hun ‘etappes’ kunnen rijden in en om Leek.
Eerst maar eens de HAT.  Die wordt jaarlijks in de tweede week van april gehouden en voor Leek is het prachtig dat juist de eerste etappe daar gereden wordt. Het gaat om een tijdrit van ongeveer achttien kilometer die start vanaf Borg Nienoord. De eerste renster vertrekt om 10.00 uur, de laatste zal rond 12.25 uur finishen. Vanaf de start rijden de dames naar Midwolde, door Lettelbert richting Oostwold, waar bij de kerk gekeerd wordt richting A7 in Leek. De finish ligt in hartje Leek, op De Dam. Het parkoers wordt door kenners gevarieerd genoemd. Dat betekent dat het ideaal is voor de echte hardrijders.  Na de middag zal de karavaan verder richting Westerkwartier verhuizen en onder meer Grijpskerk aandoen. De naamsverandering is overigens niet zomaar. Alles draait binnen de organisatie om gezond. Zo mag er in de buurt van start en finish bijvoorbeeld niet gerookt worden en worden er gedurende het gehele jaar onder auspiciën van HAT randactiviteiten gehouden. Alles om mensen bewuster te maken en mensen gezonder en dus gelukkiger te laten nemen. Uiteraard wordt van de Nederlandse toppers veel verwacht, maar ook bijvoorbeeld Lisa Brennauer is van de partij, net als de Britse selectie. Koersdirecteur is Thijs Rondhuis en ook junioren zullen aan de start verschijnen.
In Leek kan iedereen fietsen, met dank ook aan Profile Wagenaar. Zij organiseren liefst twee evenementen, te beginnen morgen, woensdag 5 april dus. ‘Dan organiseren we een E-bike tocht van zo’n 37 kilometer’, laten Tjeerd en Oebele van Profile Wagenaar weten. ‘ Onderweg kan men genieten van vooral de mooie natuur van dit gebied. En voor mensen die interesse hebben in een E-bike maar die nog niet in bezit hebben, is dit ook ideaal. Wij hebben namelijk voldoende testfietsen beschikbaar. Zo is deze tocht de ideale gelegenheid om de E-bike te testen.’ Maar dat is nog lang niet alles. Zaterdag 8 april wordt onder auspiciën van Profile Wagenaar een fietstocht voor het gehele gezin gehouden. ‘ Die tocht is niet heel lang, zo’n tien kilometer. Maar: onderweg is er van alles te doen en te bekijken. Zo kunnen mensen een kijkje nemen bij Roesd in Tolbert, op de struisvogelboerderij en op de forellenkwekerij. Bij de Rodenburghal kan men bovendien het nieuwe klimapparaat eens testen. Gezond en leerzaam inderdaad en dus geschikt voor het hele gezin. We hebben een tent voor onze zaak en ook nu kunnen mensen met al hun vragen over de fiets en de E-bike bij ons terecht’, zeggen Oebele en Tjeerd. Meedoen is eenvoudig, want je kunt je inschrijven in de zaak aan de Bosweg en via info@profilewagenaar.nl.
Beide fietstochten starten uiteraard ook bij Profile Wagenaar aan de Bosweg. Onderweg zijn er diverse pleisterplaatsen waar u even op adem kunt komen en tegen gereduceerd tarief een versnapering kunt bestellen. Bij vertegenwoordigers van Sportcentrum Leek  kunt u terecht voor een gezondheidscheck. Zij zijn aanwezig in de grote tent die Profile Wagenaar voor de winkel gaat plaatsen.
‘’Na afloop van beide fietstocht en ontvangt iedere deelnemer een goodiebag met onder andere een fietstochten boek  ter waarde van 9,99’, vertellen Tjeerd en Oebele.  ‘Zo is het nog eenvoudiger om er een gewoonte van maken om er op de fiets op uit te trekken. Meedoen kost twee euro en een gezin betaalt maximaal een tientje. Mensen kunnen beide dagen tussen 10.00 uur en 14.00 uur bij ons starten.’
De tweede etappe van de HAT is een ploegentijdrit in Baflo, terwijl Musselkanaal-Stadskanaal decor is van etappe drie. Finsterwolde – Finsterwolde leggen de dames op de vierde dag af en voor de derde keer wordt het evenement afgesloten op het Duitse Waddeneiland Borkum.
Healthy Ageing Tour Start: woensdag 5 april (Leek, tijdrit start 10.00 uur) Finish: zondag, Borkum Info: www.hannn.eu Fietstochten Profile Wagenaar: 5 (E-bike) en 8 april (familie) Opgeven: info@profilewagenaar.nl of in de zaak
 
 
 

UIT DE KRANT