In the sportlight: Muziekvereniging Noordenveld

Afbeelding
in de spo[r]tlight
Groeiend, vernieuwend en landelijk nieuws
RODEN – Muziekvereniging Noordenveld – bestaand uit harmonieorkest, showband en color guard- is niet meer weg te denken uit Roden en omgeving. Het korps treedt overal op, ook over de landsgrenzen. Noordenveld heeft net het Wereld Muziek Concours achter de rug. En dat was in alle opzichten een bijzonderheid.
“Deelnemen is heel bijzonder, je moet uitgenodigd worden”, vertelt Jordano Piloto, artistiek leider, die de PR op zich neemt. “We waren het enige korps uit Drenthe”. Heel bijzonder was de reis onderweg naar Kerkrade. “We kwamen in een file terecht. Uit verveling is een deel van het korps gaan repeteren. Dat filmpje is de wereld over gegaan. Het is landelijk nieuws geworden. (MV Noordenveld was al  landelijk bekend vanwege het wereldrecord ‘achteruitmarcheren’, red.).   Door de nieuwe benadering vanuit de jury kon je het aantal punten van te voren niet inschatten. Met 71,17 punten was het goed voor zilver. Noordenveld komt van ver, dan is het extra bijzonder dat we zilver hebben gehaald.” Dat de muziekvereniging van ver komt blijkt ook uit historische feiten. De vereniging is opgericht in 1925. Omdat een aantal leden vond dat er naast een christelijke ook een algemene verenging moest komen. Het was aanvankelijk een drumband. Jaren geleden werd de verenging gemoderniseerd. Van drumband naar showband. Met verschillende instrumenten werd het een eigentijdse band. Het genre veranderde ook. Gevarieerd en bijvoorbeeld thema’s uit de filmwereld. En die ontwikkeling zet het huidige bestuur door. “Zoals het veertig jaar geleden ging kan niet, dan ga je ter ziele. Heel veel korpsen bestaan niet meer. In tegenstelling tot andere verenigingen groeien we enorm. We hebben een 5-jarenplan opgesteld en dat heeft enorm bijgedragen. Met een sterke visie, gekoppeld aan een missie. Dat wierp haar vruchten af. We hebben er vijftien leden bij, nieuwe uniformen en een nieuw logo”. Sinds begin jaren ‘90, toen de drumband veranderde naar een showband en de fanfare verder ging als een harmonieorkest, wordt het bekende Noordenveld- logo met de Nederlandse vlag gebruikt. Het embleem, gouden rozet met het bekende ‘N’ icoon, dat onderweg naar het 90e jubileumjaar in 2014/2015 is ontworpen, zal behouden worden als verenigingsembleem. Hoe het nieuwe logo er daadwerkelijk uit gaat zien wordt nog niet prijs gegeven.  “We hebben een instructieteam om u tegen te zeggen”, gaat Piloto verder. “Dat is de crème de la crème. We zijn momenteel met een nieuwe website bezig, met een compleet nieuwe huisstijl. Over groei gesproken. Onlangs hebben we meegedaan aan het Open Nederlands Kampioenschap Concoursen in Assen. We hadden minder punten, maar vijf weken later hebben we het gat met de concurrenten gedicht. We zijn daarom ook nog eens gegroeid qua geluid en show.  Daardoor wonnen we zilver op het WMC, de ‘Olympische Spelen voor muziekkorpsen’. Het was ons lustrum, de vijfde keer. Zestien jaar geleden debuteerden we met goud. In 2005, 2013, 2009 en nu weer, hebben we zilver.”
De komende optredens beloven wederom hoogtepunten. Piloto: “We doen mee aan de Taptoe van Antwerpen. We overnachten in het zuiden van Nederland en doen dan ook nog eens mee in Zundert, bij het grootste corso van Europa. Alleen de beste korpsen mogen daar optreden. Dat is de kers op de taart. Het WMC is prachtig, maar dit is het mooiste wat je kunt krijgen. Daarna is er de opbouw naar het nieuwe jaar. Met behoud van de show gaan we richting volgende WMC. Onze show kenmerkt zich door de verschillende stijlen. Eerst was het Frans getint, met bijpassende uniformen, we hebben een riddershow gehad en zijn nu terug bij de basis. We zijn een korps met een eigen geluid. Het is een show met tegenstellingen. Van swing naar klassiek, van oost naar film. Het schiet als het ware alle kanten op. Deze show spelen we nog een jaar, volgend jaar beginnen we aan een nieuwe show”.
“Of we nog wensen hebben? Heel veel leden. We zijn trots en willen de top van Drenthe blijven. Met meer muzikanten willen we flink bouwen. Daar vechten we elke dag voor. We hoeven niet perse de beste te zijn, maar gezelligheid, dat staat voorop. Het succes is daar een vervolg op. We zijn geen drumfanfare van om de hoek, dit is pure topsport. Trots zijn we ook op de grote jeugdgroep. (jaren geleden was dit het streven, red.). Het is in deze tijd mogelijk om een grote vereniging te maken”. Piloto, officieel een Portugese naam, maar getogen Rodenaar, begon als klein jongetje bij Noordenveld. “Muziek heeft me altijd gefascineerd. Door een uitstapje naar een groot korps heb ik veel geleerd. Mijn functie is artistiek teamleider, maar desnoods pak ik de trommel op.” Eerstvolgend optreden is de Rodermarkt. “Dat is en blijft mooi. Daar kijken we echt naar uit. Naar ons thuispubliek.”
Naam: Muziek Vereniging Noordenveld
Opgericht: 1925
Voorzitter (demissionair): Marten de Koning
Informatie: www.mvnoordenveld.nl of facebookpagina mv Noordenveld.
Contact: info@noordenveld.nl

UIT DE KRANT

Lees ook