Crème de la crème in de Louwe Mulder Piste in Tolbert

in de spo[r]tlight
In de Sportlight: Jumping Outdoor Tolbert
TOLBERT – Voor de derde keer wordt –ie gehouden: Jumping Outdoor Tolbert. Het grote, zesdaagse springconcours is begonnen als een grap. Een grap die behoorlijk uit de hand is gelopen, weet mede-initiatiefneemster Martha Hummel te vertellen. Maar liefst 700 ruiters uit heel Nederland én buitenland verschijnen van dinsdag 12 tot en met zondag 17 september aan de start van het springparcours in de Louwe Mulder Piste in Tolbert. 200 paarden blijven zelfs overnachten in luxe tenten die speciaal voor de gelegenheid zijn opgebouwd op het terrein achter de HJC Manege.
De crème de la crème verschijnt de komende dagen op het manegeterrein achter de Postwagen in Tolbert. Een event met internationale allure. Qua aankleding doet het niet onder voor internationale sterrentoernooien, weet Martha Hummel. Neem alleen de unieke piste al. Die beschikt namelijk over een speciale over eb- en vloedbodem. Al giet het vijf dagen lang van de regen, de ruiters kunnen gewoon blijven rijden. “Dat komt omdat het overtollige water volautomatisch wordt weggevoerd. Daarmee zijn we uniek in het noorden. Drie jaar geleden is de piste aangelegd door Louwe Mulder van de Postwagen. Daar wilden we iets mee doen. Een keer een leuk concours organiseren, bedachten we drie jaar geleden met een stel vrienden. Dat was zo’n succes, het oversteeg al onze verwachtingen. Dat betekent de lat hoog ligt voor de volgende concoursen, daar waren we ons onmiddellijk van bewust. Iedereen binnen ons bestuur (een vriendenclub) nam een deel voor z’n rekening. Ons bestuur bestaat uit Marjon Veenhuizen (zij is voorzitter), Marthijs Brouwer, Henriette Klein (zij is penningmeester en secretaris), Annet Hummel, Harm Hartlief, Gea Mulder, André Hummel en ik dus. Iedereen heeft zo zijn eigen connecties. Al met al hebben we een behoorlijk netwerk.  We zijn geen pakkenbestuur. Stront scheppen doen we ook, haha.”
Toen de inschrijving openbaar werd, zat het event binnen no time vol, vertelt Martha. En dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat er behoorlijk wat te winnen valt. Zo is de grote prijs in de rubriek 1.40 een 4-paards trainingsmolen van De Molenkoning. In de categorie Z-ZZ is dat een paardentrailer van Impex. En wat dacht je van de jackpot van 5000 euro die beschikbaar komt voor de dubbelwinnaar van de 1.40 m finale van Outdoor Tolbert en Jumping Houten? Niet gek toch? “De rubrieken die in de avond worden verreden als het duister wordt, worden ondersteund door volledige verlichting in de piste. Dit concours hippique is één van de mooiste buitenconcoursen in Noord-Nederland, daar ben ik van overtuigd. De namen? Jur Vrieling doet mee, hij maakt deel uit van het olympisch team, Albert Zoer, meervoudig winnaar van de grote prijs van Jumping Outdoor Tolbert komt ook. Net als Piet Rijmaker jr., Lennard de Boer en plaatselijk favoriet Tessa Hoeksema (FOTO).”
Ook voor de allerkleinsten is er ook van alles te beleven in Tolbert. Zo kunnen kinderen zondagmiddag meedoen aan de bixieproef. Dat is een dressuur- en springproef waar ze verkleed kunnen rijden. “Iedereen heeft de 1e prijs! We willen geen competitie onder de jeugd. Meedoen moet vooral leuk zijn. We loven wel een prijs uit voor degene die het mooist verkleed is. Iedereen krijgt een leuke goodiebag en voor wie wil is er een meet en greet met de ruiters.
Dinsdag 12 september wordt gestart met het B springen, woensdagmiddag is de jeugd aan de beurt met de ponywedstrijden en donderdag beginnen de klasse L, M, Z, ZZ en 1.40. Dankzij de verlichting kan er ‘s avonds ook worden gesprongen. En dat levert uiteraard prachtige beelden op!
 
 
Het concours is er niet alleen voor de topdeelnemers, ook de breedtesport krijgt volop gelegenheid zich te ontplooien. Dinsdag 12 september begint het concours namelijk al met het springen voor B-combinaties. Woensdag 13 september is de ponydag, de donderdag en vrijdag komen de klassen L, M, Z en ZZ voor het voetlicht. De finales van L, M, Z en ZZ zijn op zaterdag 16 september. Dankzij de verlichting kan er ‘s avonds ook worden gesprongen. En dat levert uiteraard prachtige beelden op! Op zondag 17 september wordt er gestreden om de Grote Prijs van Jumping Outdoor Tolbert. “Ik zou zeggen: kom allemaal naar Tolbert deze week. Behalve paardensport kunnen bezoekers ook genieten op onze strodorp met stands met lifestyle spullen, lokale producten, sieraden en heel veel andere leuke (paarden)spullen. Vrijdag- en zaterdagavond houden we een Hollandse feestavond. Reken er maar op dat dát gezellig wordt! De entree is gratis!”
 
Wat:                      Jumping Outdoor Tolbert
Wanneer:           Dinsdag 12 t/m zondag 17 september 2017
Waar:                   Terrein HJC Manege Tolbert
Organisatie:       Stichting Jumping Outdoor Tolbert
Informatie:        www.outdoortolbert.nl
 
 

UIT DE KRANT